Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κατά 1% μειώνεται το επιτόκιο στην Ελλάδα στο 4,2% και επιμηκύνονται 7,5 έτη τα 110 δισ ευρώ δηλαδή κέρδος 6 δισ ευρώ - Θα υπάρξει σχέδιο και για επαναγορές ομολόγων...

Κατά 1% μειώνεται  το επιτόκιο στην Ελλάδα στο 4,2%  και επιμηκύνονται 7,5 έτη  τα 110 δισ ευρώ δηλαδή κέρδος 6 δισ ευρώ  - Θα υπάρξει σχέδιο και για επαναγορές ομολόγων...
Μείωση επιτοκίου κατά 1%, επιμήκυνση του νέου χρέους κατά 7,5 χρόνια αρχής γενομένης από το 2010 δηλαδή έως το 2017 και σχέδιο για επαναγορές ομολόγων ήταν οι 3 βασικές παράμετροι που πέτυχε η Ελλάδα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. 
Oι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy. "Έχουμε συμφωνία" γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΕΕ. Όσον αφορά στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στη μείωση του επιτοκίου κατά μια ποσοστιαία μονάδα - 1% - για την Ελλάδα. Να σημειωθεί εδώ ότι το κυμαινόμενο επιτόκιο για την Ελλάδα είναι σήμερα στο 4,02% και το σταθερό 5,2% που θα μειωθεί στο 4,2%,
Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού νέου χρέους, σαφώς με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η επιμήκυνση θα φθάσει τα 7,5  χρόνια αρχής γενομένης από το 2010. Πάντως οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρέους θα παρθούν στη Σύνοδο της 24ης και 25ης Μαρτίου αλλά δεν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα συμφωνηθέντα. Το ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί περαιτέρω με 500 δις πλέον των 440 δις ευρώ ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες να μπορούν να επαναγοράσουν χρέος μέσω του μηχανισμού στήριξης.... Η παράμετρος αυτή είναι η πλέον σημαντική για την Ελλάδα αλλά οι αγορές θα αφορούν την πρωτογενή αγορά δηλαδή τις δημοπρασίες και δεν έχει διευκρινιστεί αν αφορά και την δευτερογενή αγορά δηλαδή το χρέος που έχει ήδη εκδοθεί...
Επίσης συμφώνησαν στην επιβολή ενιαίου Ευρωπαικού φόρου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.....
Συγκεκριμένα τι πέτυχε η Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής....
Επιμήκυνε την αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ  από την Τρόικα κατά 7,5 έτη (αρχής γενομένης από το 2010) αλλά και στη μείωση του επιτοκίου κατά 1%.
Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι «δεν αποδεχθήκαμε την υποχρεωτική θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων με συνταγματική διάταξη» και επέμεινε το σύμφωνο να είναι συμβατό με τη λειτουργία της ΕΕ.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου επεσήμανε μεταξύ άλλων:
Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο αλλαγών. Δύσκολων αλλαγών, αλλά ξέρουμε πως η χώρα πρέπει να αλλάξει. Με μια προσπάθεια που θα συνεχίσουμε.
Πετύχαμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Διπλασιάσαμε τον χρόνο και μειώσαμε το επιτόκιο στο σύνολό του κατά 100 μονάδες βάσης. Κερδίσαμε δηλαδή περισσότερα από 6 δισ.ευρώ.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα της πολιτικής δέσμευσης των χωρών της Ευρωζώνης απέναντι στη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν. Ελπίζω ότι όσα αποφασίστηκαν στη διάρκεια της Συνόδου θα αποτελέσουν ένα θετικό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρηση του ευρώ ως κυρίαρχο νόμισμα», ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη λήξη της Συνόδου η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ.
«Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες… απλά δείτε το μέγεθος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος,  Ν. Σαρκοζί.
Η Ε.Ε. όσον αφορά στη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική, αποφάσισε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πριμοδοτώντας τον με 440 δισ.ευρώ άμεσα και 500 δισ.ευρώ από το 2013.
Επίσης αποφάσισε ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, μέσω του μηχανισμού στήριξης, θα είναι εφικτό να αγοράζονται ομόλογα από κάθε χώρα.
Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε ρισκάρισαν μια μείζονα κρίση στην Ελλάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις  οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Tι προβλέπει το νέο «Σύμφωνο για το ευρώ»


Τη δέσμευση των 17 της Ευρωζώνης ότι στο εξής θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στον φορολογικό, τον μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό, ζητά το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο εγκρίθηκε επί της αρχής από τους «17» ηγέτες.
Με βάση το σχέδιο τελικών συμπερασμάτων, οι ηγέτες του ευρώ επιθυμούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών, προκειμένου να αποφύγουν νέες κρίσεις χρέους στο μέλλον.
Το Σύμφωνο, ουσιαστικά ζητά συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει «να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, τονίζει ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη διαβίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.
Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν «φρένο στο χρέος» και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής


Τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης χαιρετίζουν, με βάση το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ το οποίο έχει ανακοινώσει.
Τονίζεται, ταυτόχρονα, ότι όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα εγγυάται την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, ο οποίος θα διαθέτει πόρους 500 δισ. ευρώ και θα διαδεχθεί τον υπάρχοντα, του οποίου οι πόροι ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ. Σε σχέση με αυτόν τον μηχανισμό οι αρχηγοί της ευρωζώνης, ανακοίνωσαν ότι θα ενεργοποιείται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, αλλά και την ομόφωνη απόφαση των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ.
Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων που κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών υπάρχουν δύο παραρτήματα: το πρώτο αφορά στο Σύμφωνο για το Ευρώ και το δεύτερο στα βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου ευρωμηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Σε ότι αφορά στο Σύμφωνο για το Ευρώ θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Επί της ουσίας, με το σύμφωνο αυτό οι 17 χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα φορολογικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα. Προς τον σκοπό αυτό, μία φορά το χρόνο θα συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της κάθε χώρα, ώστε σταδιακά να συγκλίνουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.
Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα και ότι στην αγορά της εργασίας θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη λεγόμενη "ευελιξία με ασφάλεια". Επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των κρατών μελών καθώς και η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των φορολογικών πολιτικών.
Σε ότι αφορά, τέλος, στον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και μετά, αναφέρεται ότι στόχος του είναι να παρεμβαίνει τόσο προληπτικά όσο και για την αποφυγή των κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον μία χώρα δεν βρίσκει στις αγορές προσφορές με οικονομικώς αποδεκτούς όρους.
Στα τελικά συμπεράσματα του συμβουλίου επισημαίνεται ότι η βοήθεια από τον εν λόγω μηχανισμό θα δίνεται με βάση ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα υπογράφει η ωφελούμενη χώρα. Σημειώνονται, επίσης, οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται στην περίπτωση που μία χώρα της ζώνης του ευρώ φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας. Σε γενικές γραμμές τονίζεται ότι θα ακολουθούνται οι ίδιες αρχές που ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τέλος, τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης