γράφει : ΜΑΡΙΝΑ ΦΟΥΝΤΑ
(upd)Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών στο 20% και αυστηρότερες ποινές για φοροφυγάδες, όπως η επιβολή αυτόφωρου και φυλάκιση, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού αυξάνει στο 2‰ από 1,5‰ ο φόρος που επιβάλλεται στα κέρδη από τις πωλήσεις των μετοχών στο ΧΑ ενώ καθιερώνονται κριτήρια ελέγχου εισοδήματος για μία σειρά από ελευθέρια επαγγέλματα.
Ιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, λογιστές αλλά και πολλοί άλλοι επιτηδευματίες δεν μπορούν να δηλώνουν μικρότερα ποσά από τα εισοδηματικά όρια που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια στο 50% και καθιερώνεται η κάρτα αποδείξεων.
Προβλέπει δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών και καθορισμό κριτηρίων για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξοφλούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις τον ΦΠΑ.
Το 40% του οφειλόμενου φόρου θα καταβάλλεται με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 60% θα εξοφλείται τους επόμενους δύο μήνες (σ.σ. από 30% ) με μικρή προσαύξηση κατά 1% του φόρου. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας υποχρεούνται να καταβάλουν τον ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε μήνα.
Σε περίπτωση βεβαίωσης οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς.
Με το νέο φορολογικό δυσκολεύουν τα πράγματα για τους φοροφυγάδες. Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε Δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία. Ωστόσο, οι διατάξεις αυτές ενδεχομένως να αλλάξουν, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διαβούλευσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε διαρκές αδίκημα μετατρέπεται και η μη απόδοση ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).
Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να δίνει στην δημοσιότητα τα ονόματα των φορολογουμένων που χρωστούν στο δημόσιο ή έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αίρεται το φορολογικό απόρρητο:
• Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).
• Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
Να σημειωθεί ότι με τις διατάξεις του νέου φορολογικού δεν θα επιτρέπεται αναστολή εκτέλεσης της ποινής, αν προηγουμένους δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.
Επίσης στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Επίσης, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν μια σειρά από ελευθέρια επαγγέλματα που είθισται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Εφορία.
Οι επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από την δραστηριότητα τους αυτή, δεν υπερβαίνει τα παρακάτω όρια θα υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Τα εισοδηματικά όρια:
• 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων,
• 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων
• 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων
Πως θα φορολογούνται τα εταιρικά κέρδη
Στον αναπτυξιακό τομέα το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, δηλαδή των κερδών που διανείμουν στους μετόχους οι Ανώνυμες εταιρίες.
Με το νέο σχέδιο νόμου τα εταιρικά κέρδη θα φορολογούνται με συντελεστή 20%. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%.
Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων.
Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι όσοι διαμένουν τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα έχουν ως «φορολογική κατοικία τους» την Ελλάδα. Έτσι, θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν και σε άλλες χώρες.
Τέλος, καθιερώνεται νέος μηχανισμός αξιολόγησης εφοριακών µε βάση δείκτες απόδοσης, ενώ διευκολύνεται η απόλυση σε περίπτωση επίορκων, όπως έχει ζητήσει η τρόικα.
Το νέο φορολογικό υπολογίζουν βρίσκεται από σήμερα σε διαβούλευση και εκτιμάται ότι θα έχει ψηφισθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, αφού πρώτα λάβει την έγκριση των στελεχών της τρόικας.
Αναλυτικότερα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
• Φορολογία νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ) και μερισμάτων. Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
• Εισαγωγή μερισμάτων από το εξωτερικό. Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.
• Κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
• Αναγνώριση πρόσθετου ποσού για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.
• Χρόνος φορολογίας ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Με την προτεινόμενη διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
• Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
• Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.
• Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.
• Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Ιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, λογιστές αλλά και πολλοί άλλοι επιτηδευματίες δεν μπορούν να δηλώνουν μικρότερα ποσά από τα εισοδηματικά όρια που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια στο 50% και καθιερώνεται η κάρτα αποδείξεων.
Προβλέπει δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών και καθορισμό κριτηρίων για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξοφλούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις τον ΦΠΑ.
Το 40% του οφειλόμενου φόρου θα καταβάλλεται με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 60% θα εξοφλείται τους επόμενους δύο μήνες (σ.σ. από 30% ) με μικρή προσαύξηση κατά 1% του φόρου. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας υποχρεούνται να καταβάλουν τον ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάθε μήνα.
Σε περίπτωση βεβαίωσης οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς.
Με το νέο φορολογικό δυσκολεύουν τα πράγματα για τους φοροφυγάδες. Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε Δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία. Ωστόσο, οι διατάξεις αυτές ενδεχομένως να αλλάξουν, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διαβούλευσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σε διαρκές αδίκημα μετατρέπεται και η μη απόδοση ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες).
Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να δίνει στην δημοσιότητα τα ονόματα των φορολογουμένων που χρωστούν στο δημόσιο ή έχουν υποπέσει σε σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αίρεται το φορολογικό απόρρητο:
• Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).
• Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
Να σημειωθεί ότι με τις διατάξεις του νέου φορολογικού δεν θα επιτρέπεται αναστολή εκτέλεσης της ποινής, αν προηγουμένους δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.
Επίσης στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Επίσης, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν μια σειρά από ελευθέρια επαγγέλματα που είθισται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Εφορία.
Οι επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από την δραστηριότητα τους αυτή, δεν υπερβαίνει τα παρακάτω όρια θα υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Τα εισοδηματικά όρια:
• 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων,
• 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων
• 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων
Πως θα φορολογούνται τα εταιρικά κέρδη
Στον αναπτυξιακό τομέα το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, δηλαδή των κερδών που διανείμουν στους μετόχους οι Ανώνυμες εταιρίες.
Με το νέο σχέδιο νόμου τα εταιρικά κέρδη θα φορολογούνται με συντελεστή 20%. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%.
Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων.
Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι όσοι διαμένουν τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο στην Ελλάδα έχουν ως «φορολογική κατοικία τους» την Ελλάδα. Έτσι, θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν και σε άλλες χώρες.
Τέλος, καθιερώνεται νέος μηχανισμός αξιολόγησης εφοριακών µε βάση δείκτες απόδοσης, ενώ διευκολύνεται η απόλυση σε περίπτωση επίορκων, όπως έχει ζητήσει η τρόικα.
Το νέο φορολογικό υπολογίζουν βρίσκεται από σήμερα σε διαβούλευση και εκτιμάται ότι θα έχει ψηφισθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, αφού πρώτα λάβει την έγκριση των στελεχών της τρόικας.
Αναλυτικότερα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:
• Φορολογία νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ) και μερισμάτων. Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
• Εισαγωγή μερισμάτων από το εξωτερικό. Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.
• Κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
• Αναγνώριση πρόσθετου ποσού για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.
• Χρόνος φορολογίας ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Με την προτεινόμενη διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
• Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
• Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.
• Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.
• Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών