Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι δυσκολίες για τις τράπεζες είναι εμπρός υποστηρίζουν οι τραπεζίτες – Στρέφονται στο 2011

 Οι δυσκολίες για τις τράπεζες είναι εμπρός υποστηρίζουν οι τραπεζίτες – Στρέφονται στο  2011
Την εκτίμηση ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι κάποτε θα τερματιστεί με επίκεντρο την Ελλάδα υποστηρίζουν οι τραπεζίτες ωστόσο οι αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα στην οικονομία δεν έχουν εξαλειφθεί και οι επιδράσεις τους στο τραπεζικό σύστημα θα φανούν προσεχώς.
Τραπεζικά στελέχη μας ανέφεραν ότι η αγορά είναι έρμαιο της κερδοσκοπίας αλλά αυτό κάποτε θα τελειώσει τα προβλήματα δεν έχουν εξαλειφθεί.
Το τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις και το κυριότερο να δημιουργήσει το νέο growth story το οποίο θα δώσει ώθηση στην οικονομία και την αγορά.
Το 2005 ήταν τα Βαλκάνια και η μεγάλη πιστωτική επέκταση το 2010 growth story δεν υπάρχει.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι το 2010 θα χαρακτηρισθεί χρονιά τραπεζικής ανομβρίας γιατί
1)Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στον κλάδο στασιμότητα στο ενεργητικό στα δάνεια αύξηση προβλέψεων για προβληματικά δάνεια θα χαρακτηρίσουν την χρονιά.
2)Η παραγωγή πλούτου από τις τράπεζες θα είναι ισχνή το 2010 καθώς στόχος θα παραμείνει η προστασία κεφαλαίου και ρευστότητας.
3)Ελλείψει ενός αναπτυξιακού σχεδίου ενός νέο business story οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πείσουν ότι το 2010 θα είναι η χρονιά των ευκαιριών.
4)Τα βαλκάνια σταθεροποιούνται αλλά ακόμη δεν μπορούν να παράξουν τα επιδιωκόμενα κέρδη.
Εξαιρούνται οι περιπτώσεις της Εθνικής στην Τουρκία και της Finnasnbank και της Alpha bank στην Ρουμανία και της Eurobank στην Βουλγαρία.
Οι τραπεζίτες κατανοούν ότι το 2010 η κερδοφορία θα είναι πιεσμένη από 20% έως 40% και πλέον στρέφονται στο 2011 τονίζοντας ότι το 2010 είναι μια σχετικά χαμένη χρονιά από το 2011 μπορούν να ελπίζουν οι τράπεζες.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων οι τράπεζες μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να αξίζουν περισσότερο χρηματιστηριακά αλλά σε αυτή την συγκυρία ο έννοια της αξίας είναι σχετική.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης