Τελευταία Νέα
Ελλάδα

IWH: Η Ελλάδα να διασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών με την περιουσία της - Αναδιάρθρωση ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι

IWH: Η Ελλάδα να διασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών με την περιουσία της - Αναδιάρθρωση ζητούν οι Γερμανοί βιομήχανοι
Εάν οι αγορές λειτουργούν με ρεαλισμό, τότε αυτό που σίγουρα γνωρίζουν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανατρέψει τα ελλείμματα πριν από το 2014, δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου IWH, Ulrich Blum, σχολιάζοντας τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Μόνο η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών υπερ της, διασφαλίζοντας μέσω του ενεργητικού της ότι μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της και να διαβεβαιώσει για την επιστροφή των δανείων που έλαβε. Μάλιστα, ο επικεφαλής ενός από τα έξι συμβουλευτικά κέντρα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ανέφερε ότι έχει αμφιβολίες ότι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας θα φέρει τη λύση αποκαθιστώντας το αρνητικό κλίμα που υπάρχει γύρω από την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει στο έπακρο και στην ώρα τους τα δάνεια.
Πρέπει να εντοπίσουμε τη λύση εκείνη που θα δώσει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, και πρωτίστως θα πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει άμεσα στην ανάπτυξη ώστε να δρομολογεί αυτές τις λύσεις, ανέφερε ο Blum. Μάλιστα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει με την περιουσία της αυτά τα δάνεια, όπως άλλωστε έγινε και με τη Γερμανία το 1923. Εάν δεν γίνει αυτό και οι πιστωτές δεχτούν απώλειες στα κεφάλαια τους, τότε η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πολύ δύσκολη.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γερμανίας (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ, ζήτησε την άμεση διαμόρφωση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές. Υποστηρίζει δε ότι «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο».
Ο πρόεδρος του BDI επισημαίνει ότι «μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους». «Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες», σημειώνει ο Κάιτελ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης