Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα ασθενικά έσοδα ο λόγος του "διαζυγίου" του Δ. Γεωργακόπουλου με το υπ. Οικονομικών - Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης

 Τα ασθενικά έσοδα ο λόγος του
Στην απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου οδήγησε η υστέρηση των δημοσίων εσόδων στο πρώτο δίμηνο του έτους που αποκάλυψε το «bankingnews».

Η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία που φθάνει το 1,5 δις. ευρώ  έδωσε την αφορμή στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ζητήσει την παραίτηση του κ. Γεωργακόπουλου, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
«Όλοι κρίνονται από τις επιδόσεις τους και ότι οι επιδόσεις του κ. Γεωργακόπουλου δεν κρίθηκαν επαρκείς» σημείωναν χθες με νόημα ο ίδιες πηγές, σχολιάζοντας την παραίτηση του γενικού γραμματέα.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, στην επιστολή παραίτησής του, αφήνει αιχμές, λέγοντας πως δεν είχε επαρκείς αρμοδιότητες και η προσφορά του δεν ελήφθη υπόψιν.
«Δεν αξιοποιήθηκα όπως έπρεπε και η παραμονή δεν εξυπηρετεί τους λόγους για τους οποίους ανέλαβα τη θέση», αναφέρεται  μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης.
Να σημειωθεί ότι το «διαζύγιο» του κ. Γεωργακόπουλου με το υπουργείο Οικονομικών  μόνο «κεραυνός εν αιθρία»  δεν ήταν για τους παροικούντες την πλατεία Συντάγματος.
Η κίνηση του ήταν αναμενόμενη αφού οι σχέσεις του με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήταν κάκιστες.
Ουσιαστικά ο κ. Γεωργακόπουλος παρέμενε όλο αυτό το διάστημα της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών χωρίς συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο» αρμοδιοτήτων , ενώ οι εισηγήσεις του πάνω σε φορολογικά θέματα δεν γίνονταν αποδεκτές από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ο κ. Γεωργακόπουλος σκέφτεται να αποστείλει στον Πρωθυπουργό επιστολή με τις βασικές επισημάνσεις από την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών .
Η επιστολή του θα επικεντρώνεται και στον τομέα των δημοσίων εσόδων αναπτύσσοντας τους λόγους στους οποίους συντέλεσαν στην κατακρήμνιση των κρατικών εισπράξεων.
Σήμερα πάντως το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα στοιχεία με την πορεία των εσόδων στο πρώτο δίμηνο και τα οποία αποκαλύπτουν την τεράστια υστέρηση στις κρατικές εισπράξεις.
Στο δίμηνο η υστέρηση  φθάνει τα 870 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  Σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού η υστέρηση φθάνει το 1,5 δις. ευρώ.
Σε ορισμένες εφορίες η μείωση των  εσόδων  είναι έως και 70% σε σχέση με πέρυσι ενώ στα τελωνειακά έσοδα η «βουτιά» φθάνει το 30%.
Η καθίζηση των εσόδων έχει σημάνει τον συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, αφού μ' αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που ζητεί επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για φέτος.


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης