Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Κλείδωσε» το νέο δάνειο ύψους 10 - 11 δισ. για την Ελλάδα - Τον Δεκέμβριο οι τελικές αποφάσεις μαζί με τα νέα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν - Μετακύληση ομολόγων 5,6 δισ. από τις Κεντρικές τράπεζες - Αποκλείουν φόρο 10% στις καταθέσεις

«Κλείδωσε» το νέο δάνειο ύψους 10 - 11 δισ.  για την Ελλάδα - Τον Δεκέμβριο οι τελικές αποφάσεις μαζί με τα νέα σκληρά μέτρα που θα ληφθούν - Μετακύληση ομολόγων 5,6 δισ. από τις Κεντρικές τράπεζες  - Αποκλείουν φόρο 10% στις καταθέσεις
Νέο δάνειο ύψους 10 με 11 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση από τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της νέας… βοήθειας που θα συνοδευτεί και από νέα σκληρά ανταλλάγματα για την χώρα, «κλείδωσε» στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.
Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτό το λόγο. Για να προσδιορίσει τις ταμειακές ανάγκες της χώρας έως το 2016, δεδομένου ότι τον Ιούλιο του 2014 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τους πιστωτές.
Στην τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία παρευρέθηκε και ο ομόλογός του πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, βρέθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με τα οποία θα μπορούσε να καλυφθεί αυτό το «κενό».
Η ελληνική πλευρά έχει υπολογίσει ότι για να μπορέσουν να καλυφθούν οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια απαιτούνται κεφάλαια τουλάχιστον 16 με 17 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και τα ομόλογα αξίας 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα «χαρτοφυλάκια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, για τα οποία εφόσον δεν τηρηθεί η συμφωνία για μετακύληση των λήξεων τους θα πρέπει να τα αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
Από αυτά, τα 3,7 δισ. ευρώ βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του 2014, και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.
Αρμόδιες πηγές θεωρούν δεδομένη την μετακύληση των θέσεων στα ελληνικά ομόλογα που διατηρούν οι 17 κεντρικές τράπεζες και μία τέτοια κίνηση θα μειώσει κατά το αντίστοιχο το ποσό του νέου δανείου που θα πάρει η χώρα.
Παράλληλα αρμόδιες πηγές αποκλείουν την επιβολή φόρου 10% επί των καταθέσεων.
Βέβαια νέο δάνειο, σημαίνει νέα δεινά για τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν υποστεί μεγάλη «συντριβή» από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, ενώ έρχεται και τρίτο…
Τα μέτρα του νέου προγράμματος που θα απορρέουν από τη νέα βοήθεια των πιστωτών την οποία ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην πολιτική επιτροπή του της Ν.Δ. βρήκε «υπερβολικό τον θόρυβο τον οποίο γίνεται για τα 11 δις. ευρώ», θα αποσαφηνιστούν τον Δεκέμβριο μαζί με τις αποφάσεις για το δημοσιονομικό «κενό» και τις «τρύπες» στο υφιστάμενο πρόγραμμα.
Το μήνυμα αυτό έστειλε στην κυβέρνηση ο Αυστριακός πρόεδρος του Euro Working Group ότι «όλα τα ανοικτά ζητήματα θα έχουν κλείσει μέχρι τον Δεκέμβριο», εννοώντας ουσιαστικά πως τα νούμερα και τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές θα «κλειδώσουν» μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2017, τον οποίο θα συντάσσουν παράλληλα οικονομικό επιτελείο και Τρόικα.
Στην κυβέρνηση πάντως ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για «οριζόντια» νέα μέτρα. «Ποντάρουν» πολλά σε στοιχεία που διαθέτουν και δη στην μικρότερη ύφεση (3,5%-3,8% αντί 4% για φέτος) και στο μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα (έως 600 εκατ. αντί 344 εκατ. που με το «ζόρι» δέχτηκαν οι ελεγκτές). Αν της «βγουν» καλύτερα τα νούμερα για το 2013, θα έχει μια καλύτερη αφετηρία και για το 2014.
Ακόμη και αν η Τρόικα κάνει τελικά κάπου πίσω, στο «παζάρι» που θα διαρκέσει μέχρι και την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, εκτιμάται ότι θα βάλει νέα «ατζέντα» στον επόμενο έλεγχο του Μαρτίου του 2014, με απαιτήσεις για πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα, όπως απολύσεις στο δημόσιο, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις κλπ.
Άλλο θέμα που βρέθηκε χθες στην ατζέντα της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τον Τόμας Βίζερ ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ).
Το μεγάλο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων το οποίο θα εξετασθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης