Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θα πιεστούν οι κυπριακές τράπεζες λόγω Ελλάδας προειδοποιεί η Moody’s

tags :
  Θα πιεστούν οι κυπριακές τράπεζες λόγω Ελλάδας προειδοποιεί η Moody’s
Απώλειες καραδοκούν για τις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλει στην τελευταία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκλίνουν αναλυτές και οικονομολόγοι.
Χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυπριακή οικονομία και σε 3 τράπεζες της χώρας, με την υποψία πιθανής υποβάθμισης. Φαίνεται πως η Κύπρος απέτυχε να διευθετήσει τα δομικά της θέματα που θα μπορούσαν να μειώσουν το χρέος της σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Στο στόχαστρο βρίσκονται Bank of Cyprus, Marfin Popular και Hellenic Bank.
Όπως αναφέρει σε έκθεση της η Moody’s, η Κύπρος θα μπορούσε να υποβαθμιστεί παραπάνω από μια βαθμίδα, λόγω της ασταθούς της οικονομικής κατάστασης, των αδυναμιών της σε θέματα ανταγωνισμού και της έκθεσης της στο «μακροοικονομικό stress» της Ελλάδας. «Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό που φαίνεται να… συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της στον απόηχο  της συνεχούς προσπάθειας για μείωση του ελλείμματός της, τα σχέδιά της, ωστόσο, δεν διευθετούν τα προβλήματα της», σχολιάζει η Sarah Carlson, βασική αναλυτής για την Κύπρο στον οίκο Moody’s, ενώ η ίδια προσθέτει ότι «ο σοβαρός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο προκάλεσε… εκφυλισμό στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης, τα οποία ίσως αποδειχτούν πολύ δύσκολα στο να διορθωθούν».
«Πώς είναι δυνατόν η οικονομία να εξέρχεται από την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών να γιορτάζει ότι μείωσε το δημόσιο έλλειμμα σε 5,5% και παρ’ όλα αυτά, αντί αναβάθμισης να εικάζεται για ακόμη μια φορά η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας;», σχολιάζει ευλόγα ο Aβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος στο DISY.
Η δημοσιονομική κατάσταση και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας εξαρτώνται  από «τη βούλησή μας να τα αντιμετωπίσουμε», αλλά δεν υπήρξαν και ούτε υπάρχουν πολλά περιθώρια για άμεση δράση όσον αφορά την έκθεση των τραπεζών μας στην Ελλάδα, επισημαίνει το ΚΕΒΕ (Ομοσπονδία των Τοπικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων των πέντε μεγάλων πόλεων της Κύπρου). «Η Κύπρος πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να αποφύγει τις προκλήσεις και να αποφύγει τον αρνητικό… συσχετισμό με την Ελλάδα», πρόσθεσαν μέλη του ΚΕΒΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης