Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από το EFSF ζητά ο Γ.Παπακωνσταντίνου - ΟΚ από Κομισιόν για τη δημιουργία μηχανισμού

Δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από το EFSF ζητά ο Γ.Παπακωνσταντίνου - ΟΚ από Κομισιόν για τη δημιουργία μηχανισμού
(upd3)Ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορεί να προχωρά στην επαναγορά χρέους χωρών-μελών με δημοσιονομικά προβλήματα δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και εξέφρασε την προσδοκία αυτό να περιληφθεί στην τελική συμφωνία.
«Στην τελική συμφωνία, πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ως το 2013, μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν τον μηχανισμό, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και να φτάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επαναγορά χρέους, σε όσες χώρες ενδιαφέρονται, με καλύτερους όρους δανεισμού», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι η επαναγορά του χρέους από τους ομολογιούχους θα είναι εθελοντική.

Εντωμεταξύ σε κατ’ αρχήν συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σχετικά με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο γαλλογερμανικό σύμφωνο ανταγωνισμού για την ευρωζώνη, σύμφωνα με προσχέδιο έγγραφο το οποίο δημοσιοποίησε το Reuters.Η πρόταση που κατέθεσαν από κοινού η Anglela Merkel και ο Nicolas Sarkozy με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου. Οι διαβουλεύσεις θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες κι αυτό φάνηκε από τις επιμέρους αντιδράσεις πολλών ηγετών της ευρωζώνης, κυρίως των προερχόμενων από μικρές χώρες, οι οποίοι θέλουν να διαφυλάξουν τις ιδιαιτερότητές τους είτε πρόκειται για τον προσδιορισμό των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε την κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, είτε την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων.

H Angela Merkel προειδοποίησε ευθέως ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την αύξηση των πόρων και τη μεγαλύτερη ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν δεν υπάρξει ταυτόχρονη απόφαση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των συνταγμάτων στα κράτη μέλη προκειμένου να ορίζονται συγκεκριμένα πλαφόν εθνικού χρέους, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μηχανισμοί επίλυσης τραπεζικών κρίσεων, μέτρα ενίσχυσης της κινητικότητας της εργασίας και επιβολή ενιαίου εταιρικού φόρου στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα, ο Γερμανός Yπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δήλωσε ότι το θέμα του προσωρινού ταμείου διάσωσης (EFSF) δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) , υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση δεν είναι προς το παρόν απαραίτητη.
«Δεν συζητήσαμε για το EFSF γιατί έτσι θα προκαλούσαμε μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση (των αγορών) και δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι, αν και όταν είναι απαραίτητο, «θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση με ταχύτητα φωτός».
Παράλληλα σημείωσε ότι η συμβολή της Γερμανίας στον μόνιμο μηχανισμό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη συμμετοχή της χώρας σήμερα στο ταμείο σταθερότητας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, δήλωσε ότι "η Κομισιόν επικυρώνει τη διατύπωση αλλαγής στη συνθήκη της ΕΕ με στόχο να επιτραπεί η δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τα μέλη της ζώνης του ευρώ", προσθέτωντας ότι "παράλληλα, υποστηρίζει την τροποποίηση της Συνθήκης, με μία παράγραφο 3 γραμμών" και ότι "η σταθερότητα του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης". "Η προφύλαξη του ευρώ δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ευρωζώνη", δήλωσε τελειώνοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης