Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Rehn: Εφικτός ο στόχος των 50 δις – Bruederle: Όχι στην πτώχευση ή την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα

Rehn: Εφικτός ο στόχος των 50 δις – Bruederle: Όχι στην πτώχευση ή την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα
Φιλόδοξο αλλά εφικτό χαρακτηρίζει τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της ΕΕ, Olli Rehn, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Ο επίτροπος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση ελέγχει ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, κτίρια και γήπεδα τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, καθώς, όπως υπογραμμίζει «αυτά τα ακίνητα δεν αποφέρουν αυτή τη στιγμή πόρους».
«Ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κλίμακας που η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου, είναι πράγματι δυνατό να βελτιώσει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι αγορές για την Ελλάδα», σχολιάζει ο Rehn και καταλήγει ότι «πέρα από τις περικοπές, το μήνυμα θα είναι προς τις αγορές ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Επιπλέον θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού».

Bruederle: «Όχι» στην πτώχευση ή την αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα


Αντίθετος με την πτώχευση ή την αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας R. Bruederle, επίσης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
Ο ίδιος τονίζει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δις, αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μείωση του χρέους και προσθέτει ότι «επιπλέον, η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Εκτιμώ ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι ισχυρή ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη μείωση του δημόσιου χρέους. Έτσι οι αγορές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της Ελλάδας».
Ο Bruederle σχολιάζει πάντως ότι η βοήθεια από άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχει νόημα αν είναι μόνο για μια μεταβατική περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης