Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Citigroup: Εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους σε Ελλάδα και Ιρλανδία δεν λύνεται το πρόβλημα της Ευρώπης - Feld - Smithers: Προσωρινή ανάσα οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου

Citigroup: Εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους σε Ελλάδα και Ιρλανδία δεν λύνεται το πρόβλημα της Ευρώπης - Feld - Smithers: Προσωρινή ανάσα οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου
(upd)Δε θα υπάρξει καμία λύση στην κρίση χρέους της Ευρώπης εάν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, επικρίνοντας τους ηγέτες ότι δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη μία ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα.
Ο Buiter δήλωσε ότι η απόφαση της προπαρασκευαστικής Συνόδου της 11ης Μαρτίου για την ενίσχυση του ταμείου στήριξης στα 440 δισ. ευρώ, δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται μερικές χώρες μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους και οι τράπεζες να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια τους από προβληματικά στοιχεία.
Η πρόταση του Buiter αφορούσε κυρίως την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ δεν διευκρίνισε εάν περιλαμβάνει την Πορτογαλία. Το μόνο σίγουρο ανέφερε είναι ότι η Ισπανία δε θα χρειαστεί να καταφύγει σε αυτή τη λύση. Τέλος, επέκρινε σημαντικά την απόφαση των Ευρωπαίων να μην ελαφρύνουν τους όρους δανεισμού της Ιρλανδίας, προειδοποιώντας ότι έτσι οδηγούν την χώρα σε αναπόφευκτη αναδιάρθρωση.

Feld: Προσωρινή ανάσα για την Ελλάδα οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου δίνουν μια προσωρινή «ανάσα» στη χώρα, η οποία ωστόσο δεν θα ξεπεράσει την κρίση αν δεν προχωρήσει σε βαθύτερη και ουσιαστικότερη αναδιάρθρωση χρέους, ανέφερε από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Lars Feld.

Αναδιάρθρωση χρέους για τα ευρωπαϊκά κράτη και πτώση των αμερικανικών μετοχών μετά το 2013

Για μετά το 2013 μετατέθηκαν η αναδιαρθρώσεις των χρεών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το σημερινό report της Smithers &Co, η οποία εκτιμά ότι η συμφωνία της Παρασκευής των ηγετών, απλά μετέθεσε το πρόβλημα.
Η αναδιάρθρωση χρέους από χώρες μέλη της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη, αναφέρουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, και η απόφαση των Ευρωπαίων να αγοράζει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, το EFSF, ομόλογα από τις πρωτογενείς αγορές δε λύνει το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει. Μάλιστα, το μεταθέτει για μετά το 2013, όταν δηλαδή τη θέση του EFSF πάρει ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, το πλαίσιο του οποίου είναι διαφορετικό.
Η επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών, δεν αποτελεί λύση, με την Smithers &Co να θεωρεί ότι στην ενδεχόμενη αναδιάρθρωση κάποιου χρέους θα συμμετάσχουν σημαντικά και οι τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αγνοούν το γεγονός ότι στα τρέχοντα επίπεδα χρέους, η λιτότητα δεν είναι λύση. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι χώρες εκείνες που έχουν πρόβλημα, ώστε να παράγουν άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα.
Από την άλλη μεριά, στις ΗΠΑ, οι αγορές φαίνονται αδύναμες, με το μόνο στήριγμα να αποτελούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις, και δει εκείνες που εντοπίζονται στο μέτωπο των συνεργιών. Αν και θεωρούν ότι είναι νωρίς οι αγορές να ανησυχούν, δεν σταματούν να προειδοποιούν ότι θα υπάρξει βίαιη διόρθωση, όταν το αμερικανικό δημόσιο, εξαιτίας του μεγάλου ελλείμματος, σταματήσει τη στήριξη της οικονομίας, και όταν στην Ευρώπη ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης