Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εταιρία holding 200 ακινήτων συστήνει το Δημόσιο - Διυπουργική για αποκρατικοποιήσεις - επενδύσεις fast track την Παρασκευή

Εταιρία holding 200 ακινήτων συστήνει το Δημόσιο - Διυπουργική για αποκρατικοποιήσεις - επενδύσεις fast track την Παρασκευή
Επενδυτική εταιρία με 200 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, προχωρεί ταχύτατα στην σύσταση Ειδικής Γραμματείας ακίνητης περιουσίας η οποία έως τον Μάιο καλείται να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση 8.000 – 10.000 ακινήτων του Δημοσίου.
Το σχέδιο θα υποδεικνύει για το ποιες κρατικές εκτάσεις κρίνεται προτιμότερο να πωληθούν αλλά και για το ποιες το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να  συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με ιδιώτες επενδυτές. Σκοπός είναι από την μακροχρόνια μίσθωση αυτών των ακινήτων το Δημόσιο να έχει ένα σταθερό ετήσιο εισόδημα που θα πηγαίνει αποκλειστικά για την βαθμιαία μείωση του δημοσίου χρέους.
Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Διυπουργική της Παρασκευής που θα έχει ως κεντρικό επενδυτικό θέμα την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου ( fast track). Μετά από χρόνια βαθιάς νάρκωσης η κρατική  περιουσία έρχεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού  ενδιαφέροντος. Κατ' απαίτηση της Τρόικας η κυβέρνηση θα πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2012 να έχει συγκεντρώσει από τις αποκρατικοποιήσεις έσοδα 15 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα 35 δις. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δις. ευρώ θα εισπραχθούν την τριετία 2013 – 2015.
Μεταξύ των άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι και η επενδυτική εταιρία με τα 200 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου που πρόκειται να συστήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για ακίνητα με υψηλές  εμπορικές αξίες,  τα οποία έχουν προταθεί να μπουν στη λίστα προς αξιοποίηση  από τις  τρεις  μεγάλες  εταιρίες   διαχείρισης ακινήτων  του  Δημοσίου: Την εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα  Α.Ε., την Ολυμπιακά  Ακίνητα Α.Ε.  και  την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Στόχος είναι η νέα εταιρία να εισαχθεί σύντομα  στο Χρηματιστήριο και να προσφέρει αξιόλογες  μερισματικές αποδόσεις στους επενδυτές.  
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ετήσιες αποδόσεις μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 10 %. Ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το καταθετικό επιτόκιο το οποίο σήμερα στις προθεσμίες κυμαίνεται από 4,5% έως 5,5%.  
Βέβαια, η εισαγωγή στο ΧΑ αποτελεί το τελικό στάδιο αυτού του σχεδίου. Θα προηγηθεί:     
1.       Η πρόσληψη Συμβούλων τον επόμενο μήνα με τεχνογνωσία στα θέματα αξιοποίησης ακινήτων οι οποίοι θα αναζητήσουν ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρίας.  Η εταιρία θα έχει πολυμετοχική σύνθεση. Οι επενδυτές θα γνωρίζουν εξαρχής  το μέγεθος της  κρατικής έκτασης η οποία θα διατεθεί  για  εμπορική , οικιστική και τουριστική  αξιοποίηση καθώς και αυτό που θα εκποιηθεί.  Το Δημόσιο θα  προσλάβει και νομικούς Συμβούλους προκειμένου να ξεμπλοκάρει ακίνητα και εκτάσεις που ενδεχομένως  σήμερα να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς (καταπατημένα κλπ.)             
2.       Η σύναψη συμφωνιών με τους ιδιώτες που θα δείξουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων. Και για τα 200 ακίνητα το Δημόσιο θα  δημιουργήσει μικρές εταιρίες  με  τους  ιδιώτες, οι οποίες θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα της «μαμάς» εταιρίας επενδύσεων που θα δημιουργηθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι 200 «μικρές» συμφωνίες θα παράσχουν ένα σημαντικό όφελος για το Δημόσιο που θα κερδίζει από το τίμημα που θα καταβάλουν οι ιδιώτες επενδυτές για να μπουν στην εταιρία. Το ποσοστό του Δημοσίου από αυτές τις συμφωνίες  θα  είναι μειοψηφικό, το οποίο όμως θα  χρησιμοποιηθεί   για την  δημιουργία ενός Ταμείου από αξίες με αυξανόμενη απόδοση, το οποίο στη συνέχεια  θα  εισαχθεί  στο  χρηματιστήριο  δημιουργώντας ακόμη  μια χρηματιστηριακή αξία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης