Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με αρρυθμίες στα έσοδα υποδέχεται ο Παπακωνσταντίνου την Τρόικα - Στο -1,8% υποχώρησαν τον Ιανουάριο

Με αρρυθμίες στα έσοδα υποδέχεται ο Παπακωνσταντίνου την Τρόικα  - Στο -1,8% υποχώρησαν τον Ιανουάριο
Υποτονικά κινήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 τα κρατικά έσοδα με τις εισπράξεις να είναι λιγότερες κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους κυβερνητικούς στόχους.
Η επιβράδυνση των εσόδων άγγιξε το 1,8% έναντι αύξησης 5%  που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.                   
Πρόκειται για εξέλιξη η οποία αναμένεται να απασχολήσει και τους αξιωματούχους της Τρόικας που έρχονται την Δευτέρα  στην Αθήνα.
Οι ξένοι που θα επισκεφθούν υπουργεία και φορείς του Δημοσίου έρχονται να ελέγξουν μία σειρά από δράσεις που είναι συνδεδεμένες με την τέταρτη δόση του δανείου ( 15 δις. ευρώ).
Παράλληλα, μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα εξειδικεύσουν το  «πακέτο» των μέτρων των 12 δις. ευρώ (5% του ΑΕΠ) που θα λάβει η κυβέρνηση στην τριετία 2012 -2014 για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από τα 7 δις. ευρώ ( 3% του ΑΕΠ).                    
Αυτά υα συμβούν σε μια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντατικοποιεί τους ελέγχους με τα την υστέρηση που κατέγραψαν τα έσοδα τον πρώτο μήνα του 2011.      
Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι  οι εισπράξεις τον Ιανουάριο έφθασαν στα 5,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,8%  σε σχέση με τα  5,6 δισ. ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί τον περσινό Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι συνολικές εισπράξεις για το 2011 υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα  59,4 δισ. ευρώ ή  ποσοστό αύξησης  5%.
Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες εισπράξεις θα πρέπει να ξεπερνούν τα επίπεδα των 5,6 δις. ευρώ. Όμως οι εισπράξεις  του Ιανουαρίου ήταν κατώτερες του κυβερνητικού στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ.
Όπως εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τα φετινά έσοδα είναι μειωμένα σε σχέση με τα περσινά εξαιτίας του γεγονότος ότι πέρυσι είχαν εισπραχθεί 400 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω της παράτασης που είχε δοθεί στην προθεσμία εξόφλησης τους.
Επιπλέον τον Ιανουάριο του 2010 είχαν εισπράξει και περίπου 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και άλλα 50 εκατ. ευρώ από το εισόδημα.
Ενθαρρυντικό είναι το ποσοστό αύξησης του ΦΠΑ. Τον Ιανουάριο έτρεχε με ρυθμό 12% στα περίπου 2,29 δισ. ευρώ έναντι 2,04 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος στόχος αύξησης είναι 2% ήτοι 18 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Η αρνητική πορεία των εσόδων έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επιτελείς του υπουργείου, οι οποίοι προσβλέπουν σε υψηλότερα ποσά αντί των οριακών εσόδων του πρώτου μήνα.
Στα πλαίσια αυτά, επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση στις "ύποπτες" ομάδες φοροδιαφυγής (όπως γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.λπ.) και επιχειρήσεις (όπως κέντρα διασκέδασης).


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης