Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι ζήτησε η Τρόικα για την αγορά εργασίας...

tags :
Τι ζήτησε η Τρόικα για την αγορά εργασίας...

Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα, έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον νόμο Λοβέρδου, για τη δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών, είναι επαρκείς. Η τρόικα δεν ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε έθεσε χρονοδιαγράμματα, όμως η συζήτηση παραμένει, σε τεχνικό επίπεδο, ανοιχτή και η τρόικα θα μπορεί να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση ύστερα από τρεις μήνες. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν πάντως ότι υπάρχει «κόκκινη γραμμή» και αυτή είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται από το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, άποψη που φαίνεται πως αποδέχονται και οι εκπρόσωποι της τρόικας.

Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η βούληση να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα της εφαρμογής και ζήτησαν να ενημερωθούν για τον ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως τον ΣΕΠΕ στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν πάντως να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012 οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.

Από την άλλη πλευρά, στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη, προέκυψε ότι με ταχείς ρυθμούς επιχειρείται η αναμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Από τη συνάντηση, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του κ. Ντερούζ, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι έχει καταφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιταχύνει την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας.

Ο υπουργός από την πλευρά του τόνισε πως η συμφωνία για τη μείωση των τιμών θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, αλλά και η προσπάθεια για την εξάλειψη της δράσης μονοπωλίων στην αγορά μας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς και μέσα στην εβδομάδα θα προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Απασχόλησης, Γ. Κουτρουμάνης, τόνισε για άλλη μια φορά πως δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι η Γερμανία πιέζει τις χώρες της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της πρότασης για «το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε: «Οι ρυθμίσεις αυτές που ζητούνται από άλλες χώρες, σ' έναν πολύ μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματωθεί στον νόμο -τον τελευταίο τον ασφαλιστικό που ψηφίσαμε, το καλοκαίρι του 2010- επομένως δεν υπάρχει θέμα για την Ελλάδα που να αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αφού ακόμη και η σύνδεση με το προσδόκιμο επιβίωσης προβλέπεται από το 2020 και μετά».

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων σε ορισμένα ταμεία συναρτάται με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, που στα βασικά Ταμεία θα γίνουν τον Μάιο. «Θα έχουμε μέχρι τον Μάιο τις τρεις αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα Ταμεία, που αφορούν το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, για να δούμε τα οικονομικά τους και την πορεία τους. Στη συνέχεια, τους επόμενους μήνες, θα ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα επικουρικά ταμεία. Εκεί, σε ορισμένα Ταμεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα -κι αυτό γράφεται και στον νόμο- θα χρειαστεί να γίνουν προσαρμογές και μειώσεις», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης.

Και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εξάλλου, απορρίπτει τις αναφορές περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα ότι «είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όταν το χρεοκοπημένο κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα». Προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν ήδη το σκληρότερο τίμημα στον βωμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται. Οι επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά και τα κέρδη τους το κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα στο οποίο το πολιτικό σύστημα δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να βάλει μαχαίρι.

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ, με αφορμή την επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας, επισημαίνει τον κίνδυνο «το νέο «κούρεμα» και η ισοπέδωση των μισθών που επιχειρείται στον ιδιωτικό τομέα, να διαμορφώνει το έδαφος για φθηνή και ευέλικτη εργασία και να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα χαμηλού εργατικού κόστους».

Η ΕΣΕΕ τονίζει ότι «στις συστάσεις για μειώσεις μισθών από 7% έως 15% στον ιδιωτικό τομέα και στην πίεση προσαρμογής του νόμου υπέρ των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων το ελληνικό εμπόριο απαντάει ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει το εισόδημα του μέσου Έλληνα προς το χειρότερο και δεν συμφωνεί με αυτές τις μεθοδεύσεις. Αντιθέτως, η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της Κλαδικής Σύμβασης του Εμπορίου με την ΟΙΥΕ, σύμφωνα με τους όρους της ΕΓΣΣΕ».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης