Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Είναι δικαιολογημένη η στάση της Alpha bank να αρνηθεί την πρόταση της Εθνικής τράπεζας; Ποια τα εναλλακτικά σενάρια;

tags :
  Είναι δικαιολογημένη η στάση της Alpha bank να αρνηθεί την πρόταση της Εθνικής τράπεζας;  Ποια τα εναλλακτικά σενάρια;
Η διοίκηση της Alpha bank μελετούσε επί ένα μήνα την προσφορά της Εθνικής που περιλάμβανε σχέση ανταλλαγής μετοχών 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 μετοχές της Alpha bank.
Στο ΔΣ της Παρασκευής αποφάσισε ότι μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της πρότασης της Εθνικής, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Αlpha bank.

H διοίκηση της Alpha bank επικαλείται δύο κρίσιμες παραμέτρους την οικονομική συγκυρία που δεν είναι καλεί και γεννά αβεβαιότητα και το περιεχόμενο της οικονομικής πρότασης.

Η οικονομική συγκυρία

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα γεννά χωρίς καμία αμφιβολία αβεβαιότητα.
Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι εν μέσω καθοδικού οικονομικού κύκλου όσες απόπειρες για deals έχουν πραγματοποιηθεί περίπου το 50% έχει αποτύχει.
Είναι γεγονός ότι εν μέσω καθοδικού κύκλου το ρίσκο των συγχωνεύσεων αυξάνεται κατακόρυφα.

Η οικονομική πρόταση

Η Εθνική αποτίμησε στα 5,8 ευρώ την Alpha προσφέροντας 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 μετοχές της Alpha bank δηλαδή 0,727 μετοχές προς 1 μετοχή της Alpha.
Ταυτόχρονα θα αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές  των 950 εκατ της Alpha και ταυτόχρονα σε διοικητικό επίπεδο έχουν προτείνει πρόεδρος ο Γ Κωστόπουλος, Αντιπρόεδρος ο Β Ράπανος δύο διευθύνοντες σύμβουλοι ο Α. Ταμβακάκης για τα τραπεζικά και ο Δ. Μαντζούνης για όλες τις μη τραπεζικές συμμετοχές που ξεπερνούν τις 30 στο νέο σχήμα.
Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και 3 αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι από πλευράς Alpha και 3 από πλευράς της Εθνικής τράπεζας.
Η πρόταση αυτή έχει δελεαστικά στοιχεία αλλά προφανώς η Alpha αποτιμά την αξία της σε πολύ υψηλότερα επίπεδα..
Για την Alpha bank το πρώτο μέλημα είναι η στάση των μετόχων της και η συμπεριφορά της μετοχής.
Αν η μετοχή αντιδράσει θετικά ή ουδέτερα θα θεωρηθεί επιβεβαίωση της τακτικής της.
Το ενδεχόμενο η φιλική πρόταση να καταστεί δημόσια πρόταση δηλαδή επιθετική εξαγορά από πλευράς Εθνικής δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά προφανώς το σύστημα γενικότερα θα μπει σε περιπέτειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης