Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ φέρνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο- Μετοχοποιούνται τα κρατικά λαχεία

Πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ φέρνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο- Μετοχοποιούνται τα κρατικά λαχεία
(upd) Με πρόσθετα μέτρα 1,8 δις. ευρώ για φέτος ξεκινάει η κυβέρνηση τις επαφές για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012 – 2015.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο πολιτικός διάλογος στον οποίο θα αποσαφηνισθούν οι συνολικές παρεμβάσεις της επόμενης πενταετίας.
Αυτές φθάνουν συνολικά στα 19,2 δις. ευρώ ή στο 8% του ΑΕΠ  χωρίς στο «πακέτο» αυτό να υπολογίζονται τα μέτρα του 2015 που θα οδηγήσουν σε έλλειμμα 1% του ΑΕΠ από 7,5% φέτος ( σ.σ.  το συνολικό πακέτο ξεπερνά τα 26 - 27 δις. ευρώ)
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου έως το τέλος Μαρτίου θα έχει γίνει αποτίμηση της αξίας  των ακινήτων του Δημοσίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το πρώτο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που θα τεθεί προς αξιοποίηση.  Η δεύτερη λίστα με τα ακίνητα θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο.
Ειδικά για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε υπογεγραμμένο κείμενο για 50 δισ. ευρώ αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και ότι αυτός ο στόχος είναι της κυβέρνησης.
Το μνημόνιο προβλέπει 15 δισ. μέχρι το 2014 αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημείωσε.
Όλα αυτά θα αναφέρονται στο αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις που θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα προβλέπει ακόμη την μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα έχει τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα κρατικά λαχεία και η εταιρεία αυτή θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Στην κυβέρνηση προσβλέπουν σε εισπράξεις ύψους 15 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις  έως το τέλος του 2013.  
Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ανέφερε ότι έχουν λάβει υψηλές εγγυήσεις από το δημόσιο, στο πλαίσιο του συστήματος ρευστότητας επειδή δανείζεται από την ΕΚΤ και έχουν δυσκολία να βγουν στις αγορές. Τόνισε ότι μέσα από γενναίες κινήσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια.
Επίσης, ανέφερε ότι για την ΑΤΕ το σχέδιο αναδιάρθρωσης γίνεται σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η τελική έγκριση, ενώ σε ότι αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχωράει η διαδικασία διαχωρισμού των Παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης