Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Τα γυρίζει" τώρα ο Σόιμπλε για τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ΤΧΣ - Επιμένει ο Τρισε

Η διγλωσσία της Γερμανίας συνεχίζεται με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητά σήμερα από τους ηγέτες της ευρωζώνης να σταματήσουν τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο, αναφερόμενος στην ενίσχυση του EFSF.
Παράλληλα, μέσα στο σαββατοκύριακο, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας άσκησε κριτική στο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την πρότασή του περί διεύρυνσης των μέσων που έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης του ευρώ.
«Με την πρόταση Μπαρόζο δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς», είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Βερολίνο. Κατά το Γερμανό υπουργό, εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία διάθεσης των 750 δισ. που αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.
Ο Σόιμπλε, σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι υποστηρίζει τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν αύξηση των κονδυλίων για την στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιό της.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Γερμανία δείχνει ότι επιζητεί έναν συμβιβασμό ανάμεσα στην πίεση που δέχεται η Γερμανία από την Ευρώπη για επέκταση του δικτύου προστασίας και στις πολιτικές φοβίες που υπάρχουν στην Γερμανία για ενδεχόμενη αντίδραση των ψηφοφόρων εάν το Βερολίνο εμφανιστεί να στέλνει περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων της στις χώρες της Ευρωζώνης που απέτυχαν να εξισορροπήσουν τα δημοσιονομικά τους.
Την ανάγκη αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα, επισήμανε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, δηλώνοντας ότι η ενίσχυση δε θα πρέπει να είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική.
«Το θέμα της ποσότητας είναι σαφές. Όσον αφορά στην ποιότητα, αυτή αφορά στους όρους χρήσης του ταμείου, οι οποίοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και άμεσοι», υπογράμμισε ο Τρισέ, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει και στην επίσημη συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης