Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Berenberg Bank: Είναι το haircut των ελληνικών ομολόγων η λύση στην κρίση; – Ποια η θέση της Ευρώπης

tags :
Berenberg Bank: Είναι το haircut των ελληνικών ομολόγων η λύση στην κρίση; – Ποια η θέση της Ευρώπης
(upd) «Ψαλίδι» στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων, και πιθανώς των ιρλανδικών, φέρεται να είναι η λύση στο πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες, όπως σχολίαζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε άρθρο του στη Wall Street Journal.
Ένα δυναμικό haircut φέρεται να είναι το επικρατέστερο σε πρώτη ανάλυση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης χρέους μειώθηκαν, καθώς οι αγορές συνηθίζουν την ιδέα ότι τα δημόσια χρέη δεν μπορούν να επιστραφούν ακέραια, τη στιγμή που οι υποστηριχτές του haircut τονίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει διαμορφωθεί ως οργανικό κομμάτι της διαδικασίας σε προηγούμενες κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές. Επομένως η διαδικασία είναι εγγυημένη και δοκιμασμένη, σύμγωνε με τον Schmieding…
Εν τούτοις, κάθε χρεοκοπία συνίσταται σε αθέτηση συμφωνίας και εμπιστοσύνης και πρέπει πάντοτε να είναι η τελευταία λύση… Για την ώρα, η πιθανότητα μιας καθόλου αυθόρμητης αναδιάρθρωσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια παραμένει ισχυρή… Και αυτό διότι η τωρινή προσέγγιση, δια μέσου «αγοράς χρόνου», δεν έχει αποτύχει, αλλά αντιθέτως έχει θέσει τα τείχη που προστάτεψαν την οικονομία της Ευρωζώνης από τον αναβρασμό της περιφέρειας, παρέχοντας παράλληλα τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες θα μπορούσε η τελευταία να κινηθεί…
Αξίζει να σημειωθεί πως η χρεοκοπία άρει και ηθικής φύσεως θέματα, καθώς είναι δυνατό να μειώσει τα μελλοντικά εμπόδια στο θέμα των φορολογουμένων, στις χώρες οι οποίες έχουν παρουσιάσει σημαντικά ελλείμματα στο παρελθόν. Επιπλέον, θα επηρεάσει αρνητικά τους φορολογουμένους στις δυναμικές χώρες, όπου έχουν εγγυηθεί για το ελληνικό και ιρλανδικό χρέος, και έτσι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους δασμούς, ώστε να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά τους συστήματα, σε περίπτωση ελληνικής και ιρλανδικής χρεοκοπίας.
Εν μέσω διαρκούς νευρικότητας των αγορών, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, κάθε απρόβλεπτο γεγονός, όπως το έλλειμμα σε παραπάνω από μια χώρες της Ευρωζώνης, παρέχει απλόχερα σημαντικά ρίσκα, καθώς η κατάσταση είναι πιθανό να ξεφύγει ελέγχου...
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να προβούμε σε μια σημαντική διευκρίνιση όσον αφορά στη μετάδοση. Ο κίνδυνος μεγάλης κρίσης στον τραπεζικό κλάδο και πιστωτικής σύνθλιψης ανά την ΕΕ (για παράδειγμα 50% haircut στα ελληνικά ομόλογα) αποσύρεται βαθμιαία, καθώς οι προετοιμασίες για ανάλογη περίπτωση εντείνονται. Ωστόσο, ο κίνδυνος παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς το haircut τον ελληνικών ομολόγων θα καθιστούσε πολύ ακριβή, αν όχι αδύνατη, για χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία να βρουν εξωτερικούς αγοραστές για το δικό τους χρέος… Επομένως, καθίστανται απαραίτητες από την ΕΕ και το ΔΝΤ οι συστάσεις για το μελλοντικό χρέος των περιφερειακών κρατών, που θέλουν να διατηρήσουν μια θέση στις αγορές.
Σημειώνεται πως ορισμένοι εκτιμητές της κατάστασης αναμένουν επανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης. Επιπλέον, πολλοί προβαίνουν σε σύγκριση με ανάλογες κρίσεις σε αναδυόμενες χώρες, οι οποίες όμως συνέβησαν τουλάχιστον μια δεκαετία πριν. Ωστόσο, η εμπειρία των αναδυόμενων αγορών δεν προσφέρει αξιόπιστη καθοδήγηση για το τι θα συμβεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα…
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, παρά το δύσκολο της κατάστασης, η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες και δεδομένου του ότι η χώρα δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με φούσκα ακινήτων ή αξιοσημείωτο ιδιωτικό χρέος, η κρίση είναι ελέγξιμη, σύμφωνα με τους αναλυτές… Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να καταγράψει σημαντική άνοδο…Το αν τελικά θα προβούμε σε αναδιάρθρωση χρέους ή όχι θα ξεκαθαριστεί όταν ο outlook της οικονομίας μας ξεκαθαρίσει το 2012 ή 2013, συμπληρώνει ο συντάκτης της WSJ, προσθέτοντας ότι μια άλλη λύση θα ήταν η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας, αλλά αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο εφόσον η Ελλάδα είναι συνεπής με τους όρους του Μνημονίου.
Για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη δεν τίθεται ακόμη θέμα χρεοκοπίας…
Αν η Ευρωζώνη ξεπεράσει την κρίση τότε η υστεροφημία της θα ανακάμψει και θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, καθώς η Ευρώπη θα γίνει πιο ελκυστική για τους επενδυτές ανά τον κόσμο…
Το τι θα γίνει όμως τελικά θα το δείξει ο χρόνος….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης