Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τιτλοποιήσεις εσόδων από κρατικά λαχεία και ΕΣΠΑ στα εργαλεία του Γ.Παπακωνσταντίνου για τα 50 δις. – Στο «σφυρί» 3.000 καταπατημένες εκτάσεις στην Αττική

    Τιτλοποιήσεις εσόδων από κρατικά λαχεία και ΕΣΠΑ στα εργαλεία του Γ.Παπακωνσταντίνου για τα 50 δις. –  Στο «σφυρί» 3.000 καταπατημένες εκτάσεις στην Αττική
Οι τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων, οι πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια και αεροδρόμια αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις, είναι κάποια από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για να συγκεντρώσει τα 50 δις. ευρώ.    

Ειδικά για τις τιτλοποιήσεις, επικεντρώνονται αρχικά στα κρατικά λαχεία ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και προείσπραξη πόρων από το ΕΣΠΑ.              
Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με την Τρόικα η οποία συμφωνεί με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου  για νέες  τιτλοποιήσεις εσόδων «αρκεί αυτές να είναι συμβατές με το σύστημα υπολογισμού της Ε.Ε. και να εμφανισθούν στο δημόσιο χρέος ».
Εκτός από τις τιτλοποιήσεις μελλοντικών εισπράξεων η κυβέρνηση σκοπεύει στις συμφωνίες που θα κάνει με τους επενδυτές για την πώληση πακέτων μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο σε κρατικές εταιρίες,  όπως είναι η ΔΕΗ, Ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ τα ΕΛΠΕ , η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ να εκχωρήσει παράλληλα και το  management.
Βασική πηγή εσόδων θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα τα ακίνητα εφόσον προηγουμένως υπάρξει καταγραφή της δημόσιας περιουσίας και κεντρική  πολιτική αξιοποίησης.   
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη και  το θέμα της εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων από τους καταπατητές. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Αττική αφού τα καταπατημένα κτήματα ξεπερνούν σε αριθμό τα 3.000. Ανώτεροι παράγοντες δεν απέκλειαν το γεγονός η εξαγορά να γίνει ακόμη  στις εμπορικές τιμές. Αυτές δηλαδή με τις οποίες γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα  50 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις είναι:
1.       Τιτλοποιήσεις εσόδων από τα κρατικά λαχεία και το ΕΣΠΑ ( προείσπραξη μελλοντικών εσόδων). Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες τιτλοποιήσεις εσόδων αυτές θα συνυπολογιστούν και στο χρέος.
2.       Πολυετείς Συμβάσεις παραχώρησης για τα πέντε μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας κατά τα πρότυπα του ΟΛΠ.  Το Δημόσιο θα κάνει συμφωνίες με ιδιώτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στα πέντε παρακάτω λιμάνια: Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου και Αλεξανδρούπολης.
3.       Σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης έως και 99 έτη με ιδώτες  - επενδυτές. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση σκοπεύει να το ακολουθήσει προκειμένου να έχει ένα ετήσιο σταθερό εισόδημα από την μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων που θα δοθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Μετά το Ελληνικό ,έμφαση θα δώσει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης που εκτείνεται από την Μαρίνα Βουλιαγμένης, το Μικρολίμανο έως και την Ελευσίνα.              
4.       Σύσταση επενδυτικής εταιρίας  με 200 ακίνητα – φιλέτα του Δημοσίου αλλά και μικρότερες εταιρίες συμμετοχών με ακίνητα ομοειδούς χαρακτήρα (π.χ. αστικά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, εμπορικά ακίνητα) με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Στην «μαμά» εταιρία θα ενταχθούν ακίνητα με υψηλές  εμπορικές αξίες που έχουν ήδη προτείνει οι τρεις μεγάλες  εταιρίες   διαχείρισης ακινήτων  του  Δημοσίου: Η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα  Α.Ε.,η Ολυμπιακά  Ακίνητα Α.Ε.  και  η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Στόχος είναι η νέα εταιρία να εισαχθεί σύντομα  στο Χρηματιστήριο και να προσφέρει αξιόλογες  μερισματικές αποδόσεις στους επενδυτές. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι ετήσιες αποδόσεις μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 10 %. Η κυβέρνηση θα προσλάβει Συμβούλους οι οποίοι θ’ αναλάβουν να δημιουργήσουν τα λεγόμενα «καλάθια» των ακινήτων και θ’ αναζητήσουν ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρίας.
5.       Ίδρυση εταιρίας Holding Α.Ε. με τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.   
6.       Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων.  Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη  δυνατότητα εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Τα έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο θα εξαρτηθούν από την τιμή ανά στρέμμα που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Ανώτεροι παράγοντες έκαναν λόγο ακόμη για εμπορικές τιμές, δηλαδή αυτές με τις οποίες σήμερα γίνονται οι αγοραπωλησίες, εφόσον πρόκειται για καταπατημένες εκτάσεις που βρίσκονται σε αστικά κέντρα. Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Αττική αφού τα καταπατημένα κτήματα ξεπερνούν σε αριθμό τα 3.000. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πουλήσει ακίνητα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς κλπ. Τα λιγότερα έσοδα που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων είναι 1 δις. ευρώ.  Συνολικά στην χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν 90.000 καταπατημένα συνολικής έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων. Μόνο στις πρωτεύουσες 53 νομών το 45% των δημοσίων κτημάτων ή 1.670 είναι καταπατημένα και μάλιστα 1.089 από αυτά είναι εντός σχεδίου πόλης. Στις πόλεις αυτές μόνο το 20% ή 747 κτήματα είναι ελεύθερα και τα υπόλοιπα είναι μισθωμένα (253) σε τρίτους.
7.       Πωλήσεις πλειοψηφικών πακέτων μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις  και τράπεζες όπως είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, Ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ τα ΕΛΠΕ , η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στις στρατηγικές συμφωνίες που θα κάνει η κυβέρνηση θα προβλέπεται και η εκχώρηση του management , όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΤΕ. Υπό τις παρούσες χρηματιστηριακές συνθήκες   η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνά τα 6 δισ. ενώ αν δοθεί και το μάνατζμεντ με 50% επιπλέον premium, η αξίας τους ανεβαίνει στα 9 δις ευρώ.  Ήδη η Deutsche Telekom πιέζει για να αγοράσει νέο πακέτο του ΟΤΕ.       

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης