Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μεγαλύτερες ή μικρότερες τράπεζες; Το δίλλημα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 Μεγαλύτερες ή μικρότερες τράπεζες; Το δίλλημα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Τελικά τι συμφέρει μια τράπεζα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία;
Να είναι μεγαλύτερη ή να είναι μικρότερη;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα επανέρχονται σενάρια για συγχωνεύσεις στις τράπεζες.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γ Προβόπουλος ουκ ολίγες φορές έχει προτρέψει τις τράπεζες να συγχωνευθούν.
Η επικρατούσα αίσθηση είναι ότι αν συγχωνευθούν οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν το βασικό τους πρόβλημα που είναι η ρευστότητα και η αδυναμία να βγουν να δανεισθούν απευθείας από τις αγορές.
Όμως οι τράπεζες έως τώρα ακολουθούν ένα δρόμο σμίκρυνσης τελικώς και αυτό παρατηρήθηκε τόσο με την διάθεση του 20% της Finansbank, με την πώληση του 70% της Polbank από την Eurobank στην Πολωνία και της  Marfin η οποία πούλησε την θυγατρική της στην Αυστραλία.
Οι διαφορές μεταξύ της μεγέθυνσης και της σμίκρυνσης είναι σημαντικές αλλά όσο και να θεωρείται παράδοξο, μειώνοντας το ενεργητικό της μια τράπεζα μειώνει άμεσα και τις ανάγκες ρευστότητας της.
Όμως η μείωση του ενεργητικού μπορεί να έχει ωφέλειες βραχυπρόθεσμα στις τράπεζες αλλά στρατηγικά στο μέλλον θα έχει επιπτώσεις.
Θα αναφερθούν ορισμένα παραδείγματα.
Μια τράπεζα μειώνει το ενεργητικό της μετά από πίεση της Τρόικα με στόχο να μειωθεί η εξάρτηση της από την ΕΚΤ και να βελτιωθούν και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η λύση αυτή είναι ημίμετρο.
Μπορεί μέσω της μείωσης ενεργητικού να απελευθερώνεται ρευστότητα αλλά ουσιαστικά μια μικρότερη τράπεζα δεν θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
Η πιο σημαντική εξέλιξη σχετίζεται με την στρατηγική.
Μια τράπεζα όταν αυξάνει το ενεργητικό της αυξάνει τον συνολικό υπό διαχείριση πλούτο.
Οι τράπεζες εσχάτως στην Ελλάδα έχουν δει τον  πλούτο τους να είναι στάσιμος ή και μειούμενος.
Όμως μια πραγματική μείωση ενεργητικού δεν θα σημάνει ότι οι τράπεζες θα καταστούν πιο υγιείς.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες που μειώνουν ενεργητικό στρατηγικά θα το βρουν μπροστά τους όταν ο οικονομικός κύκλος θα γίνει εκ νέου ανοδικός.
Από την άλλη ούτε η λύση της συγχώνευσης θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα ρευστότητας ενώ θα απαιτηθούν και επιπρόσθετα κεφάλαια.
Ταυτόχρονα σε αυτή την συγκυρία μια συγχώνευση θα σημάνει κλείσιμο καταστημάτων ειδικά στις μεγάλες τράπεζες μεταξύ 140 και 200 και μείωση προσωπικού πάνω από 2000 άτομα τουλάχιστον.
Για τις τράπεζες το ιδανικό σενάριο όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι η διατήρηση δυνάμεων και οι συντηρητικές επιλογές τακτικής.
Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα δάνεια καλύτερα να μην χορηγήσει νέα δάνεια παρά να αρχίσει να χορηγεί και αυτά να μετατραπούν σε προβληματικά δηλαδή και απώλεια ρευστότητας και κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης