Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έσοδα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση ακινήτων προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο-Επιβεβαίωση του bankingnews.gr

Έσοδα 50 δις από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση ακινήτων προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο-Επιβεβαίωση του bankingnews.gr
Πλήρης επιβεβαίωση αποτελεί η είδηση που μετέδωσε από νωρίς το πρωί το  www.bankingnews.gr σύμφωνα με την οποία, η είσπραξη των 50 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αποτελούν πλέον μνημονιακό στόχο.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης ακινήτων στοχεύοντας σε 50 δις. ευρώ από την αξιοποίηση για την περίοδο (αγγλικό κείμενο του Μνημονίου σελ 10)

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

«Μνημονιακός» κατέστη τελικά ο στόχος για την είσπραξη των 50 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου για το διάστημα 2011 - 2015. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση  δεσμεύεται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχει εισπραχθεί αυτό το ποσό, το οποίο με την σειρά του θα μειώσει κατά 20% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος που βρίσκεται ήδη στο 148% του ΑΕΠ.
Έως το τέλος του 2013 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ήδη μαζέψει το 1/3 των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις ( 15 δισ. ευρώ) ακολουθώντας την προτροπή της Τρόικας για πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών εκτός από κρατικά οικόπεδα.
Προς το παρόν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέτει για φέτος τις εξής προτεραιότητες στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων:
•         Την επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών,
•         Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ,
•         Την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»
•         Την αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια,
•         Την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ και της συμμετοχής του Δημοσίου στην «ΤΡΑΙΝΟΣΕ»,
•         Την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και «Εγνατία Οδό»,
•         Την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ,
•         Την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος,
•         Την προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες
•         Την αξιοποίηση άλλων συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, καζίνο,
•         Τη μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο εκτός από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δεσμεύει την κυβέρνηση με μειώσεις αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέες αυξήσεις τιμολογίων, κλείσιμο φορέων αλλά και με δραστικές περικοπές σε παροχές υγείας.
Και όλα αυτά μετά την αστοχία των εσόδων το 2010 κατά 4,5 δις. ευρώ η οποία αποσοβήθηκε  στο πάρα πέντε από την περαίωση (1 δις. ευρώ) και τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών (4,9 δις. ευρώ).
Οι ξένοι εκτιμούν ότι η ανεργία  θα ξεπεράσει το 14,7% το 2011 ενώ το ΑΕΠ θα γράψει θετικούς ρυθμούς από το 2012.
Σύμφωνα με το μνημόνιο η ανάκαμψη της οικονομίας  θα είναι 1% το 2012 και 2% τη διετία 2013 -2014. Οι στόχοι που τίθενται για το έλλειμμα είναι να μειωθεί στα 14,9 δις. ευρώ (6,4% του ΑΕΠ) το 2012, 11,4 δις. (4,8%) το 2013, 6,4 δις. (2,6%) το 2014.
Την ίδια στιγμή έρχονται νέες αυξήσεις φόρων το Φθινόπωρο οι οποίες ξεκινούν από το πετρέλαιο θέρμανσης…
Προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% φέτος και 1% το 2012 -2013, κι ενώ παραδέχεται ότι οι αυξήσεις έμμεσων φόρων εκτίναξαν τον πληθωρισμό προαναγγέλλει νέα αύξηση φόρων στο πετρέλαιο από το φθινόπωρο.  
Αναλυτικότερα τα 9 σημεία του Μνημονίου που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αφορούν:
*  Το σχέδιο για τις ΔΕΚΟ που έχει να κάνει με αυξήσεις τιμολογίων, «προσαρμογές» σε μισθοδοσία, παροχές και απασχόληση, μείωση λειτουργικού κόστους και  ιεράρχηση επενδύσεων για βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Ενώ προβλέπεται και μείωση επιδοτήσεων. Το σχέδιο θα προβλέπει ακόμα ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν στο κράτος κα από ποιες θα αποχωρήσει το Δημόσιο.
2.  Το χρονοδιάγραμμα για την συγχώνευση φορέων, ενσωμάτωση λογαριασμών στον προϋπολογισμό και ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο φορέων. (σ.σ. έως τα τέλη του2012)
3. Η νέα μείωση αποδοχών στο δημόσιο μέσω της εφαρμογής  του Ενιαίου Μισθολογίου, που θα ψηφιστεί το αργότερο τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου.
4.  Οι περικοπές που ετοιμάζονται σε επικουρικά ταμεία και πρόνοιας, με στενή συνάρτηση μεταξύ εισφορών και παροχών.
5. Οι νέες παρεμβάσεις σε φαρμακευτικές δαπάνες, καθώς και στην χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
6. Στη απελευθέρωση της αγοράς  ενέργειας, που θα αφορά σε ανταγωνιστική πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη αλλά και στην βαθμιαία απελευθέρωση τιμολογίων.
7. Στο σχέδιο απονομής διαχείρισης υδάτινων πόρων σε ανεξάρτητο φορέα.  
8. Στην ανακατανομή των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με σκοπό την επιτάχυνση αυτών που έχουν κολλήσει .
8. Τη περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών.

Μ.  Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης