Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ευρώπη στο «τραπέζι» - Θα δοθεί καίρια λύση...και για την Ελλάδα ή μια ακόμη Σύνοδος θα χαθεί στην αοριστία;

  Η Ευρώπη στο «τραπέζι» - Θα δοθεί καίρια λύση...και για την Ελλάδα ή μια ακόμη Σύνοδος θα χαθεί στην αοριστία;
Τίτλοι τέλους για την αοριστία και τις γενικές λύσεις στα προβλήματα της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα «πέσουν» με τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στη οποία θα συμμετάσχουν τα 17 μέλη της ζώνης του ευρώ. Προάγγελος της Συνόδου της 24-25ης Μαρτίου, η έκτακτη Σύνοδος αυτή στοχεύει να δώσει σάρκα  και οστά σε όσα έθεσε και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Timothy Geithner, στην προ ημερών επίσκεψή του στο Βερολίνο.
Ο ίδιος είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευθεί ότι θα πράξουν ότι είναι αναγκαίο προκειμένου η ευρωπαϊκή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη». Αυτό αναμένεται να πραγματωθεί τόσο σήμερα όσο και στις 25 του μηνός.
Συνεπώς, τα βλέμματα στρέφονται στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο θέτει ο γαλλογερμανικός άξονας, καθώς και το θέμα της συνολικής λύσης, λύσης «πακέτου», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Παπανδρέου, απέναντι στην κρίση χρέους, με σκοπό να αποφευχθεί η διαιώνισή της.
Σημειώνεται πως από το τραπέζι δεν θα λείψει και το ζήτημα των αναταραχών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, έναυσμα για συζήτηση θα δώσει και το θέμα πλήρους στήριξης Ελλάδας, Ιρλανδίας και του ταμείου EFSF, με την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ με χαμηλή αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης. «Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα και την Ιρλανδία, με αντάλλαγμα περαιτέρω δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές», όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel. Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδε χθες το Bloomberg, η Γερμανία σκοπεύει να στηρίξει την μείωση των επιτοκίων στα έκτακτα δάνεια αν η Ελλάδα συμφωνήσει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και η Ιρλανδία στηρίξει την πρόταση για κοινή βάση στην εταιρική φορολογία στη ζώνη του ευρώ.
Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι τα θέματα-κλειδιά αυτής της Συνόδου, η οποία, όπως σχολιάζουν θα στρώσει το έδαφος για τη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, δεν θα περιοριστούν στα ανωτέρω. Για την ακρίβεια, «προτεραιότητες θα είναι το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους, καθώς και της ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος στο Centre for European Reform, γνωστό think tank του Λονδίνου.
Πέρα από το τι θα συζητηθεί και με ποια σειρά, σκοπός είναι αν όχι στην έκτακτη, τότε στην προκαθορισμένη Σύνοδο Κορυφής να δοθεί επιτέλους μια ρηξικέλευθη και πρωτοπόρα, μα πάνω από όλα δυναμική λύση στην κρίση χρέους, που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- αγορές, ώστε το 2011 να τελειώσει χωρίς το «προνόμιο» του τίτλου «έτος της κρίσης», όπως χαρακτηρίστηκε το 2010.

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης