Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συμψηφισμό οφειλών Δημοσίου - επιχειρήσεων θα προβλέπει το νέο φορολογικό

  Συμψηφισμό οφειλών Δημοσίου - επιχειρήσεων θα προβλέπει το νέο φορολογικό
Διάταξη η οποία θα προβλέπει τον συμψηφισμό των φορολογικών οφειλών του Δημοσίου με αυτές των επιχειρήσεων θα περιλαμβάνει  το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Το μέτρο προανήγγειλε ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου  στο χθεσινό  διάλογο για το φορολογικό κατά την διάρκεια του οποίου επέμεινε στις θέσεις της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και ότι η ιδέα  της αυτόφωρης  διαδικασίας  δεν  έχει  αποκλειστεί.  

Ο κ. Παπακωνσταντίου εξήγησε στους παραγωγιοκούς φορείς ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις αυστηρές ποινές για την φοροδιαφυγή και τα τελικά μέτρα θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το υπουργείο Δικαιοσύνης,
Σύμφωνα με τον υπουργό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες υποθέσεις η φοροδιαφυγή θα χαρακτηρίζεται διαρκές έγκλημα και θα προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση ποινικοποίησης του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων. Σήμερα μια ομάδα πολιτών μονίμως φοροδιαφεύγει. Η αίσθηση ατιμωρησίας πρέπει επιτέλους κάποτε να τελειώνει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ξεκαθάρισε ακόμη πως θα υπάρξει άρση του φορολογικού απορρήτου για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό, ενώ θα θεσμοθετηθούν κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια.
Ακόμη, είπε πως με την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ θα δίνεται η δυνατότητα καταβολής του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ απεκάλυψε πως θα εξετασθούν όλες οι απόψεις των παραγωγικών φορέων ώστε να προχωρήσει ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών του Δημοσίου με αυτές των επιχειρήσεων.
Βασική αρχή στο μέτρο αυτό θα είναι ότι θα συμψηφίζονται με όσα τους οφείλει το δημόσιο, μόνο «φόρος με φόρο» και όχι άλλες οφειλές των επιχειρήσεων (πχ πρόστιμα για υγειονομικές ή πολεοδομικές παραβάσεις, ασφαλιστικές εισφορές κλπ).
Ωστόσο το μέτρο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους παραγω γικούς φορείς που τόνισαν στον υπουργό  ότι εξακολουθούν να  πλήττονται από την οικονομική κρίση.   

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης