Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υστέρηση -20% στα έσοδα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του Μαρτίου

Υστέρηση -20% στα έσοδα δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του Μαρτίου
Συναγερμό έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών η νέα καθίζηση των εσόδων τον Μάρτιο με τα πρώτα στοιχεία των Εφοριών να δείχνουν υστέρηση στις εισπράξεις του Δημοσίου έως και 20%.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πριν ακόμη προλάβει να επιστρέψει από τη σύνοδο του Eurogroup έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να  αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα έσοδα.


Στη πρωινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο  υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ο νέος γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Γ. Καπελέρης,  ο γ. γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, ο γ.γ.  Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης  και άλλοι ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τις πληροφορίες, στη συνάντηση θα εξετασθούν τρόποι για την ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων μετά τα αρνητικά μηνύματα των εισπράξεων που μεταδίδουν οι Εφορίες.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται  να δώσει εντολές  για νέο φοροκυνηγητό σε επιχειρήσεις και ελεύθερους  επαγγελματίες, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων.
Πρώτοι στο στόχαστρο θα μπουν οι επιτηδευματίες που δεν έκαναν περαίωση, αλλά και όσοι δεν έχουν πληρώσει τον ΦΠΑ και τα χρέη τους στην Εφορία.
Στη σημερινή σύσκεψη θα εξετασθεί και  το «μπλακ – αουτ» που έχει υποστεί  εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα το σύστημα Taxisnet  βάζοντας έτσι σε κίνδυνο ακόμη και την είσπραξη του φετινού φόρου εισοδήματος από  5,5 εκατ. φορολογούμενους και επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή ανείσπρακτοι παραμένουν από το 2009 μία σειρά από φόρους που έχουν επιβληθεί στα ακίνητα ( ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 κλπ).
Παρ΄ ότι έχουν υπολογιστεί  στον φετινό προϋπολογισμό και το Μνημόνιο θεωρείται εξαιρετικά  δύσκολο να γίνει η εκκαθάριση και η αποστολή των σημειωμάτων στους υπόχρεους.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη και διακοπή της σύμβασης με δύο ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής στις οποίες από το 2007 ανατέθηκε η επεξεργασία και η εκκαθάριση αυτών φόρων.
Εκφράζονται απόψεις πως το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν ξεπερασμένο και ανεπαρκές, με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται οι ανάγκες της εκκαθάρισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εξετάζεται να ανατεθεί στις ΔΟΥ το έργο της καταχώρησης και επεξεργασίας στοιχείων, ώστε να συντομευθούν οι χρόνοι.
Οι εταιρίες από την πλευρά τους κατηγορούν τις Δ.Ο.Υ ότι αυτές ευθύνονται  για αυτές τις καθυστερήσεις διότι δεν αποστέλλουν εγκαίρως τα τροποποιητικά στοιχεία από τις νεότερες δηλώσεις Ε9, τα οποία απαιτούνται για να αποφευχθούν τα λάθη στην εκκαθάριση.
Ταυτόχρονα όμως εξετάζεται να δοθεί και νέα παράταση για τις δηλώσεις εισοδήματος Ε3 επιχειρήσεων κι ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίες μετατέθηκαν για τις αρχές Απριλίου.
Και αυτό εξαιτίας των συνεχών τεχνικών μεταπτώσεων που παρουσιάζει το νέο Taxisnet.  Ακόμη και εδώ υπάρχουν αιχμές για τον ιδιώτη που ανέλαβε το έργο. O ιδιώτης από την πλευρά του κάνει λόγο για προβληματική εγκατάσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του συστήματος Taxisnet από την πλευρά της Γ.Γ.Π.Σ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης