Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αύριο οι Σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για «Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - Στη Lazard η μελέτη για το ΤΠΔ

Αύριο οι Σύμβουλοι αποκρατικοποίησης για «Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων - Στη Lazard η μελέτη για το ΤΠΔ
Τους συμβούλους αποκρατικοποίησης για «Ελ. Βενιζέλος», Ελληνικό και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανακοινώνει αύριο Τετάρτη, μετά την Διυπουργική, η κυβέρνηση.     

Χθες, ο γ.γ. αποκρατικοποιήσεων Γ. Χριστοδουλάκης είχε μία ακόμη επαφή με το «σχήμα» των Συμβούλων που θα αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων αποτελείται σε ποσοστό 55% από το ελληνικό Δημόσιο, 40% από τη Hochtief και 5% από την οικογένεια Κοπελούζου, έχοντας το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026.
Οι σύμβουλοι θʼ αποτιμήσουν το όφελος, που θα έχει το Δημόσιο από τη χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με την Hochtief .
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, η ανανέωση της σύμβασης θα αποφέρει στο Δημόσιο το ποσό των 200-300 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών  να φέρεται διατεθειμένο για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για ακόμη 20 χρόνια.
Οι  σύμβουλοι που θα προσλάβει το Δημόσιο θα εξετάσουν και τις εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης του «Ελ. Βενιζέλος».
Σε αυτό το πλαίσιο ίσως εξεταστεί η είσοδος στο Χρηματιστήριο ή η από κοινού με την Hochtief διάθεση ενός ποσοστού τη εταιρίας διαχείρισης σε τρίτο επενδυτή.
Να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο των Σπάτων αποτελεί τη πλέον κερδοφόρο δραστηριότητα της Hochtief σε αυτό τον τομέα.
Αυτό, διότι τα κέρδη που λαμβάνει η γερμανική εταιρεία από το «Ελ. Βενιζέλος» υπερτερούν από τα αντίστοιχα των αεροδρομίων της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ και του Αμβούργου, στα οποία κατέχει μετοχικό ποσοστό.
Όλα αυτά πρόκειται να συζητηθούν στη Διυπουργική για τις αποκρατικοποιήσεις που έχει προγραμματιστεί για αύριο στην οποία πρόκειται να αποφασισθούν και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι  για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού αλλά και για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.   
Ειδικά για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές την μελέτη διαχωρισμού θα αναλάβει η Lazard, η οποία ένας από τους τρεις Συμβούλους που είχε προσλάβει η κυβέρνηση για την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.
Στην αυριανή Διυπουργική θα εξετασθούν επίσης υπόλοιπα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και την αξιοποίηση της κρατικής γης.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες  για την πώληση του 30% της ΔΕΠΑ, του 49%  της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του 23% της ΕΥΑΘ και του 10% της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις   βρίσκονται ακόμη κρατικές τράπεζες και οι μεγάλες κερδοφόρες ΔΕΚΟ. Όπως, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.      
Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας το Δημόσιο έχει ήδη στείλει προσκλήσεις σε 7  μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, EFG Eurobank, Πειραιώς, Marfin,  ATE, Emporiki Bank), οι οποίες μέσω των τμημάτων Real Estate που διαθέτουν θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι του για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Θα έχουν δηλαδή ελεύθερη πρόσβαση στα κρατικά χαρτοφυλάκια της ΚΕΔ, της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ. Σε πρώτη φάση θα επιλέξουν τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα και δεν έχουν νομικά  προβλήματα.
Το υπουργείο Οικονομικών στη συνέχεια θα δημιουργήσει «χαρτοφυλάκια» ακινήτων τα οποία σε διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές.  

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης