Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΔΝΤ: Διαθέτουμε «εργαλεία» για επιμήκυνση του δανείου προς την Ελλάδα μέχρι τα 10 χρόνια

ΔΝΤ: Διαθέτουμε «εργαλεία» για επιμήκυνση του δανείου προς την Ελλάδα  μέχρι τα 10 χρόνια
(upd3)Μία μόλις ημέρα πριν την επίσημη έναρξη της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια διγλωσσίας, απαντώντας αρνητικά στη φημολογία περί άμεσης αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας διαρρέουν ότι οι δηλώσεις της Ελληνίδας Υπουργού, Λούκας Κατσέλη ότι η προοπτική να αγοράζει το EFSF ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν έγιναν ιδιαιτέρως αποδεκτές από τους γερμανικούς κύκλους. Η Γερμανία ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι για να κάνει οποιαδήποτε «παραχώρηση» στο θέμα των ελληνικών, ή άλλων, ομολόγων, θα πρέπει πρώτα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις της για «σιδηρά» δημοσιονομική πειθαρχία. Για τη Γερμανία σημαντικό είναι να τηρηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των δομικών μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτό και οι σημαντικές αποφάσεις παραπέμπονται στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου ως μέρος του συνολικού πακέτου, μαζί με τα μέτρα για την ενίσχυση του σημερινού EFSF και το μόνιμο μηχανικό στήριξης που θα διαδεχτεί το ταμείο από τα μέσα του 2013.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank θα μπορούσαν να διατίθενται απεριόριστα στην Ελλάδα δάνεια μέσω του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι δηλαδή θα προχωρούσε η ελληνική κυβέρνηση σε μια απεριόριστη επιμήκυνση της διάρκειας του προγράμματος που για την Ελλάδα λήγει το 2013.
Πρόταση έρχεται και από την DK Bank η οποία αναφέρει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αγοράσει τα δάνεια που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ και στη συνέχεια να γίνει ένα διμερές haircut. Αυτό δεν θα επιβάρυνε τους ιδιώτες επενδυτές και τις τράπεζες, αλλά παρόλα αυτά θα μειώνονταν το χρέος της Ελλάδας, εάν φυσικά το ταμείο συμφωνούσε σε διμερές επίπεδο σε ενδεχόμενο μείωση.

ΔΝΤ: Διαθέτουμε «εργαλεία» για επιμήκυνση του δανείου μέχρι τα 10 χρόνια

Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα 10 χρόνια τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, K. Άτκινσον, η οποία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα.
Η Άτκινσον χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη, υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, ενώ τόνισε τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην αξιοπιστία των stress tests των τραπεζών, για τα οποία σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά τα στρες τεστ.
Η αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τη σημασία των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους, όπως και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του χρέους είναι σε τελική ανάλυση η μια πλευρά ενός γενικότερου προβλήματος ανάπτυξης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Reuters: Οι απαντήσεις στο β 6μηνο του 2011

Τα πιθανά «βήματα» για τη μείωση του χρέους της Ελλάδα, ίσως και κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ερευνούν Ευρωπαϊκή Ένωση και γερμανικές αρχές, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χρονική τοποθέτηση της κίνησης, έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει ανακούφιση στις πιέσεις που ασκούνται στην Αθήνα.
«Είναι ένα πιθανό σενάριο» δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ.

Σρέντερ: Άργησε πολύ η Μέρκελ για τη λύση του ελληνικού ζητήματος

Έντονη κριτική άσκησε στην Άγκελα Μέρκελ ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρτ Σρέντερ, καταλογίζοντας της καθυστερήσεις στην αντίδραση της για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
"Φαινόταν από καιρό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση", ανέφερε ο Σρέντερ σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. "Η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να αντιδράσει νωρίτερα και θα είχαμε γλυτώσει πολλά χρήματα. Άφησε όμως να περάσουν έξι εβδομάδες". Αντί να το αρνείται αυτό, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να αποδεχτεί ότι αυτή είναι η συνέπεια του κοινού νομίσματος", τονίζει ο πρ. καγκελάριος της Γερμανίας.
Παράλληλα, ο Σρέντερ τάχθηκε υπέρ της ιδέας του ευρω-ομολόγου. Μετά τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων για τα ομόλογα ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης θεωρεί αναπότρεπτη τη διαμόρφωση καλύτερων προϋποθέσεων αναχρηματοδότησής τους. Εάν θέλει κανείς να διατηρήσει την ΕΕ και ως κεντρικό της πυλώνα τη Νομισματική Ένωση τότε τα κοινό ομόλογα είναι το αντιστάθμισμα για την απώλεια της ελαστικότητας στις νομισματικές ισοτιμίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην καγκελάριος.

Α.Τ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης