Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Απέδωσαν τον Ιανουάριο τα ελληνικά ομόλογα, μετά από τέσσερις μήνες απωλειών - Τι εκτιμά η JP Morgan

Απέδωσαν τον Ιανουάριο τα ελληνικά ομόλογα, μετά από τέσσερις μήνες απωλειών - Τι εκτιμά η JP Morgan
Το ρητό «μην τα βάζεις με τη Fed» έχει αρχίσει με μεταδίδεται και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους επενδυτές πλέον να αντιμετωπίζουν με το ίδιο «σεβασμό» και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Bloomberg, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, τα ομόλογα της χώρας απέδωσαν τον Ιανουάριο περί το 3,8%, εκπλήσσοντας σύσσωμη την επενδυτική κοινότητα. Όπως και στην Ιρλανδία, έτσι και στην Ελλάδα, οι αγορές της ΕΚΤ οδήγησαν του επενδυτές να δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα, αντιστρέφοντας έτσι το καθόλα αρνητικό κλίμα.
Αν και δεν έχει αλλάξει ριζικά το κλίμα, αφού δε συναντάς ανθρώπους που είναι αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ωστόσο, οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες είναι η ΕΚΤ και οι τράπεζες της περιοχής, διακρατούν τα ομόλογα, σε μία προσπάθεια να μην καταγράψουν και επισήμως ζημιές. Αυτό σχολιάζει ο David Owen της Jefferies International του Λονδίνου. Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα, μετά από τέσσερις μήνες απωλειών κατέγραψαν τα πρώτα τους κέρδη.
Από την αρχή του περασμένου καλοκαιριού, όταν δηλαδή και ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η τράπεζα έχει αγοράσει περί τα 76,5 δις. ευρώ ομόλογα, τα οποία κυρίως είναι ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 50 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μόνο στα ελληνικά ομόλογα. Με αυτόν τον τρόπο έχουν αποκλιμακωθεί ελαφρώς τα spread των εν λόγω χωρών, τα οποία σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία περί απόφασης για μία ριζική λύση, έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Η προοπτική μίας ριζικής λύσης έχει αλλάξει το κλίμα γι’ αυτές τις χώρες, παρατηρεί ο Pavan Wadhwa της JP Morgan, ακολουθώντας την ίδια γραμμή των αναλυτών και της Rabobank, οι οποίοι θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα υπάρχουν θετικές προσδοκίες για την πορεία της μείωσης του χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η JP Morgan εκτιμά πως εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αγοράσει όλο το χρέος της Ελλάδας, τότε το ποσοστό του χρέους θα υποχωρήσει κατά 32%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης