Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υποβάθμισε σε Αa2 την Ισπανία η Moody's - Έχει και συνέχεια...;

tags :
Υποβάθμισε σε Αa2 την Ισπανία η Moody's - Έχει και συνέχεια...;
(upd)Σε Αa2, από Aa1 προηγουμένως, υποβάθμισε την ισπανική οικονομία ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, κάνοντας πράξη τις προειδοποιήσεις που είχε εξαγγείλει πριν το τέλος του 2010. Το outlook της χώρας παραμένει αρνητικό, αφήνοντας "παράθυρο" για νέες υποβαθμίσεις εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις.
Τα κυριότερα αίτια αυτής της απόφασης του οίκου είναι τα εξής:
-Οι εκτιμήσεις της Moody's για το κόστος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που η ισπανική κυβέρνηση αναμένει. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κρατικού δανεισμού για την κάλυψη των αναγκών, καθώς σύμφωνα με τον οίκο το συνολικό κόστος αναδιάρθωσης του κλάδου μοπορεί να φτάσει τα 40-50 δισ. ευρώ, ενώ η ισπανική κυβέρνηση αναμένει να διαμορφωθεί στα 20 δισ. ευρώ.
-Συνεχίζονται οι ανησυχίες για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να φέρει υπό έλεγχο τα οικονομικά της, να θέσει όρια στα ελλείμματα και το δανεισμό και να ελέγξει την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ελλείμματα της οποίας επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτές οι προσπάθειες πραγματοποιούνται παράλληλα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικά οικονομικό περιβάλλον, παρατηρεί ο οίκος.
Το αρνητικό outlook της χώρας σημαίνει ότι η πορεία των οικονομικών της Ισπανίας συνεχίζει να επιδεινώνεται, αυξάνοντας έτσι και τους κινδύνους για την αναχρηματοδότηση των αναγκών όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τραπεζικού κλάδου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Moody's αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, εάν τα σημάδια που δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποτύχει να φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού ενταθούν, και ιδιαίτερα εάν ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αυξηθεί περισσότερο του αναμενομένου. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, η Moody's ανησυχεί περισσότερο για το ρυθμό αύξησης του δανεισμού της χώρας και λιγότερο για το ύψος τους χρέους, αφού από τα επίπεδα του 2008 αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2012. Κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα το ενδεχόμενο μείωσης του χρέους δεν είναι πιθανό πριν τα μέσα της δεκαετίας.
Επί τα χείρω αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση της Ισπανίας ακόμη και αν οι δανειακές ανάγκες του τραπεζικού της κλάδου, και ιδιαίτερα εκείνου της περιφέρειας, των γνωστών cajas, αυξηθεί σημαντικά, καθώς αυτό θα επηρεάσει άμεσα το ύψος του χρέους της χώρας.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης δεν θεωρεί ότι η Ισπανίας θα προσφύγει στο προσωρινό μηχανισμό στήριξης, το γνωστό μας EFSF, αλλά εάν συμβεί αυτό τότε η υποβάθμιση, κάτω του επιπέδου του Aa, θα είναι σίγουρη.
Η έκθεση της Moody’s για την ισπανική οικονομία όμως έχει και κάποια θετικά σημάδια. Το outlook θα γίνει σταθερό μόνο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα και το ΑΕΠ να αρχίσει να αυξάνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η Ισπανία αναμένεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% την περίοδο 2012-2014.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ισπανικό υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση μετά την υποβάθμιση αναφέροντας ότι μέχρι τώρα έχει καλυφθεί το 24% των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2011, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το ύψος των spreads των ομολόγων της είναι διαχειρίσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης