Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΔΝΤ: Η Ελλαδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - Παραμένουν οι προκλήσεις για τις τράπεζες- Αναγκαίες οι στρατηγικές συμμαχίες

ΔΝΤ: Η Ελλαδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - Παραμένουν οι προκλήσεις για τις τράπεζες- Αναγκαίες οι στρατηγικές συμμαχίες
(upd)Υπό πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο οι προσπάθειες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω κινήσεων αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου και η παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέχουν σημαντική στήριξη στον κλάδο. Τα ανωτέρω επισημαίνονται στη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, 129 σελίδων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας παραμένει σταθερό, ωστόσο οι προκλήσεις «παραμονεύουν» όσο η ύφεση βαθαίνει, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα «σφιχτά», ενώ προειδοποιεί ότι οι ανάγκες ρευστότητας αναμένεται να αυξηθούν. Ειδική αναφορά γίνεται και στη συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων.
Ο Οργανισμός κάνει λόγο για συνεχιζόμενη επιδείνωση τόσο της ποιότητας των assets των ελληνικών τραπεζών, όσο και της εικόνας της κερδοφορίας τους.
Η διαδικασία σημαντικής αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των δανείων των ελληνικών τραπεζών, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, επισημαίνουν οι αναλυτές του οργανισμού.
Σχολιάζοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, το ΔΝΤ αναγνωρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κάνοντας ειδική μνεία στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς.
Προτεραιότητα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οργανισμού, αποτελεί η αναδιάρθρωση του κλάδου, με έναν ορθό, ωστόσο, τρόπο.
Παρόλο που το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας είναι μικρότερο από αυτό που συναντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα φαινόμενα μόχλευσης αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια πριν το ξέσπασμα της κρίσης, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Όπως επίσης επισημαίνει το ΔΝΤ, θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες προς το μέτωπο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (στις υπόλοιπες τράπεζες) και τις όποιες προσπάθειες αναδιάρθρωσης.
Ο οργανισμός γνωστοποιεί επίσης ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει στρατηγικές «συμμαχίες», τόσο στο εσωτερικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όσο και με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τι απειλεί την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας- Οι τρεις κίνδυνοι


Το ΔΝΤ εκτιμά ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας στην κατεύθυνση της ανόρθωσης της οικονομίας της, υπάρχουν τρεις σημαντικοί κίνδυνοι με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η ορθή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος:
- Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαραίτητων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είτε λόγω εμποδίων πολιτικής φύσεως, είτε εμποδίων διαχειριστικής φύσεως. Οι όποιες καθυστερήσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα συντελέσουν στη διατήρηση του ελληνικού χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ οι όποιες καθυστερήσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο θα υποσκάψουν την ανάπτυξη.
- Η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλουν τόσο τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όσο και η αδυναμία της Ελλάδας να πείσει τις αγορές ότι η δυναμική της οικονομίας της κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
- Η υπέρ του δέοντος ταχύτερη διαδικασία απομόχλευσης των τραπεζών. Η εν λόγω εξέλιξη θα προκαλούσε με βεβαιότητα αρνητικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις, υποσκάπτοντας την υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο


Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά επισημαίνεται ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας φέτος, προβλέποντας συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011.
Τονίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο, όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τα κύρια σημεία της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Lipsky: Δώστε έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων


Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, όσον αφορά στο οικονομικό της πρόγραμμα, ωστόσο πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει ο J. Lipsky, διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της στο μέτωπο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ενώ σχολιάζοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφέρει ότι είναι σταθερό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης