Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Bruegel: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Ή haircut 40% τώρα, ή 60% το 2013 - Εύσημα από Merkel για την ελληνική προσπάθεια

Bruegel: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Ή haircut 40% τώρα, ή 60% το 2013 - Εύσημα από Merkel για την ελληνική προσπάθεια
(upd2)Το ελληνικό χρέος είναι τόσο μεγάλο που η χώρα δεν θα καταφέρει να το εξυπηρετήσει εάν δεν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους. Αυτό επισημαίνει σε μελέτη του το Ινστιτούτο Bruegel, επισημαίνοντας ότι όσο το συντομότερο συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πιστωτές.
Το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 150,2% το 2011, από 140,2% το 2010, ενώ το 2012 θα διαμορφωθεί στο 156%. «Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο», ανέφεραν οι αναλυτές Jean Pisani-Ferry και Andre Sapir. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το εν λόγω ινστιτούτο συνήθως επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Η μελέτη αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι το haircut στην ονομαστική τιμή των ομολόγων θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%. Εάν οι αρχές περιμένουν μέχρι το 2013, τότε το haircut θα πρέπει να είναι περίπου στο 60%, εξαιτίας της δυναμικής του χρέους. Διαφορετικά, χωρίς haircut, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει πλεονάσματα που ξεπερνούν το 8,6% του ΑΕΠ.

Εύσημα από Μέρκελ για την ελληνική προσπάθεια

Στο μεταξύ η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Έχω πλήρη συνείδηση ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ έπρεπε να πάρουν σκληρά μέτρα προσαρμογής, είτε στην Ελλάδα όπου παρακολουθούμε με μεγάλο σεβασμό τι έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είτε σε άλλες χώρες στις οποίες έχουν γίνει πάρα πολλά», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της, στο Βερολίνο.
«Το ευρώ για μας δεν είναι απλά ένα νόμισμα. Είναι ένα σημαντικό νόμισμα, διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ έχει καταστεί και ένα ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», πρόσθεσε η καγκελάριος, δεσμευόμενη για την υπεράσπιση του ευρώ.
Η Μέρκελ σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντλήσει τα διδάγματα από τη διεθνή οικονομική και δημοσιονομική κρίση. Κατά την ίδια απαιτείται μία στενότερα συντονισμένη οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Bloomberg: Καθοριστική η ακίνητη περιουσία για την αποπληρωμή του χρέους

Από τη μεριά του, το πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εναποθέτει τις ελπίδες της για την αποπληρωμή του χρέους στην πώληση ακίνητης περιουσίας. Η συνολική αξία του κρατικού real estate εκτιμάται στα 200-300 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές σε τράπεζες όπως οι Alpha Bank και EFG Eurobank.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αναφορά της του Δεκεμβρίου υποστήριζε πως «με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά έσοδα». Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια από την πώληση κρατικών ακινήτων, τα οποία εκτιμώνται στα 300 δισ. ευρώ, όσο είναι και το χρέος της χώρας. «Πρώτα από όλα, θα πρέπει να ξεχωρίσει ποια ακίνητα είναι στην κατοχή του δημοσίου και ποια μπορεί να αποφέρουν σημαντικά οφέλη και να προσελκύσουν επενδυτές», επισημαίνει το πρακτορείο. «Εύχομαι να ήταν 300 δισ. ευρώ, ή 280, 250 ή 200 δισ. ευρώ. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο είναι ακριβώς», είχε δηλώσει στη Βουλή στις 14 Ιανουαρίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προσλάβει έναν σύμβουλο να βοηθήσει με την απογραφή και να διασφαλίσει ότι οι αποτιμήσεις και οι πωλήσεις που θα διεξαχθούν», δήλωσε ο Grant Fitzner, επικεφαλής της Jones Lang LaSalle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης