Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΕΕ: "Στο σωστό δρόμο" το πρόγραμμα της Ελλάδας αλλά η συνταγή για την ανάπτυξη χρειάζεται αναμόρφωση

ΕΕ:
Η υλοποίηση του προγράμματος «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκτιμούν σε γενικές γραμμές οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στην έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισκέφθηκαν στις αρχές του μήνα την Αθήνα, μαζί με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, τονίζουν ωστόσο ότι εφεξής θα απαιτηθεί από την Ελλάδα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερος συντονισμός και συναίνεση της κοινωνίας σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου.
Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «φιλόδοξος στόχος» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εισπράξει από το προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας περί τα 50 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Ακόμα επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πρωταρχική είναι η σημασία της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά χαρακτηριστικά, η ΕΕ τονίζει ότι παραμένουν αμετάβλητα, αλλά «η συνταγή για την ανάπτυξη χρειάζεται αναμόρφωση». Θετική ανάπτυξη αναμένεται να καταγραφεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Επιπλέον, σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός, οι μισθολογικές ρυθμίσεις και το εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής υποχωρούν, γεγονός που οδηγεί σε μια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η προοδευτική αναδιάταξη της οικονομίας, η υποστηρικτική εξωτερική ζήτηση και οι φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις αναμένεται να επαναφέρουν την δυναμική της οικονομίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για την περίοδο 2012-2014 στην οποία αναφέρεται το πρόγραμμα, είναι συγκρατημένοι.
«Η Ελλάδα κολυμπά ακόμα κόντρα στην ύφεση και στο ρεύμα των αυξανόμενων επιτοκίων δανεισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση και συνεχίζει λέγοντας ότι για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014, χρειάζονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ , την περίοδο 2012-2014. Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα μόνιμα μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ, έχουν ήδη προσδιοριστεί στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε το Μάιο του 2010.
«Αυτή η πρόσθετη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα απαιτήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς - κλειδιά, χτυπώντας τη ρίζα του κακού των δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδος», αναφέρει η έκθεση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα χρειαστεί να καλύψουν τις δημόσιες επιχειρήσεις, το σύστημα υγείας, το φορολογικό σύστημα, τη δημόσια απασχόληση, τις επενδύσεις και τις στρατιωτικές δαπάνες.
Σε ό,τι αφορά το «πολύ φιλόδοξο», όπως το χαρακτηρίζει, «προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας», η ΕΕ επισημαίνει ότι θα στηρίξει σημαντικά τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή. «Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κλιμακώσει σημαντικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν ιδιωτικοποιήσεις, από σήμερα ως το 2015, της τάξεως των 50 δις. ευρώ», αναφέρει η έκθεση της ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην περικοπή του δείκτη χρέους κατά τουλάχιστον 20% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια    Η ΕΕ σημειώνει επίσης ότι το πρόγραμμα, σε γενικές γραμμές, υπήρξε αποτελεσματικό στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η περιορισμένη ρευστότητα και τα αυξανόμενα μη αποδοτικά δάνεια δημιουργούν εντάσεις στο τραπεζικό σύστημα. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι κάποιες ιδιωτικές τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν κεφάλαια, αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν. Η ΕΕ αναφέρει επίσης ότι η αναδιάρθρωση των κρατικών τραπεζών προχωρά, ενώ οι κρατικές αρχές προτρέπουν τις ιδιωτικές τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις εφόσον κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα με την ΕΕ, είναι καθοριστικής σημασίας οι ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν χωρίς καθυστέρηση τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.
αντιπροσωπεία της ΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πληρούνται, υπό την αίρεση της έγκρισης του Εurogroup, οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των δανείων των χωρών μελών του ευρώ προς την Ελλάδα (10,9 δισ. ευρώ), στα οποία θα προστεθούν δάνεια από το ΔΝΤ ύψους 4,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΕ, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011 είναι αξιόπιστοι, ενώ επείγουσας σημασίας είναι ο σχεδιασμός και η έγκριση της ενδιάμεσης δημοσιονομικής στρατηγικής.
"Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχία", υπογραμμίζει η ΕΕ, η οποία επισημαίνει ότι, περισσότερο από ποτέ, στα επόμενα βήματα της εφαρμογής του προγράμματος θα απαιτηθούν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ο πολιτικός συντονισμός και η συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης