Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στη χειρότερη θέση των τελευταίων 12 ετών τα δημόσια έργα

tags :
Στη χειρότερη θέση των τελευταίων 12 ετών τα δημόσια έργα

Ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, έχει περιέλθει σε δυσμενές κλίμα. Οι βραχυπρόθεσμες και οι συνολικές υποχρεώσεις ανά εργοληπτική εταιρεία αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους…

Στη χειρότερη θέση των τελευταίων 12 ετών βρίσκεται ο κλάδος των δημοσίων έργων και των 30 ετών ο κλάδος των ιδιωτικών έργων σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας εξαμηνιαίας έκθεσης του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΣΑΤΕ, ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας έχει περιέλθει σε δυσμενές κλίμα. Οι βραχυπρόθεσμες και οι συνολικές υποχρεώσεις ανά εργοληπτική εταιρεία αυξήθηκαν περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους, με συνέπεια μία στις πέντε εταιρείες να εμφανίζει ζημίες με βάση τα δεδομένα που καταγράφηκαν στη διάρκεια του 2010.
Ταυτόχρονα, ο ΣΑΤΕ ισχυρίζεται πως η ανεργία στον κλάδο έκανε ένα ακόμη μεγάλο άλμα στο 15,3% έναντι του γ' τριμήνου 2009, με συνέπεια να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων 57.500 άτομα. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι το ΠΔΕ του έτους 2010 μειώθηκε τέσσερις συνεχόμενες φορές και από 10,3 δισ. ευρώ που προϋπολογιζόταν το 2010 κατέληξε στα 8,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένως έχει επισημανθεί ότι η περικοπή των παραγωγικών δημόσιων επενδύσεων με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος τελικώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ακόμη, υποστηρίζεται πως αντί να επιχειρηθεί επίσπευση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, παράλληλα με τη χρονική ανακατανομή της κοινοτικής συγχρηματοδότησης προς τα εμπρός και με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΤΕΠ, στο τέλος του 2010 είμαστε στην 17η θέση από πλευράς απορρόφησης σε σύνολο 27 χωρών.
Επίσης, τονίζει πως χρόνια προβλήματα που υποτίθεται πως θα επιλύονταν με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αναμόρφωνε τα δημόσια έργα, δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί αφού το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσιάζει πολύμηνη καθυστέρηση που επιδρά αρνητικά στις επιχειρηματικές δράσεις στον κλάδο, δυσχεραίνοντας ολοένα και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων τεχνικών εταιρειών.
Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σημειώνεται αυτό του τρόπου καθορισμού των τιμών προϋπολογισμού των δημοσίων έργων, ο οποίος εδώ και τουλάχιστον έξι έτη γίνεται εντελώς αυθαίρετα με πλήρη απουσία έστω και ενός στοιχειώδους κοστολογικού συστήματος παρακολούθησης των μεταβολών των τιμών των σχετικών προϊόντων και εργασιών.
Επίσης, τα στοιχεία παρουσιάζουν ότι ο κλάδος των δημοσίων έργων «δοκιμάζει» τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τουλάχιστον 12 ετών, ενώ ο κλάδος των ιδιωτικών έργων είναι στη χειρότερη θέση από πλευράς παραγγελιών και δραστηριότητας των τελευταίων 30 ετών.
Εξάλλου, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, κατά το 2010 παγιώθηκε ο μειωμένος συνολικός προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων έργων, προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ έναντι των ετών 2005 (-39,3%) και 2006 (-51,4%), ύψους 3,54 δισ. ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα του 2009 (3,49 δισ. ευρώ).
Αυτό το γεγονός αναγκάζει σε επανάληψη της διαπίστωσης των πρόσφατων εξαμηνιαίων εκθέσεων του ΣΑΤΕ περί ανεπάρκειας του διατιθέμενου ποσού που προϋπολογίζεται για τα δημόσια τεχνικά έργα στη χώρα.
Ωστόσο, διαφαίνεται μια σημαντική διαφοροποίηση έναντι των προηγούμενων ετών,  η οποία εντοπίζεται στην ενδυνάμωση της σχετικής σημαντικότητας των έργων μικρού και μεσαίου προϋπολογισμού, αφού κατά το 2010 το σύνολο των 516 δημοπρασιών προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ αφορούν έργα προϋπολογισμού μικρότερου των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ως πλήθος εμφανίζονται αυξημένες κατά 67% έναντι του 2009 (309 δημοπρασίες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης