Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Δρακόντειες» ποινές για φοροφυγάδες – Στη φυλακή για οφειλές από 5.001 ευρώ

«Δρακόντειες» ποινές για φοροφυγάδες – Στη φυλακή για οφειλές από 5.001 ευρώ
Το δρόμο προς τη φυλακή θα παίρνουν όλοι όσοι καθυστερούν πάνω από 4 μήνες να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο αλλά και όσοι συλλαμβάνονται από τις αρχές να μην αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ ή φόρο εισοδήματος ή εκδίδουν εικονικά τιμολόγια άνω των 150.000 ευρώ.
Το φορολογικό νομοσχέδιο – «σκούπα»  που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει:
- Ποινές κάθειρξης μέχρι 20 έτη για όσους διαπράττουν κακουργήματα φοροδιαφυγής,
- Τσουχτερά πρόστιμα από 500 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ για φορολογικές παραβάσεις
Tο ηλεκτρονικό φακέλωμα για περισσότερες από 1 εκατ.  επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Δικηγόροι , μηχανικοί συμβολαιογράφοι , υποθηκοφύλακες , επιμελητήρια θα στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών  αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές τους. Παράλληλα όλοι οι λιανοπωλητές οφείλουν να υποβάλλουν τα στοιχεία των αποδείξεων που εκδίδουν  στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Επιπρόσθετα, με άλλη διάταξη το ΙΚΑ θα πρέπει να υποβάλει στο υπουργείο στοιχεία για τις αποπερατωθείσες οικοδομές. Με τις ρυθμίσεις αυτές  το υπουργείο θα έχει πλήρη πρόσβαση  σε πλήθος οικονομικών στοιχείων γεγονός που θα του επιτρέπει να προχωρά σε εκτεταμένες διασταυρώσεις.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με το νέο  νομοσχέδιο:
1. Ποινικοποιούνται η μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή δήλωσης εισοδήματος, η μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, τελών και εισφορών, τα πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, καθώς και η μη εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
2. Ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος αντιμετωπίζει όποιος έχει οφειλή 5.001 ευρώ και δεν την εξοφλεί. Οι ποινές φυλάκισης φθάνουν έως 3 τουλάχιστον έτη στην περίπτωση οφειλής 150.001 ευρώ και άνω.
3. Ενεργοποιείται το Αυτόφωρο. Είναι διαρκή και συνεπώς συνεχή αυτόφωρα η μη πληρωμή οφειλών με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση 4 μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου του 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Στην περίπτωση του ΦΠΑ και των λοιπών φόρων, υπολογίζεται με χρόνο τέλεσης το χρονικό διάστημα από την ημέρα κατά την οποία για πρώτη φορά όφειλε να ενεργήσει ο υπαίτιος μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής. Διαρκές και συνεπώς αυτόφωρο και για μη υποβολή ή ανακριβής δήλωση εισοδήματος.
4. Ποινή κάθειρξης αν ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί λόγω μη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ ανά χρήση.
5. Κάθειρξη επίσης και για μη απόδοση ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών άνω των 75.000 ευρώ ανά χρήση. Η κάθειρξη φθάνει στα 20 χρόνια για μη απόδοση ΦΠΑ, λοιπών φόρων, τελών και εισφορών, καθώς και για πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία.
6. Αν η μη απόδοση φόρων, τελών και εισφορών δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο, ο υπαίτιος απαλλάσσεται των ποινών εφόσον καταβληθούν τα ποσά. Αν, όμως, η πληρωμή γίνεται μετά το χρόνο επιβάλλεται μειωμένη ποινή (άρθρο 83 του ποινικού κώδικα).
7. Δεν επιτρέπεται μετατροπή της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και περαιτέρω υποτροπής.
8. Κάθε ημέρα φυλάκισης εξαγοράζεται με ποσό από 20 (αντί 3 ευρώ σήμερα) έως 100 ευρώ.
9. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπάγγελτα. Και στην περίπτωση της μη έκδοσης παραστατικών ασκείται όταν δεν έχουν εκδοθεί πάνω από 19 παραστατικά ή η αξία αυτών είναι πάνω από 500 ευρώ.
10. Αρμόδιο Δικαστήριο είναι το μονομελές ή τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων της έδρας της αρμόδιας για φορολόγηση εφορίας. Η εμφάνιση μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον υπάρχει έγγραφη ενημέρωση Εισαγγελέα ή Δικαστηρίου τρεις ημέρες πριν τη δικάσιμο.



Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης