γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί έως τον Μάιο του 2010 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αντλήσει περίπου 10 δις ευρώ μέσω καλυμμένων ομολογιών δηλαδή εκδόσεων που φέρουν εγγύηση δάνεια καλής ποιότητας , κοινά ομολογιακά δάνεια που αποτελούν έκδοση ομολόγου ενώ θα επιδιώξουν σταδιακά να αντικαταστήσουν τις τιτλοποιήσεις δανείων δηλαδή την μετατροπή μέρους των δανείων σε τίτλο που τον εκδίδει η τράπεζα από άλλες μορφές ρευστότητας.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί συνολικά 35 δις ευρώ από την ΕΚΤ ενώ έχουν λάβει και 7 δις ευρώ περίπου ρευστότητα υπό την μορφή παροχής εγγυήσεων ή από εκδόσεις τίτλων από το ελληνικό δημόσιο , από το πλαίσιο οικονομικής στήριξης των 28 δις ευρώ.
Ο πρώτος στόχος της σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ επιτυγχάνεται ενώ προφανώς ακολουθεί και η απεξάρτηση και από την ρευστότητα που έλαβαν οι τράπεζες από το ελληνικό δημόσιο.
Όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες τα 10 δις ευρώ που σχεδιάζουν να αντλήσουν με ίδια μέσα και κυρίως θα διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά κοινώς θα δώσουν περισσότερα νέα δάνεια;
Το παράδοξο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα που αγγίζει τα 20 δις ευρώ.
Να ληφθεί υπόψη ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών κατανέμεται ως εξής Εθνική 7 δις , Eurobank 4,5 δις ευρώ Alpha 3 δις , Πειραιώς περίπου 2 με 3 δις ευρώ , ΑΤΕ 1 δις ευρώ , ΤΤ 3 με 4 δις ευρώ.
Αφού υπάρχει ρευστότητα και σχεδιάζουν να αντλήσουν και επιπλέον 10 δις ευρώ γιατί δάνεια δεν χορηγούν;
Ήδη ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει περιοριστεί στο 5% , θα κλείσει στην χρονιά στο 4,5% και για το 2010 εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 7% και 10% στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Η απάντηση είναι σύνθετη γιατί οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια.
1)Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας είναι δανική με ημερομηνία λήξεως σύντομη. Οι τράπεζες παλαιά αντλούσαν ρευστότητα για διαστήματα 3 , 5 και 7 χρόνια.
Τα 35 δις ευρώ που έχουν πάρει από την ΕΚΤ έχουν διάρκεια ενός έτους.
Άρα πρώτο πρόβλημα , απαιτείται να επιμηκυνθεί ο χρόνος διακράτησης της ρευστότητας.
2)Οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά μάλλον θα κλείσει ο δείκτης NPLs , ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9%. Οι επισφάλειες πλήττουν τα κέρδη και οι τράπεζες δίνουν μάχη να παρουσιάσουν υψηλά κέρδη.
3)Η ζήτηση από τα φυσικά πρόσωπα έχει περιοριστεί.
Στο παρελθόν η υποβολή νέων αιτήσεων έφθανε τις 8 χιλιάδες αιτήσεις την ημέρα στις καλές περιόδους.
Τώρα είναι αμφίβολο αν αγγίζουν τις 2 χιλιάδες την ημέρα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ακόμη έτοιμες να χορηγήσουν επιθετικότερα δάνεια. Όμως θα κάνουν το πρώτο βήμα θα αρχίσουν να χρηματοδοτούν τους καλούς πελάτες τους και ταυτόχρονα να αγοράζουν ομόλογα διαδικασία που είναι η πιο προσοδοφόρα αυτή την περίοδο.
Οι τράπεζες λοιπόν θα αρχίσουν να ανοίγουν τους κρουνούς προς την αγορά σε προεπιλεγμένους πελάτες καλής πιστοληπτικής κατάστασης ενώ σχεδιάζουν να αγοράσουν πάνω από 10 δις ευρώ νέα ομόλογα μέσα στο 2010.
Ίσως από το 2011 να ανοίξει περισσότερο η αγορά δανείων.
Πέτρος Λεωτσάκος
Σχόλια αναγνωστών