Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπακωνσταντίνου: Εάν δεν «ανοίξουν» οι αγορές το 2012 για την Ελλάδα θα μας καλύψει το EFSF - Έξι κράτη-μέλη διαφωνούν με τα κεφάλαια του ESM

Παπακωνσταντίνου: Εάν δεν «ανοίξουν» οι αγορές το 2012 για την Ελλάδα θα μας καλύψει το EFSF - Έξι κράτη-μέλη διαφωνούν με τα κεφάλαια του ESM
(upd3)Το «μαξιλάρι» της άντλησης κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές το 2012, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρχει ζήτηση ελληνικών ομολόγων, το EFSF θα προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ το 2012.
Οι δανειακές μας ανάγκες ανέρχονται στα 66 δισ. δολάρια για το 2012, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης, τα 2 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσίας, τα 13 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια Δημοσίου και 27 δισ. ευρώ από ομόλογα. Εάν δεν καταφέρουμε να τα αντλήσουμε από τις αγορές, τότε θα αγοράσει ομόλογα το EFSF, δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η εξοικονόμηση σε τόκους είναι 6 δισ. ευρώ για όλη την νέα περίοδο του δανείου (800 εκατ. ευρώ κατά έτος για 7,5 έτη), καθώς με την νέα συμφωνία το επιτόκιο ανέρχεται σε 3,5% περίπου για τα τρία πρώτα χρόνια και σε 4,5% περίπου για τα υπόλοιπα χρόνια.
Εάν σε 10 μήνες από σήμερα δεν ανοίξει η αγορά ομολόγων για την Ελλάδα τα 27 δισ. ευρώ αναγκαστικά θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω απευθείας αγοράς ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη του μηχανισμού αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή χρεοκοπίας.

Την ίδια στιγμή, έξι κράτη της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης ενδέχεται να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την μεταρρύθμιση στους κανόνες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, εκτός αν τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης συμφωνήσουν να τροποποιηθούν τα σχετικά με τη συγκρότηση του κεφαλαίου λειτουργίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM), ανέφεραν σήμερα στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα αντικαταστήσει από το μέσον του 2013 το ισχύον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Το ταμείο στηρίζεται αποκλειστικά στις εγγυήσεις των κυβερνήσεων της 17μελούς ευρωζώνης. Το μέγεθος των εγγυήσεων αυτών, με τη σειρά τους, συναρτάται από το μερίδιο των εν λόγω κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο ESM, αντιθέτως, θα αποτελείται κυρίως από κεφάλαια και εγγυήσεις με δανειοδοτική δυνατότητα της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, με συμμετοχή ανεξαιρέτως και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Ήδη, όμως, μέλη της ευρωζώνης όπως η Εσθονία και η Σλοβακία, αλλά και χώρες που αναμένεται να εισέλθουν στην ευρωζώνη, δηλ. Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Τσεχία, εκτιμούν ότι το να στηρίζεται ο ESM σε κεφάλαια της ΕΚΤ, όπως συμβαίνει με το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι άδικο.
Όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους, "εκτός εάν μεσολαβήσει μία αλλαγή για το προβλεπόμενο κεφάλαιο του ESM, θα εμποδίσουμε τη μεταρρύθμιση --στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση-- όταν αυτή επανέλθει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οπότε το Συμβούλιο των υπουργών εφόσον θελήσει αυτή να προχωρήσει, "θα πρέπει να την υιοθετήσει με ομοφωνία".
Από τα συνολικώς 6 ενιστάμενα κράτη, ζητείται προκειμένου περί του καθορισμού του κεφαλαίου του ESM να συνυπολογίζεται, πλην του εθνικού ΑΕΠ, και το μέγεθος κρατικού εξωτερικού χρέους ενός μέλους ή, ακόμα, και το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα του.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο τα πρόστιμα από τις μελλοντικές παραβιάσεις στο σύστημα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη να καταλήγουν στο μετοχικό κεφάλαιο του ESM.
Διπλωματική πηγή της ευρωζώνης ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι και η σουηδική κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαμόρφωση του κεφαλαίου του ESM δεν θα πρέπει να τεθεί τόσο άμεσα.

Πολέμιος ο πρόεδρος του Eurogroup για το "Σύμφωνο για το ευρώ"

Το "Σύμφωνο για το ευρώ" το οποίο μετά τις πιέσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 11 Μαρτίου "δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία" και "θα αποτύχει", τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Τίποτε δεν προσθέτει "συγκριτικά με τα ήδη υπάρχοντα", τόνισε ο κ. Γιούνκερ, που μιλούσε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Με εντυπωσιάζει ανέφερε επίσης ο κ. Γιούνκερ, που δημόσιες συζητήσεις ξεκινούν ακριβώς όπως τα κύματα σπάνε πάνω στις ευρωπαϊκές ακτές, χωρίς να βλέπουμε ότι τα κύματα δημιουργούν κύματα.
Ως προς την προοπτική το Σύμφωνο να αποτύχει ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι για τον ορθό χαρακτήρα μιας οικονομικής πολιτικής σε τελευταία ανάλυση φροντίζουν οι αρχηγοί ενός κράτους ή οι πρωθυπουργοί του, αναλόγως του Συντάγματος. "Δε μου φαίνεται πρόδηλο ότι θα προχωρήσει το σύμφωνο...αυτό ξεπερνά τον ορίζοντα του εφικτού, δεν θα μπορούν οι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας να εξετάζουν λεπτομερώς τις εθνικές οικονομικές πολιτικές", συμπλήρωσε. "Όμως κι αν αποφασιστεί με πείσμα το σύμφωνο αυτό να εφαρμοστεί, φοβούμαι ότι το 'σύμφωνο για το ευρώ' θα γίνει ακόμα ένα νεογέννητο, που πέθανε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης