Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα άνοδος στο spread στις 353 μ.β. στα ομόλογα , πίεση στο ΧΑ και το ευρώ λόγω Πορτογαλίας - Εγκρίθηκε το ΠΣΑ από την ΕΕ

Νέα άνοδος στο spread στις  353 μ.β. στα ομόλογα , πίεση στο ΧΑ και το ευρώ  λόγω Πορτογαλίας - Εγκρίθηκε το ΠΣΑ από την ΕΕ
(upd)Μεγάλη πίεση δέχονται οι περιφερειακές αγορές  και η Ελλάδα ,  λόγω της Πορτογαλίας.
Το πορτογαλικό δημόσιο  λόγω της αύξησης του spread αποφάσισε να μειώσει το ποσό που ήθελε  να αντλήσει  και προφανώς αυτό μεταφράστηκε ως αδυναμία από το κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Ήθελαν να  αντλήσουν 500 εκατ ευρώ και τελικά συγκέντρωσαν 300 εκατ ευρώ.
Το spread στην Πορτογαλία εκτινάχθηκε στις 223 μονάδες βάσης και στην Ελλάδα στην 10ετία διαμορφώνεται στις 353 μονάδες βάσης. Υπό πίεση και το ευρώ που διαμορφώνεται στο 1,3950 δολάρια.
Αντίστοιχα τα CDS στην 5ετία διαμορφώνεται στις 190 μ.β. στην Πορτογαλία και στις 405 μ.β. στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα και στην Γερμανία υλοποιήθηκε δημοπρασία 30ετών ομολόγων που καλύφθηκε 1,5 φορές και συνολικά αντλήθηκαν 2,5 δις ευρώ. Οι αγορές δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα θετικά την δημοπρασία των Γερμανών και προφανώς εκλήφθηκε αρνητικά   η εξέλιξη της δημοπρασίας των Πορτογάλων.
Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία άλλαξαν το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων και το χρηματιστήριο άρδην αφού αρχικά μετά την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας το κλίμα ήταν θετικότερο.
Η  ΕΕ έδωσε τελικά το πράσινο φως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδος αλλά θέτει πολλούς αστερίσκους ζητάει πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση , αναφέρεται ότι θα αξιολογηθεί η υλοποίηση του ενώ η ΕΕ  παραπέμπει την Ελλάδα για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Πάντως οι ξένοι από το Λονδίνο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Ξένοι θεμικοί από το Λονδίνο ανέφερεαν στο www.bankingnews.gr ότι η  αγορά είχε προεξοφλήσει την έγκριση του ΠΣΑ,  ωστόσο θεωρούν ότι οι τακτικές που ακολουθούν εσχάτως ορισμένοι επενδυτές δεν επιτρέπει εφησυχασμούς καθώς οι ρευστοποιήσεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανεμφανισθούν.
Το www.bankingnews.gr συνομίλησε με πολλά στελέχη ξένων τραπεζών ώστε να σχολιάσουν τόσο την έγκριση του Προγράμματος σταθερότητας όσο και τις δηλώσεις Παπανδρέου.
Οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί καθώς η υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας θα αποτελέσει την μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα.  
Τρία τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε στο Λονδίνο θεωρούν ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί ένα επιπλέον βήμα εξειδικεύοντας περισσότερο τα μέτρα που θα υλοποιηθούν προσεχώς.
Στέλεχος της Barclays τονίζει ότι η αγορά μπορεί να αντιδράσει θετικά καθώς θα εκτονωθεί σε κάποιο βαθμό η σωρευμένη πίεση των τελευταίων εβδομάδων.  
Στέλεχος insurance fund πάντως επισημαίνει ότι η αγορά περιμένει υλοποίηση του προγράμματος ενώ θεωρεί ότι το κλίμα που θα δημιουργηθεί θα είναι προσωρινό.
Στέλεχος της Templeton αναφέρει ότι προφανώς και βραχυπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ευμετάβλητη.
Στέλεχος που βρίσκεται κοντά σε hedge funds πάντως υποστηρίζει ότι η μάχη τώρα ξεκινάει τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην ελληνική αγορά είναι πολλά και το στοίχημα μεγάλο, κοινώς αφήνει να εννοηθεί ότι πλησιάζει ο καιρός όπου τα hedge funds θα προχωρήσουν στο τελικό χτύπημα με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Από την πλευρά τους τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα δηλώνουν  ότι οι εξαγγελίες Παπανδρέου έγιναν πιο σαφείς και ίσως αυτό επιδράσει θετικά στην αγορά.
Περιμένουμε εκτόνωση του spread, υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη αλλά όχι μεγάλη.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΟ

H σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  επιβεβαιώνει την προσπάθεια και  την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές  πρόγραμμα για το νοικοκύρεμα  του κράτους και να προχωρήσει πολύ γρήγορα σε μια σειρά μεγάλων τομών και αλλαγών, που ενισχύουν τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μαζί με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Το πρόγραμμα  προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010, από το 12,7% του ΑΕΠ στο 8,7% και τη μείωση σε κάτω από 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας έως το 2012, παράλληλα με τη συγκράτηση και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2011.

Μαζί με την έγκριση του Προγράμματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει και σε μία σειρά συστάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, άρθρο 126(9) της Συνθήκης, αλλά και για τον τερματισμό της ασυνέπειας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, άρθρο 121(4) και για τη βελτίωση των δημοσιονομικών στατιστικών. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα, σήμερα, να διορθώσει τα πολλαπλά ελλείμματα που άφησε στη χώρα η περίοδος 2004-2009.

Με το Πρόγραμμα  Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλλουν στη χώρα μας τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις


Ενημέρωση 7:09 , 10:15, 10:35, 12:53 ,14:45

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης