![Οι στόχοι της ΕΤΕπ για το 2011 για την ελληνική οικονομία](https://www.bankingnews.gr/media/k2/items/cache/09901688321edba926437d79e05af356_XL.jpg?NotFound158414_12116)
γράφει : Αλεξάνδρα Τόμπρα
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων λειτουργεί ως μοχλός της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι συνολικές χορηγήσεις της Τράπεζας για το 2010, το τελευταίο δηλαδή έτος του τριετούς πακέτου της ΕΤΕπ για την καταπολέμηση της κρίσης, ανήλθαν σε 72 δισ. ευρώ.
Ως μελλοντικές προτεραιότητες προκρίνονται η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω νέων μέσων, τα έργα υποδομής και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναλυτικά:
Ως μελλοντικές προτεραιότητες προκρίνονται η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω νέων μέσων, τα έργα υποδομής και η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναλυτικά:
“Με τη δραστηριότητά της το 2010 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ολοκλήρωσε την έκτακτη προσπάθεια που κατέβαλε κατά την τελευταία τριετία για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη.
Οι συνολικές χορηγήσεις της ΕΤΕπ το 2010 ανήλθαν σε 72 δισ. ευρώ. Το 2010 ήταν το τελευταίο έτος του έκτακτου τριετούς πακέτου της ΕΤΕπ για την καταπολέμηση της κρίσης. Προσαρμόζοντας τη δραστηριότητά της στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που επικράτησε ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χορηγήσεις της Τράπεζας άρχισαν να επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα (79 δισ. ευρώ το 2009, 58 δισ. ευρώ το 2008 και 48 δισ. ευρώ το 2007).
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα σήμερα δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το 2010 η ΕΤΕπ όχι μόνον επέτυχε, αλλά και υπερέβη τους στόχους της όσον αφορά τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Την τελευταία τριετία ενεργήσαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και επιτύχαμε τους στόχους για την αναχαίτιση της κρίσης. Γι΄ αυτό και το 2010 είχαμε ελαφρά πτώση του συνολικού ύψους των χορηγήσεων μας. Στις χώρες όμως όπου η συμβολή μας παρέμεινε κρίσιμη επαυξήσαμε κατά πολύ την δραστηριότητά μας. Ειδικά για τις χρηματοδοτήσεις μας στην Ελλάδα, το 2010 είχαμε μια χρονιά ρεκόρ. Για φέτος, μια χρονιά που συνεχίζει να είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αμέριστη την ενίσχυσή μας στην πραγματική οικονομία. Με καινοτόμα προϊόντα και ευνοϊκά επιτόκια θα είμαστε αρωγοί σε έργα πνοής που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Παράλληλα και επ’ ευκαιρία της 30ης επετείου από την Ένταξη, θα διοργανώσουμε στις 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα Διεθνές Συνέδριο για την «Πράσινη Ανάπτυξη». Θα ανταλλάξουμε έτσι απόψεις για την προώθηση του στόχου αυτού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΝΑ Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο και την Μεσόγειο, θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο και αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Επ’ ευκαιρία της 30ης επετείου βγάζουμε για πρώτη φορά εκτός των τειχών μέρος της συλλογής της Τράπεζας. Αποτελούμενη από έργα σύγχρονης τέχνης θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την ίδια περίοδο».
“Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009 και 1,2 δισ. ευρώ το 2008 , και 755 εκατ. το 2007.
Τα κεφάλαια αυτά διοχετεύθηκαν στην πραγματική οικονομία, για να στηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας.
Στο πνεύμα αυτό το 2010 η ΕΤΕπ διοργάνωσε περιφερειακή υπουργική διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, καθώς η χώρα στοχεύει να καταστεί μείζων ενεργειακός κόμβος και προάγει ενεργά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εφαρμόζοντας πολιτική «Πράσινης Οικονομίας και συμμετείχε ενεργά στην Πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Περιβάλλον στην Μεσόγειο τον περασμένο Οκτώβριο”.
Οι συνολικές χορηγήσεις της ΕΤΕπ το 2010 ανήλθαν σε 72 δισ. ευρώ. Το 2010 ήταν το τελευταίο έτος του έκτακτου τριετούς πακέτου της ΕΤΕπ για την καταπολέμηση της κρίσης. Προσαρμόζοντας τη δραστηριότητά της στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που επικράτησε ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χορηγήσεις της Τράπεζας άρχισαν να επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα (79 δισ. ευρώ το 2009, 58 δισ. ευρώ το 2008 και 48 δισ. ευρώ το 2007).
Στοχευμένη δράση προσαρμοσμένη στις ανάγκες…
Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθαν σε 63 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής δραστηριότητας της Τράπεζας, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ ήταν ισόρροπα κατανεμημένες στα κράτη μέλη. Στις χώρες της σύγκλισης η Τράπεζα χορήγησε 26 δισ. ευρώ και στα νέα κράτη μέλη 12 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τη δραστηριότητα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων κατευθύνθηκε στις χώρες της διεύρυνσης και τις μεσογειακές χώρες.
Η παρούσα κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου όμως απαιτεί περαιτέρω συντονισμένες προσπάθειες και ταχεία δράση. Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου χορηγήσεων της ΕΤΕπ στη Μεσόγειο κατά 1 δισ. ευρώ. Εάν το Συμβούλιο συμφωνήσει με το Κοινοβούλιο, η ΕΤΕπ θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της στις εννέα μεσογειακές χώρες εταίρους μέχρι του ποσού των 6 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία, που λήγει στο τέλος του 2013.
…και στους τομείς προτεραιότητας…
Με βάση τις προτεραιότητες του ενισχυμένου πακέτου κατά της κρίσης, οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ το 2010 κατανεμήθηκαν ως εξής:
1. 10 δισ. ευρώ (14% των συνολικών χορηγήσεων της Τράπεζας κατά το 2010) χορηγήθηκαν υπό μορφή πιστωτικών γραμμών σε ενδιάμεσες τράπεζες στις χώρες δραστηριότητας της ΕΤΕπ. Τα κεφάλαια αυτά συνέβαλαν στη χρηματοδότηση περίπου 45 000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο τέλος του 2010 η ΕΤΕπ είχε ήδη επιτύχει τον στόχο που είχε τεθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας και προέβλεπε 30 δισ. ευρώ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2008-2011. Η Τράπεζα κατά την περίοδο αυτή στήριξε περίπου 160 000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνδυάζεται με τη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΑΕ). Το ΕΤΑΕ είναι ένας από τους κυριότερους οργανισμούς παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων για την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ευρώπη. Το Ταμείο προσφέρει ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ― από ίδια κεφάλαια (κεφάλαια εκκίνησης και ανάπτυξης) έως εγγυήσεις και τιτλοποιήσεις. Το 2010 το ΕΤΑΕ χορήγησε 930 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων, και 1,9 δισ. ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων χαρτοφυλακίου.
2. 26 δισ. ευρώ (36% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας κατά το 2010) χορηγήθηκαν για την προώθηση της σύγκλισης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕπ χορήγησε δάνεια μεγάλου ύψους στην Ελλάδα (2 δισ. ευρώ), στην Πολωνία (2 δισ. ευρώ) και στην Πορτογαλία (1,5 δισ. ευρώ), για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ταυτόχρονα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Η ΕΤΕπ χορήγησε επίσης δάνεια-πλαίσια μικρότερου μεν ύψους, αλλά σημαντικά σε σχέση με το μέγεθος των εθνικών οικονομιών, στην Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ισπανία.
3. 19 δισ. ευρώ (26% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας το 2010) χορηγήθηκαν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για έργα που συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα εστιάζονται στους τομείς της ενέργειας (ιδίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση) και των βιώσιμων μεταφορών.
... και όχι μόνο
Η ΕΤΕπ προάγει την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ευημερία. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα εξακολούθησε το 2010 να στηρίζει με τις χρηματοδοτήσεις της τους τομείς που προσφέρουν προοπτικές μακροπρόθεσμης αειφόρου ανάπτυξης για την επαύριον της κρίσης:
· 10 δισ. ευρώ (14% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας το 2010) χορηγήθηκαν για διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, τα οποία διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων και τις ενεργειακές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το ποσό αυτό, τα 8 δισ. ευρώ αφορούσαν δίκτυα μεταφορών.
· 16,5 δισ. ευρώ (23% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας το 2010) χορηγήθηκαν για την οικονομία της γνώσης, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία που αποδίδει η ΕΤΕπ στην καινοτομία, και την έρευνα γενικότερα, ως κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης.
Οι μελλοντικές προτεραιότητες
Επιστρέφοντας στα προ της κρίσης χρηματοδοτικά, η ΕΤΕπ για τα επόμενα χρόνια έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την προώθηση μιας έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Οι κύριες στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας για το μέλλον είναι να συμβάλει στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων όσον αφορά στο κλίμα και στης εξωτερικής πολιτική.
Η ΕΤΕπ θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη νέων μέσων, τα οποία θα προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες ανάληψης κινδύνων σε τομείς προτεραιότητας όπως τα έργα υποδομής και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ιστορικό υψηλό στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα
Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009 και 1,2 δισ. ευρώ το 2008 , και 755 εκατ. το 2007.
Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ενισχύθηκε χάρη στη συνεργία με τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η οποία αντικατοπτρίστηκε στη χορήγηση ενός δανείου-πλαισίου ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους της εθνικής συμμετοχής σε επενδύσεις προτεραιότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το δάνειο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ στην Ελλάδα, προορίζεται για επενδύσεις καίριας σημασίας. Στόχος του είναι να μειώσει τον κίνδυνο αναβολής επενδύσεων σε βασικές και περιφερειακές υποδομές, και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων. Χάρη στο πολλαπλασιαστικό του αποτέλεσμα, θα προωθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα επιταχύνει την πορεία προς μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το δάνειο προορίζεται για τις περιοχές προτεραιότητας τις οποίες η Ελλάδα έχει ορίσει ως καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της, και ανταποκρίνεται στη στρατηγική της ΕΕ για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, που είναι γνωστή ως «Στρατηγική ΕΕ 2020». Η στρατηγική αυτή δίνει έμφαση στην καινοτομία, την παιδεία, την ψηφιακή κοινωνία και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Το δάνειο αυτό θα χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό Δημόσιο για επενδύσεις που αφορούν επιλεγμένες προτεραιότητες 11 ολοκληρωμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αποσκοπούν να συμβάλουν κυρίως στην επίτευξη των στόχων των τεσσάρων θεματικών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία με βάση τη στρατηγική ΕΕ 2020, ήτοι: επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα, οικονομία της γνώσης και καινοτομία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, και ελκυστικότητα της Ελλάδας και των περιφερειών της ως τόπων επενδύσεων, εργασίας και κατοικίας. Οι δράσεις αυτές αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την ενέργεια και ειδικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ύδρευση, τα απόβλητα, την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, και τους τομείς που έχουν σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιο. Το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του δανείου είναι ο σιδηροδρομικός άξονας ΠΑΘΕ/Π, στον οποίο θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ. Το έργο αυτό, το οποίο ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη / Προμαχώνας, ένα σιδηροδρομικό κόμβο στις Αχαρνές, ένα εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, και τη σιδηροδρομική σύνδεσή του με τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στον λιμένα του Πειραιώς. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από το δάνειο των 2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας (20 εκατ. ευρώ), των τηλεπικοινωνιών (160 εκατ. ευρώ), του περιβάλλοντος (220 εκατ. ευρώ), των αστικών και περιφερειακών υποδομών (340 εκατ. ευρώ), της υγείας και της παιδείας (260 εκατ. ευρώ).
Χάρη στο δάνειο αυτό και σε άλλα μεμονωμένα δάνεια που χορήγησε η Τράπεζα, το 2010 έργα οικονομικής υποδομής πήραν το προβάδισμα, παρά την κρίση, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Χρηματοδοτήσεις χορηγήθηκαν κυρίως στους τομείς των μεταφορών (μεταξύ άλλων για την επέκταση του μετρό της Αθήνας) και της ενέργειας (κυρίως για εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Θήβα), δύο τομείς στους οποίους η ΕΤΕπ εξακολούθησε να δίνει προτεραιότητα κατά την περίοδο της κρίσης.
Το 2010 η ΕΤΕπ στήριξε επίσης σημαντικά τη βιομηχανία στην Ελλάδα. Στον τομέα αυτόν η Τράπεζα χορήγησε συνολικά 425 εκατ. ευρώ για καινοτόμες βιομηχανικές επενδύσεις. 400 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας και την αύξηση της παραγωγής καθαρότερων καυσίμων. Με το δάνειο αυτό η ΕΤΕπ υποστήριξε μια επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ ―τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα― η οποία θα αποφέρει οφέλη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ανάπτυξη της χώρας. Θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην παραγωγή καλύτερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων, στη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών, και θα βελτιώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές όλων των τοπικών ρύπων. Μια άλλη χρηματοδότηση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκε για το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της Pharmathen Α.Ε., το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη δραστικών συστατικών για γενόσημα φάρμακα.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η ΕΤΕπ χορήγησε ένα δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σχολικών εγκαταστάσεων στο σύνολο της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία μέσω της κατασκευής νέων και της αναβάθμισης υφιστάμενων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων εντός της επόμενης τριετίας. Με το δάνειο θα χρηματοδοτηθούν η κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων και 31 σχολικών αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και ο εξοπλισμός περίπου 14 000 δημόσιων σχολείων, με βάση ένα φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό κτιριολογικό πρόγραμμα και με αντισεισμικό σχεδιασμό. Η ενίσχυση της υλικής υποδομής και η βελτίωση της ποιότητας των σχολείων είναι βασικοί στόχοι της ελληνικής πολιτικής για την παιδεία. Άλλα 260 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν για διάφορες δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας.
Με ένα πρωτοποριακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, η ΕΤΕπ εξακολούθησε να προωθεί την «πράσινη αστική ανάπτυξη» στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις για τις οποίες χορηγήθηκε η χρηματοδότηση στο Ηράκλειο έχουν σκοπό την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, και αφορούν κυρίως δημόσιους χώρους, μέτρα οδικής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και κτήρια για τις δημοτικές υπηρεσίες. Το δάνειο της ΕΤΕπ θα επιτρέψει στη σημαντική αυτή πόλη της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της με κόστος χαμηλότερο από το κόστος των συνήθων πηγών δανεισμού της, ενώ η μεγάλη διάρκεια του δανείου θα της επιτρέψει να κατανείμει σε μακρά περίοδο τη δημοσιονομική επιβάρυνση. Στην Ελλάδα, οι τοπικές αρχές καλούνται να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην κατασκευή τοπικών έργων υποδομής, γεγονός που ωθεί σε αυστηρότερη ιεράρχηση των επενδυτικών προτεραιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα μπορεί διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον.
Στον τομέα της ενέργειας η ΕΤΕπ χορήγησε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την αναβάθμιση και επέκταση των ελληνικών δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλο το φάσμα από την υψηλή τάση (400kV) ως τη χαμηλή τάση, στο σύνολο της χώρας. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας στον σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, στη Θήβα.
Παράλληλα, η ΕΤΕπ εξακολούθησε το 2010 να χρηματοδοτεί έργα αστικής ανάπτυξης και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ένα δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε για την επέκταση του μετρό της Αθήνας, και συγκεκριμένα για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ προς το ΑΙΓΑΛΕΩ, μήκους 4,3 χλμ., με τρεις νέους σταθμούς, δόθηκε σε λειτουργία τον Μάιο 2007. Η επέκταση του δικτύου του μετρό συνεχίζεται με την κατασκευή νέων σταθμών, και ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της γραμμής 3 προς ΧΑΪΔΑΡΙ, μήκους 1,5 χλμ. (με έναν νέο σταθμό). Το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα προσθέσει στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ. υπόγειας γραμμής και 4 νέους σταθμούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Η ΕΤΕπ υποστηρίζει σταθερά, εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, τα εκτεταμένα έργα μετρό που εκτελούνται στην Ελλάδα, και τα οποία σήμερα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, η ΕΤΕπ και η Επιτροπή προωθούν την ανάκαμψη και ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως στις χώρες της σύγκλισης και στα νέα κράτη μέλη, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και της ανάπτυξης εξειδικευμένων και εξατομικευμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Το πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas ― Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστηρίζεται επίσης από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπός του JESSICA είναι να βοηθήσει τις περιφερειακές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να αξιοποιήσουν χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2007-2013, για να στηρίξουν με αποτελεσματικότερο τρόπο βιώσιμες επενδύσεις αστικής ανάπτυξης. Το 2010 η ΕΤΕπ υπέγραψε στην Ελλάδα συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 258 δισ. ευρώ για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA. Η δημιουργία τέτοιων ταμείων επιτρέπει στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες της ΕΕ να χρηματοδοτούν, με επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις, έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ανταπόκριση στην ανάγκη ανάπλασης και/ή αναζωογόνησης ορισμένων αστικών περιοχών, και αποσκοπεί στην κάλυψη διαπιστωμένων κενών της αγοράς στον τομέα της αστικής ανάπτυξης ή, πιο συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση της έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων σχεδίων αστικής ανάπλασης και αναζωογόνησης, που προάγουν πιο βιώσιμες αστικές κοινότητες. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να έχουν τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων και/ή εγγυήσεων, χορηγούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η ΕΤΕπ θα συνεργαστούν με τους ελληνικούς δήμους για τον προσδιορισμό τέτοιων έργων.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΑΕ), θυγατρική κατά 66% της ΕΤΕπ, παρέχει εξειδικευμένη στήριξη στον ιδιωτικό τομέα, και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises - Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις), το οποίο αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του ETAE και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσφέρει έναν νέο τρόπο χρησιμοποίησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδοτήσεις μέσω Ταμείων Χαρτοφυλακίου. Το 2010 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας JEREMIE στην Ελλάδα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίστηκε η αύξηση του ποσού του ελληνικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου JEREMIE κατά 150 εκατ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή, το συνολικό ποσό του ταμείου διαμορφώνεται στα 250 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη θέληση του ΕΤΑΕ να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις.
Κατόπιν αυτού, υπεγράφησαν εφέτος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE στην Ελλάδα δύο συμβάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank και με την Εθνική Τράπεζα. Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το JEREMIE, πρόκειται να διοχετευθούν στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα 400 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων θα είναι διαθέσιμο εντός του 2011”.
www.bankingnews.gr
Οι συνολικές χορηγήσεις της ΕΤΕπ το 2010 ανήλθαν σε 72 δισ. ευρώ. Το 2010 ήταν το τελευταίο έτος του έκτακτου τριετούς πακέτου της ΕΤΕπ για την καταπολέμηση της κρίσης. Προσαρμόζοντας τη δραστηριότητά της στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που επικράτησε ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χορηγήσεις της Τράπεζας άρχισαν να επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα (79 δισ. ευρώ το 2009, 58 δισ. ευρώ το 2008 και 48 δισ. ευρώ το 2007).
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα σήμερα δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το 2010 η ΕΤΕπ όχι μόνον επέτυχε, αλλά και υπερέβη τους στόχους της όσον αφορά τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Την τελευταία τριετία ενεργήσαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και επιτύχαμε τους στόχους για την αναχαίτιση της κρίσης. Γι΄ αυτό και το 2010 είχαμε ελαφρά πτώση του συνολικού ύψους των χορηγήσεων μας. Στις χώρες όμως όπου η συμβολή μας παρέμεινε κρίσιμη επαυξήσαμε κατά πολύ την δραστηριότητά μας. Ειδικά για τις χρηματοδοτήσεις μας στην Ελλάδα, το 2010 είχαμε μια χρονιά ρεκόρ. Για φέτος, μια χρονιά που συνεχίζει να είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αμέριστη την ενίσχυσή μας στην πραγματική οικονομία. Με καινοτόμα προϊόντα και ευνοϊκά επιτόκια θα είμαστε αρωγοί σε έργα πνοής που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Παράλληλα και επ’ ευκαιρία της 30ης επετείου από την Ένταξη, θα διοργανώσουμε στις 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα Διεθνές Συνέδριο για την «Πράσινη Ανάπτυξη». Θα ανταλλάξουμε έτσι απόψεις για την προώθηση του στόχου αυτού όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ΝΑ Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο και την Μεσόγειο, θέτοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο και αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Επ’ ευκαιρία της 30ης επετείου βγάζουμε για πρώτη φορά εκτός των τειχών μέρος της συλλογής της Τράπεζας. Αποτελούμενη από έργα σύγχρονης τέχνης θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την ίδια περίοδο».
“Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009 και 1,2 δισ. ευρώ το 2008 , και 755 εκατ. το 2007.
Τα κεφάλαια αυτά διοχετεύθηκαν στην πραγματική οικονομία, για να στηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της χώρας.
Στο πνεύμα αυτό το 2010 η ΕΤΕπ διοργάνωσε περιφερειακή υπουργική διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, καθώς η χώρα στοχεύει να καταστεί μείζων ενεργειακός κόμβος και προάγει ενεργά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εφαρμόζοντας πολιτική «Πράσινης Οικονομίας και συμμετείχε ενεργά στην Πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για το Περιβάλλον στην Μεσόγειο τον περασμένο Οκτώβριο”.
Οι συνολικές χορηγήσεις της ΕΤΕπ το 2010 ανήλθαν σε 72 δισ. ευρώ. Το 2010 ήταν το τελευταίο έτος του έκτακτου τριετούς πακέτου της ΕΤΕπ για την καταπολέμηση της κρίσης. Προσαρμόζοντας τη δραστηριότητά της στο βελτιωμένο οικονομικό κλίμα που επικράτησε ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χορηγήσεις της Τράπεζας άρχισαν να επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα (79 δισ. ευρώ το 2009, 58 δισ. ευρώ το 2008 και 48 δισ. ευρώ το 2007).
Στοχευμένη δράση προσαρμοσμένη στις ανάγκες…
Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθαν σε 63 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής δραστηριότητας της Τράπεζας, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της εκτός ΕΕ ανήλθαν σε 9 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ ήταν ισόρροπα κατανεμημένες στα κράτη μέλη. Στις χώρες της σύγκλισης η Τράπεζα χορήγησε 26 δισ. ευρώ και στα νέα κράτη μέλη 12 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τη δραστηριότητα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων κατευθύνθηκε στις χώρες της διεύρυνσης και τις μεσογειακές χώρες.
Η παρούσα κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου όμως απαιτεί περαιτέρω συντονισμένες προσπάθειες και ταχεία δράση. Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου χορηγήσεων της ΕΤΕπ στη Μεσόγειο κατά 1 δισ. ευρώ. Εάν το Συμβούλιο συμφωνήσει με το Κοινοβούλιο, η ΕΤΕπ θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή. Αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αυξήσει τις χορηγήσεις της στις εννέα μεσογειακές χώρες εταίρους μέχρι του ποσού των 6 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία, που λήγει στο τέλος του 2013.
…και στους τομείς προτεραιότητας…
Με βάση τις προτεραιότητες του ενισχυμένου πακέτου κατά της κρίσης, οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ το 2010 κατανεμήθηκαν ως εξής:
1. 10 δισ. ευρώ (14% των συνολικών χορηγήσεων της Τράπεζας κατά το 2010) χορηγήθηκαν υπό μορφή πιστωτικών γραμμών σε ενδιάμεσες τράπεζες στις χώρες δραστηριότητας της ΕΤΕπ. Τα κεφάλαια αυτά συνέβαλαν στη χρηματοδότηση περίπου 45 000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο τέλος του 2010 η ΕΤΕπ είχε ήδη επιτύχει τον στόχο που είχε τεθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας και προέβλεπε 30 δισ. ευρώ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά την περίοδο 2008-2011. Η Τράπεζα κατά την περίοδο αυτή στήριξε περίπου 160 000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνδυάζεται με τη δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΑΕ). Το ΕΤΑΕ είναι ένας από τους κυριότερους οργανισμούς παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων για την προαγωγή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ευρώπη. Το Ταμείο προσφέρει ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών προϊόντων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ― από ίδια κεφάλαια (κεφάλαια εκκίνησης και ανάπτυξης) έως εγγυήσεις και τιτλοποιήσεις. Το 2010 το ΕΤΑΕ χορήγησε 930 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων, και 1,9 δισ. ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων χαρτοφυλακίου.
2. 26 δισ. ευρώ (36% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας κατά το 2010) χορηγήθηκαν για την προώθηση της σύγκλισης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕπ χορήγησε δάνεια μεγάλου ύψους στην Ελλάδα (2 δισ. ευρώ), στην Πολωνία (2 δισ. ευρώ) και στην Πορτογαλία (1,5 δισ. ευρώ), για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται ταυτόχρονα από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Η ΕΤΕπ χορήγησε επίσης δάνεια-πλαίσια μικρότερου μεν ύψους, αλλά σημαντικά σε σχέση με το μέγεθος των εθνικών οικονομιών, στην Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ισπανία.
3. 19 δισ. ευρώ (26% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας το 2010) χορηγήθηκαν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για έργα που συμβάλλουν στη δράση για το κλίμα εστιάζονται στους τομείς της ενέργειας (ιδίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση) και των βιώσιμων μεταφορών.
... και όχι μόνο
Η ΕΤΕπ προάγει την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ευημερία. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα εξακολούθησε το 2010 να στηρίζει με τις χρηματοδοτήσεις της τους τομείς που προσφέρουν προοπτικές μακροπρόθεσμης αειφόρου ανάπτυξης για την επαύριον της κρίσης:
· 10 δισ. ευρώ (14% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας το 2010) χορηγήθηκαν για διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και ενέργειας, τα οποία διευκολύνουν την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων και τις ενεργειακές ροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το ποσό αυτό, τα 8 δισ. ευρώ αφορούσαν δίκτυα μεταφορών.
· 16,5 δισ. ευρώ (23% του συνόλου των χορηγήσεων της Τράπεζας το 2010) χορηγήθηκαν για την οικονομία της γνώσης, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία που αποδίδει η ΕΤΕπ στην καινοτομία, και την έρευνα γενικότερα, ως κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης.
Οι μελλοντικές προτεραιότητες
Επιστρέφοντας στα προ της κρίσης χρηματοδοτικά, η ΕΤΕπ για τα επόμενα χρόνια έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την προώθηση μιας έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Οι κύριες στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας για το μέλλον είναι να συμβάλει στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων όσον αφορά στο κλίμα και στης εξωτερικής πολιτική.
Η ΕΤΕπ θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη νέων μέσων, τα οποία θα προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες ανάληψης κινδύνων σε τομείς προτεραιότητας όπως τα έργα υποδομής και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ιστορικό υψηλό στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα
Το 2010 οι χορηγήσεις της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ανήλθαν στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2009 και 1,2 δισ. ευρώ το 2008 , και 755 εκατ. το 2007.
Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ενισχύθηκε χάρη στη συνεργία με τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, η οποία αντικατοπτρίστηκε στη χορήγηση ενός δανείου-πλαισίου ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέρους της εθνικής συμμετοχής σε επενδύσεις προτεραιότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το δάνειο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ στην Ελλάδα, προορίζεται για επενδύσεις καίριας σημασίας. Στόχος του είναι να μειώσει τον κίνδυνο αναβολής επενδύσεων σε βασικές και περιφερειακές υποδομές, και αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων. Χάρη στο πολλαπλασιαστικό του αποτέλεσμα, θα προωθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και θα επιταχύνει την πορεία προς μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το δάνειο προορίζεται για τις περιοχές προτεραιότητας τις οποίες η Ελλάδα έχει ορίσει ως καθοριστικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της, και ανταποκρίνεται στη στρατηγική της ΕΕ για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, που είναι γνωστή ως «Στρατηγική ΕΕ 2020». Η στρατηγική αυτή δίνει έμφαση στην καινοτομία, την παιδεία, την ψηφιακή κοινωνία και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Το δάνειο αυτό θα χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό Δημόσιο για επενδύσεις που αφορούν επιλεγμένες προτεραιότητες 11 ολοκληρωμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο αυτών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αποσκοπούν να συμβάλουν κυρίως στην επίτευξη των στόχων των τεσσάρων θεματικών προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία με βάση τη στρατηγική ΕΕ 2020, ήτοι: επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα, οικονομία της γνώσης και καινοτομία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, και ελκυστικότητα της Ελλάδας και των περιφερειών της ως τόπων επενδύσεων, εργασίας και κατοικίας. Οι δράσεις αυτές αφορούν τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την ενέργεια και ειδικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ύδρευση, τα απόβλητα, την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, και τους τομείς που έχουν σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιο. Το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του δανείου είναι ο σιδηροδρομικός άξονας ΠΑΘΕ/Π, στον οποίο θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ. Το έργο αυτό, το οποίο ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, περιλαμβάνει μια σειρά εργασιών εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη / Προμαχώνας, ένα σιδηροδρομικό κόμβο στις Αχαρνές, ένα εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, και τη σιδηροδρομική σύνδεσή του με τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στον λιμένα του Πειραιώς. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ από το δάνειο των 2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας (20 εκατ. ευρώ), των τηλεπικοινωνιών (160 εκατ. ευρώ), του περιβάλλοντος (220 εκατ. ευρώ), των αστικών και περιφερειακών υποδομών (340 εκατ. ευρώ), της υγείας και της παιδείας (260 εκατ. ευρώ).
Χάρη στο δάνειο αυτό και σε άλλα μεμονωμένα δάνεια που χορήγησε η Τράπεζα, το 2010 έργα οικονομικής υποδομής πήραν το προβάδισμα, παρά την κρίση, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Χρηματοδοτήσεις χορηγήθηκαν κυρίως στους τομείς των μεταφορών (μεταξύ άλλων για την επέκταση του μετρό της Αθήνας) και της ενέργειας (κυρίως για εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Θήβα), δύο τομείς στους οποίους η ΕΤΕπ εξακολούθησε να δίνει προτεραιότητα κατά την περίοδο της κρίσης.
Το 2010 η ΕΤΕπ στήριξε επίσης σημαντικά τη βιομηχανία στην Ελλάδα. Στον τομέα αυτόν η Τράπεζα χορήγησε συνολικά 425 εκατ. ευρώ για καινοτόμες βιομηχανικές επενδύσεις. 400 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας και την αύξηση της παραγωγής καθαρότερων καυσίμων. Με το δάνειο αυτό η ΕΤΕπ υποστήριξε μια επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ ―τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα― η οποία θα αποφέρει οφέλη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ανάπτυξη της χώρας. Θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην παραγωγή καλύτερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον προϊόντων, στη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών, και θα βελτιώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές όλων των τοπικών ρύπων. Μια άλλη χρηματοδότηση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, χορηγήθηκε για το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της Pharmathen Α.Ε., το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη δραστικών συστατικών για γενόσημα φάρμακα.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, η ΕΤΕπ χορήγησε ένα δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση σχολικών εγκαταστάσεων στο σύνολο της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συμβάλει στην κατάργηση της διπλοβάρδιας στα σχολεία μέσω της κατασκευής νέων και της αναβάθμισης υφιστάμενων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων εντός της επόμενης τριετίας. Με το δάνειο θα χρηματοδοτηθούν η κατασκευή ή ανακαίνιση 84 σχολείων και 31 σχολικών αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και ο εξοπλισμός περίπου 14 000 δημόσιων σχολείων, με βάση ένα φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό κτιριολογικό πρόγραμμα και με αντισεισμικό σχεδιασμό. Η ενίσχυση της υλικής υποδομής και η βελτίωση της ποιότητας των σχολείων είναι βασικοί στόχοι της ελληνικής πολιτικής για την παιδεία. Άλλα 260 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν για διάφορες δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας.
Με ένα πρωτοποριακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, η ΕΤΕπ εξακολούθησε να προωθεί την «πράσινη αστική ανάπτυξη» στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις για τις οποίες χορηγήθηκε η χρηματοδότηση στο Ηράκλειο έχουν σκοπό την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, και αφορούν κυρίως δημόσιους χώρους, μέτρα οδικής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και κτήρια για τις δημοτικές υπηρεσίες. Το δάνειο της ΕΤΕπ θα επιτρέψει στη σημαντική αυτή πόλη της Ελλάδας να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της με κόστος χαμηλότερο από το κόστος των συνήθων πηγών δανεισμού της, ενώ η μεγάλη διάρκεια του δανείου θα της επιτρέψει να κατανείμει σε μακρά περίοδο τη δημοσιονομική επιβάρυνση. Στην Ελλάδα, οι τοπικές αρχές καλούνται να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην κατασκευή τοπικών έργων υποδομής, γεγονός που ωθεί σε αυστηρότερη ιεράρχηση των επενδυτικών προτεραιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα μπορεί διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον.
Στον τομέα της ενέργειας η ΕΤΕπ χορήγησε χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 425 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την αναβάθμιση και επέκταση των ελληνικών δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλο το φάσμα από την υψηλή τάση (400kV) ως τη χαμηλή τάση, στο σύνολο της χώρας. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας στον σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, στη Θήβα.
Παράλληλα, η ΕΤΕπ εξακολούθησε το 2010 να χρηματοδοτεί έργα αστικής ανάπτυξης και βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ένα δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ χορηγήθηκε για την επέκταση του μετρό της Αθήνας, και συγκεκριμένα για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία των επεκτάσεων των γραμμών 2 και 3, καθώς και την προμήθεια συρμών. Η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό, από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ προς το ΑΙΓΑΛΕΩ, μήκους 4,3 χλμ., με τρεις νέους σταθμούς, δόθηκε σε λειτουργία τον Μάιο 2007. Η επέκταση του δικτύου του μετρό συνεχίζεται με την κατασκευή νέων σταθμών, και ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της γραμμής 3 προς ΧΑΪΔΑΡΙ, μήκους 1,5 χλμ. (με έναν νέο σταθμό). Το έργο της επέκτασης της γραμμής 2 προς το ΕΛΛΗΝΙΚΟ θα προσθέσει στο δίκτυο του μετρό της Αθήνας 5,5 χλμ. υπόγειας γραμμής και 4 νέους σταθμούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Η ΕΤΕπ υποστηρίζει σταθερά, εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, τα εκτεταμένα έργα μετρό που εκτελούνται στην Ελλάδα, και τα οποία σήμερα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, η ΕΤΕπ και η Επιτροπή προωθούν την ανάκαμψη και ενισχύουν την ανάπτυξη, ιδίως στις χώρες της σύγκλισης και στα νέα κράτη μέλη, μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και της ανάπτυξης εξειδικευμένων και εξατομικευμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων.
Το πρόγραμμα JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas ― Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστηρίζεται επίσης από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπός του JESSICA είναι να βοηθήσει τις περιφερειακές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ να αξιοποιήσουν χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2007-2013, για να στηρίξουν με αποτελεσματικότερο τρόπο βιώσιμες επενδύσεις αστικής ανάπτυξης. Το 2010 η ΕΤΕπ υπέγραψε στην Ελλάδα συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 258 δισ. ευρώ για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA. Η δημιουργία τέτοιων ταμείων επιτρέπει στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες της ΕΕ να χρηματοδοτούν, με επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις, έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων αειφόρου αστικής ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ανταπόκριση στην ανάγκη ανάπλασης και/ή αναζωογόνησης ορισμένων αστικών περιοχών, και αποσκοπεί στην κάλυψη διαπιστωμένων κενών της αγοράς στον τομέα της αστικής ανάπτυξης ή, πιο συγκεκριμένα, στην αντιμετώπιση της έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων σχεδίων αστικής ανάπλασης και αναζωογόνησης, που προάγουν πιο βιώσιμες αστικές κοινότητες. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να έχουν τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων και/ή εγγυήσεων, χορηγούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και η ΕΤΕπ θα συνεργαστούν με τους ελληνικούς δήμους για τον προσδιορισμό τέτοιων έργων.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΑΕ), θυγατρική κατά 66% της ΕΤΕπ, παρέχει εξειδικευμένη στήριξη στον ιδιωτικό τομέα, και ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises - Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές ως μεσαίες επιχειρήσεις), το οποίο αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του ETAE και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσφέρει έναν νέο τρόπο χρησιμοποίησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜΜΕ σε χρηματοδοτήσεις μέσω Ταμείων Χαρτοφυλακίου. Το 2010 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της πρωτοβουλίας JEREMIE στην Ελλάδα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο αποφασίστηκε η αύξηση του ποσού του ελληνικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου JEREMIE κατά 150 εκατ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή, το συνολικό ποσό του ταμείου διαμορφώνεται στα 250 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη θέληση του ΕΤΑΕ να συμβάλει στη βελτίωση της πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτήσεις.
Κατόπιν αυτού, υπεγράφησαν εφέτος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JEREMIE στην Ελλάδα δύο συμβάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank και με την Εθνική Τράπεζα. Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το JEREMIE, πρόκειται να διοχετευθούν στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα 400 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων θα είναι διαθέσιμο εντός του 2011”.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών