γράφει : Δ.Ν.
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής,καθώς τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης,οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συναφή επαγγέλματα, εκτιμούν πως έχουν μόλις ένα μήνα περιθώριο ζωής με βάση το ανεκτέλεστο έργο τους.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview και η οποία παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 405 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ και σε 300 νοικοκυριά το χρονικό διάστημα 25-27 Ιανουαρίου, με θέμα «Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής».
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις του χώρου κατέγραψαν το 2010 πτώση του τζίρου τους, ενώ το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά περαιτέρω συρρίκνωσή του φέτος. Μάλιστα, οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, προχώρησαν σε μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο 21,5%.
Τη σημαντικότερη συρρίκνωση τζίρου (84,6%) καταγράφουν οι εταιρείες μετάλλου, ενώ οι κατασκευαστές ανέφεραν μείωση πωλήσεων 78,7%. Μόλις το 7,7% των εταιρειών μετάλλου και το 5% των κατασκευαστικών ανέφερε αύξηση τζίρου.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το 2011, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περιμένει περαιτέρω μείωση τζίρου, 22% ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή και μόλις το 6% προσβλέπει σε άνοδο του κύκλου εργασιών του.
Σχετικά με την αγορά εργασίας, το 59% των επιχειρήσεων δήλωσε πως φέτος προτίθεται να διατηρήσει το προσωπικό του. Πλην όμως, το 36% δήλωσε ότι θα προβεί σε απολύσεις και μόλις ένα 5% ανέφερε ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε προσλήψεις. Τις λιγότερες προσλήψεις δρομολογούν οι επιχειρήσεις μετάλλου (2,2%).
Ακόμη, ακυρώσεις εργασιών το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, ανέφεραν επτά στις δέκα επιχειρήσεις.
Ποσοστό 16,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ανεκτέλεστο έργο μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους για τέσσερις με οκτώ μήνες και μόλις το 7,7% εκτιμά ότι οι υπάρχουσες παραγγελίες θα μπορέσουν να κρατήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους για το 2011. Πέντε στους δέκα εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές των οικοδομικών υλικών θα αυξηθούν, ενώ τέσσερις από αυτούς θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», ποσοστό 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ανεπαρκή τα κίνητρα που δίδονται για την ανακατασκευή κτιρίων. Ποσοστό 59,2% δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεταφορά από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% στο χαμηλό του 13% και το 50% διατύπωσε την επιθυμία να ανοίξουν οι κάνουλες της δανειοδότησης. Το 27,7% απάντησε ότι θα πρέπει να «τρέξουν» νέα επιδοτούμενα προγράμματα, το 21,8% να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, το 11,2% να καταργηθεί το «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία και το 6,8% να επεκταθεί η κατάργηση του «πόθεν έσχες» και για τη δεύτερη κατοικία, τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε μεν ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία ευνοεί τα παζάρια και τη διαπραγμάτευση τιμών, ωστόσο σχεδόν εννέα στους δέκα (84,9%) από αυτούς απάντησαν πως δεν πρόκειται να αγοράσουν, να ανακαινίσουν ή να χτίσουν κατοικία μέσα στο 2011. Μόλις το 4,1% απάντησε ότι θα προχωρήσει σε αγορά ακινήτου και το 11% ότι θα το ανακαινίσει.
Σε μειώσεις τιμών, τόσο αγοράς όσο και μίσθωσης, μέσα στο 2010 αναφέρθηκε το 68%, ενώ το 24% δεν παρατήρησε να εμφανίζεται κάποια διαφοροποίηση τιμών. Μάλιστα, το 8% είδε ακόμη και αύξηση τιμών. Πάντως, εννέα στους δέκα (91%) απάντησαν πως ο τραπεζικός δανεισμός για αγορά κατοικίας το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε δυσκολότερος.
Σχόλια αναγνωστών