Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έρχεται καταιγίδα…..στις τράπεζες – Ρευστότητα 95 δις και επικείμενες υποβαθμίσεις θα πιέσουν τον κλάδο – Mειώνουν κατά 17 δισ τα ελληνικά ομόλογα τους έως το 2012....

 Έρχεται καταιγίδα…..στις τράπεζες – Ρευστότητα 95 δις και  επικείμενες υποβαθμίσεις θα πιέσουν τον κλάδο – Mειώνουν  κατά 17 δισ τα ελληνικά ομόλογα τους  έως το 2012....
Σε αντίθεση με την καλλιεργηθείσα άποψη τους επόμενους μήνες καταιγίδα θα πλήξει τις τράπεζες και θα προέρχεται από 3 βασικές πηγές αβεβαιότητας.
1)Από την ΕΚΤ και την υποχρεωτική μείωση της ρευστότητας των 95 δις ευρώ θα πλήξει τις τράπεζες.

2)Από τις υποβαθμίσεις των τραπεζών και της Ελλάδος που πλησιάζουν και ενδεχομένως να εκπέσουν πάνω από 15 με 17 δις ευρώ εγγυήσεις στην ΕΚΤ
3)Από το κίνδυνο haircut στα ομόλογα…
4)Tα stress tests του Μαΐου θα στρεσάρουν τις ελληνικές τράπεζες…
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα ενταθεί προφανώς στο μέλλον είναι η ρευστότητα.
Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε το www.bankingnews.gr  η ΤτΕ θα ζητήσει να υποβάλλουν γραπτώς στα μέσα Απριλίου τα προκαταρκτικά  και οριστικά έως τα τέλη Μαΐου τις προτάσεις τους για τον τρόπο και τον χρόνο μείωσης της εξάρτησης από την ΕΚΤ.   Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει συνολικά 95 δις ευρώ και έναντι αυτής της ρευστότητας έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ 137,7 δις οι οποίες μπορεί να έχουν ξεπεράσει και τα 141 δις ευρώ μετά τις τελευταίες αλλαγές με τα haircut της ΕΚΤ.
Η τρόικα και κατ΄ ουσία και η ΕΚΤ έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτηση τους και μάλιστα προτείνει συγχωνεύσεις, ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως τις θυγατρικές στα Βαλκάνια.
Τα 95 δις θα πρέπει να γίνουν 60 δις σε διάστημα 12 με 15  μηνών αναφέρουν ορισμένες πηγές και προφανώς για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και για να μην βρεθούν σε αδιέξοδο ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες καθώς οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται καθώς δαπανώνται στην εσωτερική αγορά θα πρέπει ή να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία απελευθερώνοντας ρευστότητα ή να συγχωνευθούν ή να μειώσουν δραστικά τα κόστη ή όλα αυτά μαζί.
Πως οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν αυτή την μεγάλη πρόκληση;
Υπάρχουν λύσεις, ή πουλάνε θυγατρικές που δεσμεύουν μεγάλη ρευστότητα δηλαδή τα Βαλκάνια, ή συγχωνεύονται ή μειώνουν δραστικά κόστη ή όλα αυτά μαζί.

Θα μειωθούν τα ομόλογα κατά 17 δις την επόμενη 2ετία

Η  μη ανανέωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που λήγουν το 2011 περίπου 7 δις και το 2012 περίπου 10 δις ευρώ θα απελευθερώσει ρευστότητα από τις τράπεζες εκτιμούν οι διοικήσεις και θα επιτρέψει έστω και με αυτό τον τρόπο να μειωθεί η εξάρτηση από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ 95 δις και έναντι αυτών έχουν καταθέσεις ως εγγυήσεις 140 δις ευρώ.
Τι είναι οι εγγυήσεις; Το παράδειγμα της τράπεζας Πειραιώς είναι χαρακτηριστικό.
Η Πειραιώς έχει δανεισθεί 15 δις ευρώ από την ΕΚΤ και έχει καταθέσει στην Κεντρική τράπεζα 22,5 δις ευρώ εγγυήσεις.
Αυτά τα 22,5 δις ευρώ 8,8 δις είναι ελληνικά ομόλογα, 5,6 δις τιτλοποιούμενα δάνεια, τα 5,9 δις είναι ομόλογα και εγγυήσεις που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο και τα υπόλοιπα δάνεια και άλλες εκδόσεις.
Οι τράπεζες λοιπόν αναζητούν φόρμουλες μείωσης της εξάρτησης τους από την ΕΚΤ.
Μια από αυτές τις λύσεις είναι βεβαίως και η ωρίμανση η λήξη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Το 2011 λήγουν 7 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμένα 2 δις στην Εθνική, 600 εκατ στην Alpha, 1 δις στην Eurobank, 800 εκατ στην Πειραιώς, 600 εκατ στην Μarfin και 1,5 δις σε ΑΤΕ και ΤΤ.
Το 2012 λήγουν 10 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και συγκεκριμένα 3 δις στην Εθνική, 1 δις  στην Alpha, 1,5 δις στην Eurobank, 1,7 δις  στην Πειραιώς, 1 δις  στην Μarfin και 1,8 δις σε ΑΤΕ και ΤΤ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Εθνική το 2011 λήγουν 2 δις ελληνικό χρέος, το 2012 περίπου 3 δις το 2013 περίπου 4,6 δις και το 2014 πάνω από 5,5 δις ευρώ.
Με τις μη ανανεώσεις ελληνικών ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες το 2011 θα απελευθερώσουν ρευστότητα 7 δις ευρώ.
Με αυτό τον μηχανισμό οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να μειώσουν την εξάρτηση τους και ταυτόχρονα προσβλέπουν να μην υπάρξει άλλη υποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών των ελληνικών τραπεζών καθώς τότε θα ανακύψει επιπρόσθετο θέμα καθώς τουλάχιστον 10 δις εγγυήσεων θα εκπέσουν….

Ο κίνδυνος της υποβάθμισης

Ένας νέος κίνδυνος που οι τραπεζίτες δεν υποτιμούν αιωρείται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες λίγο πάνω από 15 δις ευρώ εκδόσεις τραπεζών, καλυμμένες ομολογίες και τιτλοποιούμενα δάνεια κινδυνεύουν να εκπέσουν από εγγυήσεις στην ΕΚΤ αν η Moody’s υποβαθμίσει είτε την Ελλάδα είτε τα τραπεζικά ομόλογα.
Ο κίνδυνος αυτός έχει απασχολήσει τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ενώ το θέμα αυτό έχει συζητηθεί και με την ΤτΕ.

Ο κίνδυνος της αναδιάρθρωσης χρέους

Ο κίνδυνος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενός haircut στα ομόλογα δεν είναι υποθετικός αλλά ρεαλιστικός.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Όμως στον αντίποδα όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι γι΄ αυτό ανησυχούν.
Ένα haircut στα ελληνικά ομόλογα θα προκαλούσε πλήθος παρενεργειών θα ήταν ίσως η μεγαλύτερη πληγή για το τραπεζικό σύστημα μαζί με την ρευστότητα.
Για τις τράπεζες ένα haircut 30% θα σήμανε κεφαλαιακή απώλεια 15 με 16 δις ευρώ σε κεφάλαια.

Τα stress tests θα στρεσάρουν τις τράπεζες

Τα νέα stress tests. Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν πιο δύσκολες στιγμές σε σχέση με τα παρελθόντα stress tests.
H ρευστότητα θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας, η εικόνα των ελληνικών τραπεζών θα αμαυρωθεί…
Η ρευστότητα θα αποτελέσει αγκάθι ενώ ο κίνδυνος να μην ξαναπεράσει η ΑΤΕ είναι πολύ μεγάλος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης