Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εταιρία επενδύσεων ακινήτων συστήνει το Δημόσιο - Πάνω από 200 ακίνητα φιλέτα θα βρεθούν στο χαρτοφυλάκιο

Εταιρία επενδύσεων ακινήτων συστήνει το Δημόσιο - Πάνω από 200 ακίνητα  φιλέτα θα βρεθούν στο χαρτοφυλάκιο
Επενδυτική εταιρία με 200 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου συστήνει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η νέα εταιρία να εισαχθεί σύντομα  στο Χρηματιστήριο και  να προσφέρει αξιόλογες  μερισματικές αποδόσεις στους επενδυτές.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ετήσιες αποδόσεις μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 10 %. Ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το καταθετικό επιτόκιο το οποίο σήμερα στις προθεσμίες κυμαίνεται από 4,5% έως 5,5%.  
Η εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία  θα αποτελέσει το νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα  χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Έως τον Δεκέμβριο του 2013 τα έσοδα από τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να έχουν φτάσει στα 7 δις. ευρώ.
Από αυτά τα 2,5 - 3 δις. ευρώ θα πάρει το Δημόσιο από τις πωλήσεις μειοψηφικών πακέτων μετοχών που διατηρεί σε κρατικές εταιρείες, ενώ τα υπόλοιπα 3,5 – 4 δις. ευρώ  θα τα εισπράξει από τα ακίνητα του Δημοσίου.
Μετά από χρόνια βαθιάς νάρκωσης η κρατική περιουσία έρχεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού   ενδιαφέροντος.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται  το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρόκειται για μία έκταση 5.500  στρεμμάτων η αξιοποίησης της  οποίας εδώ και αρκετά χρόνια σκοντάφτει στην γραφειοκρατία.         
Το project  του Ελληνικού χειρίζεται σήμερα ο  εμπνευστής  του  fast  track  υπουργός  Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Ο ίδιος  βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Qatar Investment Authority (QIA), με την  οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για  επενδύσεις (μεταξύ των οποίων και η έκταση του Ελληνικού) ύψους 5 δις ευρώ.
Πρόσφατα ο Χάρης Παμπούκης συναντήθηκε  και με τους τρεις εμπλεκόμενους  Δημάρχους  της  περιοχής, δηλαδή του Ελληνικού, της Αργυρούπολης και της  Γλυφάδας, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των δημοτικών τελών που θα εισπράττει αναλογικά ο κάθε Δήμος.
Τα σχέδια όμως της κυβέρνησης για την κρατική περιουσία δεν τελειώνουν στο Ελληνικό.
Αρχίζουν από εκεί. Κατά τις πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση της  επιτροπής αποκρατικοποποιήσεων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επεκτείνει την λίστα των ακινήτων που θα τεθούν προς αξιοποίηση.  
Στην αρχική λίστα με τα 12 ακίνητα του Δημοσίου  θα προστεθούν άλλα 180 περίπου. Συνολικά και τα 200 ακίνητα – φιλέτα του Δημοσίου θα πάνε με την διαδικασία του fast track.
Πρόκειται για ακίνητα με υψηλές  εμπορικές αξίες, τα οποία έχουν προταθεί να μπουν στη λίστα προς αξιοποίηση από τις τρεις μεγάλες  εταιρίες διαχείρισης ακινήτων  του Δημοσίου: Την εταιρία  Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε, την Ολυμπιακά Ακίνητα  Α.Ε  και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).
Και τα 200 κρατικά ακίνητα θα αποτελέσουν το «βαρύ  πυροβολικό» της Εταιρίας Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία που θα δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία μετά από 12 μήνες  λειτουργίας θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου.
Βέβαια, η εισαγωγή στο ΧΑ αποτελεί το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου. Θα προηγηθεί :     
1. Η πρόσληψη Συμβούλων τον επόμενο μήνα με τεχνογνωσία στα θέματα αξιοποίησης ακινήτων οι οποίοι θα αναζητήσουν ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρίας. Η εταιρία θα έχει πολυμετοχική σύνθεση. Οι επενδυτές θα γνωρίζουν εξαρχής  το μέγεθος της  κρατικής έκτασης η οποία θα διατεθεί  για  εμπορική, οικιστική και τουριστική  αξιοποίηση καθώς και αυτό που θα εκποιηθεί. Το Δημόσιο θα  προσλάβει και νομικούς Συμβούλους προκειμένου να ξεμπλοκάρει ακίνητα και εκτάσεις που ενδεχομένως  σήμερα να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς (καταπατημένα κλπ.)
2. Η σύναψη συμφωνιών με τους ιδιώτες που θα δείξουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Και για τα 200 ακίνητα  το Δημόσιο θα  δημιουργήσει  μικρές  εταιρίες  με  τους  ιδιώτες, οι οποίες θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «μαμάς» εταιρίας επενδύσεων που θα δημιουργηθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι 200 «μικρές» συμφωνίες θα παράσχουν ένα σημαντικό όφελος για το Δημόσιο που θα κερδίζει από το τίμημα που θα καταβάλουν οι ιδιώτες επενδυτές για να μπουν στην εταιρία. Το ποσοστό του Δημοσίου από αυτές τις συμφωνίες θα είναι μειοψηφικό, το οποίο όμως θα χρησιμοποιηθεί για την  δημιουργία ενός Ταμείου από αξίες  με αυξανόμενη απόδοση το οποίο στη συνέχεια  θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο δημιουργώντας ακόμη μια χρηματιστηριακή αξία.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης