Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μειώνεται στο 30% ο φόρος στα μερίσματα, έρχεται τέλος στα "ανενεργά" ΑΦΜ - Πώς θα καταβάλλεται το ΦΠΑ

 Μειώνεται στο 30% ο φόρος στα μερίσματα, έρχεται τέλος στα
Μείωση της φορολογίας των μερισμάτων στο 30% και επιβολή ετήσιου τέλους, 300 ευρώ, στα «ανενεργά» ΑΦΜ εξετάζει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει τον Φεβρουάριο στην Βουλή.
Επίσης, καταργούνται τα ταμεία στις Εφορίες, ενώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις θα μπορούν από 1ης Ιουλίου του 2011 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν τον ΦΠΑ.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η καταβολή του 40% να γίνεται  με την υποβολή της δήλωσης, και το υπόλοιπο 60% να εξοφλείται τους επόμενους δύο μήνες (σ.σ. από 30% ).
Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρχει μικρή προσαύξηση στις δύο δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας υποχρεούνται να καταβάλουν τον ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε μήνα.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% από 24%.
Μειώσεις δρομολογούνται και στην φορολόγηση των μερισμάτων. Εξετάζεται ο συντελεστής να υποχωρήσει στο 30% από 40%  που φθάνει  σήμερα.
Με διάταξη που θα υπάρχει στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η αλλαγή  του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων ( μερίσματα), ο οποίος όπως γίνεται  σήμερα θεωρείται επαχθής για τις επιχειρήσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα πρέπει να καταργηθεί η παρακράτηση στην πηγή  έτσι ώστε να ελαφρυνθούν φορολογικά οι επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα εφόσον διανείμουν τα κέρδη τους φορολογούνται με τον ανώτερο συντελεστή  40%.     
Αυτός  ο τρόπος φορολόγησης έχει προκαλέσει την  έντονη δυσφορία της επιχειρηματικής κοινότητας η οποία σε διάβημά της προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει  ότι δεν πνίγεται μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από την υψηλή φορολογία.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση με το φορολογικό που θα ψηφισθεί στα τέλη του επόμενου μήνα θα προσπαθήσει με το νέο τρόπο φορολόγησης να μειώσει τον συντελεστή  κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 30%.
Εντωμεταξύ, πρόταση η οποία προβλέπει την επιβολή «τέλους διατήρησης ΑΦΜ» έχουν υποβάλλει στον Δημήτρη Κουσελά οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο νέος φόρος θα είναι 300 ευρώ το χρόνο και θα τον πληρώνουν στην Εφορία επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ανενεργά ΑΦΜ. Αυτούς δηλαδή που έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου και δεν τον χρησιμοποιούν.  
Στόχος του μέτρου, εφόσον υιοθετηθεί, είναι να  πιάσει τις επιχειρήσεις «φαντάσματα» οι οποίες  μέσω των πολλαπλών ΑΦΜ που διατηρούν στην Εφορία  μπορούν και ξεγλιστρούν από τους φόρους με το κόλπο των εικονικών συναλλαγών.    
Πάντως, από τα 8,3 εκατ. ΑΦΜ που έχουν ανοιχτεί στα μητρώα της εφορίας, χιλιάδες από αυτά  ανήκουν σε επιχειρήσεις για τις οποίες ούτε καν η Εφορία κατάφερε να μάθει το πραγματικό αντικείμενο δραστηριότητας!    
Άλλη  διάταξη που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό θα είναι  η κατάργηση των ταμείων στις Εφορίες.
Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν η πληρωμή όλων των φόρων να γίνεται αποκλειστικά από τις τράπεζες.
Οι Εφορίες θα μετατραπούν σε ΚΕΠ  ενώ 80 Εφορίες υπολογίζεται ότι θα καταργηθούν ενώ κάποιες θα συγχωνευθούν.
Σε ότι αφορά στο ποινολόγιο της Εφορίας αυτό που εξετάζεται είναι να μετατραπεί σε  αδίκημα διαρκείας η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ, με μείωση του ορίου αλλά και να «μαλακώσουν» οι ποινές  της ολικής δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων και των καταθέσεων σε περίπτωση φοροδιαφυγής.
Το νέο φορολογικό υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα έχει ψηφισθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Όμως, οι αλλαγές θα ισχύσουν πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης