Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Χαρδούβελης: Πιο πιθανή η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους από το haircut - Επαφές με S&P

Χαρδούβελης: Πιο πιθανή η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους από το haircut - Επαφές με S&P
(upd)Το σενάριο της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της Ελλάδας κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος από το σενάριο της απομείωσης της αξίας του χρέους (haircut), δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, είναι πολύ πιθανότερο η ηγεσία της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, να μειώσουν το επιτόκιό του και να επαναγοράσουν ελληνικό χρέος από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να αποφύγουν το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης για το υπόλοιπο χρέος.
«Ακόμη και μία μικρή διαγραφή απαιτήσεων των ευάλωτων ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών - κυρίως των γερμανικών και γαλλικών - θα τις έπληττε και θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα έκανε ζημιά στην κατάσταση της Ευρωζώνης».
Εν τω μεταξύ οι επαφές ππου έχουν οι Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο, με τη Standard & Poor's σήμερα και με τη Moody's την Παρασκευή, δε φαίνεται να μεταβάλλουν τα σχέδια υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η υποβάθμιση η οποία ενδέχεται να έρθει στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα ενδέχεται να είναι ήπια.

Ποιος εμπνεύστηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους;

Τον εμπνευστή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, «δείχνοντας» τον διευθυντή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ο Ρέγκλινγκ ότι πριν από μερικές εβδομάδες πρότεινε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δοθεί στην Ελλάδα δάνειο από τα ποσά που διαθέτει το EFSF, με τα οποία η χώρα θα μπορέσει να επαναγοράσει τα ομόλογά της, που έχουν υψηλότερα επιτόκια, στην τιμή που αυτή τη στιγμή ισχύει στην αγορά. Ο Ρέγκλινγκ είχε εκφράσει παρόμοια ιδέα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν επεξεργαζόταν τη διάσωση των Φιλιππίνων στο ΔΝΤ.
Επειδή οι ελληνικοί τίτλοι πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας τους, η όλη διαδικασία καταλήγει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών έκριναν θετικά την πρόταση, ενώ θεώρησαν ότι μπορεί να ενταχθεί στο συνολικό πακέτο για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης