Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αμερικανική χείρα βοηθείας σε Ελλάδα - Κατά της αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ - Olli Rehn: Προχωρήστε άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις

Αμερικανική χείρα βοηθείας σε Ελλάδα - Κατά της αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ - Olli Rehn: Προχωρήστε άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις
(upd2)Συστάσεις προς τον Γερμανό ομόλογο του έδωσε ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ώστε με μια «προσεκτικά σχεδιασμένη και υπό προϋποθέσεις οικονομική βοήθεια» να ενισχυθούν η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
Λίγο πριν από τις κρίσιμες συνόδους κορυφής της Ε.Ε., ο Τ. Γκάιτνερ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν Ελλάδα και Ιρλανδία, τις χαρακτήρισε «απίστευτα δύσκολες» και τόνισε πως στην Ευρώπη αναγνωρίζουν την ανάγκη για στήριξη των χωρών αυτών.
Ο Γκάιτνερ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ευρωπαϊκές αρχές «καταλαβαίνουν τι θα χρειαστεί να γίνει» και δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα βρεθεί η «σωστή ισορροπία» μεταξύ της στήριξης των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής στήριξης που χρειάζεται για να είναι αυτά αποτελεσματικά.
Ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών εξήρε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. «Οι χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα χρέη έχουν προχωρήσει σε οδυνηρές περικοπές» είπε ο κ. Γκάιτνερ μετά από συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τον κ. Γκάιτνερ, «η διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη είναι αξιοσημείωτη, αναφορικά με το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν».
Ο Γκάιτνερ, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Γερμανία, συναντήθηκε στη Φραγκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και με τον πρόεδρο της Bundesbank Άξελ Βέμπερ. Επίσης συναντήθηκε και με τον Οικονομίας, Ράινερ Μπρίντερλε του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η ΕΚΤ

Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Νοβότνι θεωρεί ότι είναι σίγουρο ότι θα δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες εκείνες που εργάζονται για την καλύτερη και πιο άμεση προσαρμογή τους. Άλλωστε, όπως ανέφερε εάν δεν διαφαινόταν πρόοδος τότε δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει οτιδήποτε και να δίδεται βοήθεια.
Επιπλέον, ο Νοβότνι δήλωσε υποστηρικτής του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να το εγκρίνουν, καθώς πίσω από τις δημοσιονομικές ανισορροπίες στους κόλπους της ΕΕ βρίσκονται τα ελλείμματα και οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα, σημαντικός θα ήταν και ο συντονισμός των πολιτικών όσον αφορά τους φόρους, τους μισθούς, την τεχνολογική πρόοδο και τα δημοσιονομικά.

Olli Rehn: Προχωρήστε άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις


Για κατεστημένα συμφέροντα και προνομιούχους, καθυστερήσεις, μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα φέτος ακόμα πιο κάτω και από τον προβλεπόμενο στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο έκανε λόγο ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Παράλληλα, ο κ. Ο. Ρεν σημείωσε πως ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων. Στην ερώτησή του ο κ. Παπανικολάου θέλησε να πληροφορηθεί την θέση της Επιτροπής για την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. A. Γκουρία σχετικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Φιλανδός Επίτροπος συνέδεσε την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα χαρακτήρισε καμπή το 2011 για την Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη εξεύρεσης 50 δις ευρώ μέχρι το 2015 αλλά και την σημασία που οφείλει να προσδώσει η χώρα στην προσέλκυση επενδύσεων και στις εξαγωγές.
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η αναφορά του Επιτρόπου σε κατεστημένα και η ιδιαίτερα εμφατική επιμονή του σε ιδιωτικοποιήσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις προλειαίνουν το έδαφος για νέα μέτρα. Στον απόηχο της απαράδεκτης από τον οίκο Moody's μείωσης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής ικανότητας στα επίπεδα της Αγκόλας αλλά και ενόψει της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς στις χώρες της ευρωζώνης είναι προφανές ότι η απλή συζήτηση και οι γενικές διαπιστώσεις επί του ελληνικού προβλήματος στα επερχόμενα Συμβούλια Κορυφής δεν αποτελούν λύσεις. Η Ευρώπη καλείται, έστω και αργοπορημένα, να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την οριστική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων των κρατών μελών".

Πάντως κυβερνητική πηγή της Γαλλίας δήλωσε το απόγευμα ότι στην έκτακτη Σύνοδο της Παρασκευής δεν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί η πορεία της πορτογαλικής οικονομίας, αλλά δεν θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας προς τη χώρα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκευή θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε περιορισμένο αριθμό δεικτών μέτρησης της ανταγωνιστικότητας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης