Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επιχορηγήσεις 2,15 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά σχέδια του νέου επενδυτικού νόμου

Επιχορηγήσεις 2,15 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά σχέδια του νέου επενδυτικού νόμου
Κονδύλια 2,15  δις ευρώ για επενδύσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου σκοπεύει να διαθέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου η κυβέρνηση. 
Από αυτά τα 650 εκατ. ευρώ θα είναι τα ποσά των επιχορηγήσεων που θα διατεθούν για τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματιών ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δις. ευρώ θα είναι ενισχύσεις με την μορφή των φοροαπαλλαγών.
Επίσης, έως την Πέμπτη αναμένεται να επιλεγούν και οι τράπεζες οι οποίες θα ενταχθούν στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΤΕΑΝ) μέσω των οποίων θα γίνει η χρηματοδότηση  επενδύσεων ύψους 1,2 δις. ευρώ μέσα στο 2011.
Ο νέος επενδυτικός νόμος αλλά και οι πόροι 5,2 δις. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει φέτος η κυβέρνηση από τα διαρθρωτικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ αποτέλεσαν χθες αντικείμενο συζήτησης του Μιχάλη Χρυσοχοίδη με τους αξιωματούχους της Τρόικας.
Οι ξένοι ενημερώθηκαν και για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στον τομέα του ΕΣΠΑ που για το 2011 η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο την αύξηση της απορρόφησης στο 36% από 18% που ανήλθε για το 2010.
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό που αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στην υλοποίηση του Μνημονίου ο κ. Χρυσοχοίδης ενημέρωσε την Τρόικα για τις συμφωνίες που έγιναν με τους εμπόρους με σκοπό την μείωση των τιμών και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Στην «ατζέντα» τη συνάντησης βρέθηκαν επίσης και οι καθυστερήσεις που εντόπισε το τεχνικό κλιμάκιο σε μια σειρά από τομείς που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.     
Η απελευθέρωση της αγοράς του εμπορίου είναι ένας κλάδος για τον οποίο το κλιμάκιο της τρόικας δεν διαπίστωσε καμία πρόοδο. Παρά το γεγονός ότι το εμπόριο μαζί με την ενέργεια και τον τουρισμό αποτελούσαν τους τρεις κλάδους για τους οποίους η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα έχει έτοιμες προτάσεις στην αξιολόγηση του Φεβρουαρίου εντούτοις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις.                
Να σημειωθεί ότι η Τρόικα έχει απαιτήσει μεταρρυθμίσεις που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και στην μείωση των τιμών των προϊόντων.
Κινήσεις οι οποίες αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω κρυφά κόστη ή τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των εταιριών και κυρίως των πολυεθνικών.
Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στο θέμα  της  απλοποίησης των διαδικασιών για την αδειοδότηση  των επιχειρήσεων. Ενώ κανονικά ο νόμος θα  έπρεπε να «τρέχει» από το τέλος  του  2010, ο  κ. Χρυσοχοίδης ενημέρωσε την Τρόικα ότι η διαδικασία που αφορά το Υπουργείο Οικονομίας  έχει  ολοκληρωθεί και το μόνο που εκκρεμεί είναι το  κομμάτι  του  νομοσχεδίου  που είναι στην αρμοδιότητα  του  Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε ότι αφορά τα κέντρα εξυπηρέτησης  μιας στάσης (one  stop shop) που έπρεπε και αυτά με την σειρά τους να λειτουργούν ήδη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης  αναγνώρισε  την  καθυστέρηση και  δεσμεύτηκε  για την  ολοκλήρωση  τους  μέχρι  το τέλος Μαρτίου.
Ανάλογες χρονικές δεσμεύσεις έδωσε ο Υπουργός και για την θέσπιση ενιαίας αρχής για τις  δημόσιες  συμβάσεις η  οποία  θα  έπρεπε  να  έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο του 2010.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης