Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο «fast track» εντάσσεται το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού – Ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα οι Σύμβουλοι

Στο «fast track» εντάσσεται το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού – Ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα οι Σύμβουλοι

Την ένταξη του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού στις διαδικασίες του «fast track»  αποφάσισε η  Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται ο χρηματοοικονομικός Σύμβουλος  που θα αναλάβει τις συζητήσεις με το Κατάρ.

Πρόκειται για ένα «τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης» δήλωσε ο κ Παμπούκης, μετά το πέρας της  συνεδρίασης στην οποία συζητήθηκαν και  άλλα επενδυτικά σχέδια που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πρακτική του «fast track».

Η ανάπλαση του  Ελληνικού θα γίνει με βάση το σχέδιο που κατέθεσε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασεμπίγιο το οποίο προβλέπει τον διαχωρισμό της έκτασης, σε τρεις ζώνες.Γα την πρώτη ζώνη που θα είναι κοντά στα κέντρα των όμορων δήμων  προβλέπεται ήπια οικιστική ανάπτυξη.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και την κατασκευή ενός μεγάλου πάρκου.

Στην τρίτη ζώνη προβλέπεται η δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, εκθεσιακών, τεχνολογικών και συνεδριακών κέντρων όπως και εµπορικών κέντρων.

Στα σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα περιλαμβάνουν ακόμη και την ανέγερση πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, ακόμη και ξενοδοχείων.

Το ύψος της επένδυσης στο Ελληνικό υπολογίζεται στα 5 με 7 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία έως και 40.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή Επιτροπή συζητήθηκαν ακόμη:

•             Ο  προγραμματισμός δράσης για άλλες, δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

•             Τα  αντισταθμιστικά οφέλη  στους όμορους  δήμους  οι οποίοι  ενώ  αρχικά  έβλεπαν με  καλό μάτι  την αξιοποίηση τώρα  μιλούν  για ξεπούλημα. Αναμένεται να υπάρξει συντονισμός των δράσεων μεταξύ  των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,  Εργασίας για την  αξιοποίηση των εκτάσεων του παλιού αεροδρομίου.

•             Οι μέθοδοι για τις μακροχρόνιες παραχωρήσεις ακινήτων και  τα χρηματοοικονομικά   εργαλεία  για  την μόχλευση των αρχικών επενδυτικών κεφαλαίων (Fast Track).

Μεθαύριο  Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας μεταβαίνει στο Κατάρ  για διεξδικές συζητήσεις σχετικά με το Ελληνικό.  Επίσης, η επίσκεχη αφορά και διερευνητικές επαφές και για άλλα σχέδια αποκρατικοποιήσενω που ενδιαφέρουν τους Άραβες επενδυτές.

«Το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής» που σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη «διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό». Επίσης, έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα.

Ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, τις χρήσεις γης, τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, κλπ..

Τον Χάρη Παμπούκη στο Κατάρ θα συνοδεύσουν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θεόδωρος Πανταλάκης.

Εντός των επομένων  ημερών θα επιλεγούν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα κάνουν όλη τη διαπραγμάτευση με την Qatar Investment Authority.

Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της αραβικής χώρας έχει «δικαίωμα πρώτης   άρνησης» για τη συγκεκριμένη επένδυση μετά την υπογραφή του μνημονίου  συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Της συμφωνίας με το Κατάρ θα ακολουθήσει σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η όλη διαδικασία θα είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Στη συνεδρίαση για τις στρατηγικές επενδύσεις μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοίδης, Υποδομών. Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη και Πολιτισμού Π.Γερουλάνος, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Π. Ρήγας.

wwww.bankingnews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης