Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ifo: Να εκποιήσει δημόσια περιουσία η Ελλάδα - Economist: "Ανεβάστε ταχύτητες"

Ifo: Να εκποιήσει δημόσια περιουσία η Ελλάδα - Economist:
(upd)Αυστηρός με τη χώρα μας παρουσιάζεται ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn. “Η Ελλάδα πρέπει με δικούς της πόρους να επαναγοράσει ομόλογα σε μικρότερη τιμή αντί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”, τονίζει.
Ο Sinn δεν θεωρεί μόνο λανθασμένη την προσέγγιση να χρησιμοποιήσει υποστηρικτικά η Ελλάδα το EFSF αλλά πιστεύει ότι θα πρέπει να μην δοθεί στη χώρα μας μια τέτοια επιλογή μέσω από τις Συνόδους Κορυφής Φεβρουαρίου και Μαρτίου.
“Η Ελλάδα εναλλακτικά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα αποθεματικά της για την επαναγορά των ομολόγων, χρήματα από το ΔΝΤ ή να ρευστοποιήσει τίτλους ιδιοκτησίας, από τη μεγάλη περιουσία του ελληνικού δημοσίου”, πρότεινες ο επικεφαλής του Ιfo.
Αναφορικά με τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για τις διατάξεις που αφορούν την προσπάθεια ενιαίας συλλογικής οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, ο Sinn τόνισε σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad: “Είναι γελοία πρόταση ακριβώς επειδή δεν συνάδει με την οικονομία της αγοράς”, ενώ πρόσθεσε πως είναι σχεδόν αδύνατον να παρακαμφθούν όλες οι ιδιαιτερότητες των εθνικών οικονομιών από τη στιγμή κυρίως που λειτουργούν ξεχωριστές χρηματαγορές -και ορθώς- σε κάθε χώρα από αυτές που χρησιμοποιεί το ευρώ.

Economist: "Ανεβάστε ταχύτητες"

Για ακόμη μία φορά καταφέρεται έναντι της Ελλάδας το οικονομικό περιοδικό Economist διαπιστώνοντας αργούς ρυθμούς μεταρρυθμίσεων στη χωρά. Το περιοδικό προειδοποιεί ότι αυτές οι καθυστερήσεις ίσως υπονομεύουν τις πιθανότητες για μια ομαλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου.
Το Economist κάνει αρχικά μια αναφορά στη λαϊκή δυσαρέσκεια στην Ελλάδα όπως εκφράζεται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, στον υψηλό δείκτη ανεργίας, τη συρρίκνωση της οικονομίας, το πάγωμα των επενδύσεων και το δισταγμό των τραπεζών να χορηγούν δάνεια. Σημειώνεται ότι η τρόικα διαπίστωσε κωλυσιεργίες λόγω γραφειοκρατίας, την ώρα που δεχόταν επικρίσεις από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Πάντως, το Economist καταλήγει ότι ακόμα και αν προχωρήσει το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας για να αγοράσει σε μειωμένες τιμές ομόλογα που έχει ήδη διαθέσει, το δημόσιο χρέος δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα «ακόμα και φίλοι της Ελλάδας να αμφιβάλλουν αν ένα τόσο τεράστιο χρέος μπορεί να αποπληρωθεί», με αποτέλεσμα η απειλή της πτώχευσης να μην απομακρύνεται.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης