Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ένας στους 3 εμπόρους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές - Πάνω από 45.000 οι διαγραφές το 2010

tags :
Ένας στους 3 εμπόρους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές - Πάνω από 45.000 οι διαγραφές το 2010
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα  όσα δήλωσε στο www.bankingnews.gr o πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ο οποίος παραδέχτηκε ότι το 2011 θα είναι το  πιό εφιαλτικό έτος της ύφεσης για τον εμπορικό κόσμο της χώρας.
Ο ίδιος ανέφερε τα εξής στατιστικά στοιχεία: 1) αυτή τη περίοδο 1 στους 3 εμπόρους δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του λόγω της καθίζησης του τζίρου,2) περισσότερες από 45.000 ανήλθαν οι διαγραφές στα μητρώα της συνομοσπονδίας από εμπόρους που ανέστειλλαν την δραστηριότητά τους
λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και λόγω συνταξιοδότησης και 3) 2 στους 10 καταναλωτές πλήρωσαν με πιστωτική κάρτα στις πρόσφατες χειμερινές εκπτώσεις καθώς οι περισσότεροι έχουν διακόψει την χρήση κάρτας και προσέρχονται με μετρητά για τις αγορές τους.
Ταυτόχρονα όπως δηλώνουν στο www.bankingnews.gr επιχειρηματίες από τους κλάδους τροφίμων,μεταλλουργίας, ακτοπλοϊας και λιανεμπορίου το α' τριμηνο του 2011 είναι εφιαλτικό. Μιλάνε για την χειρότερη οικονομική κατάσταση στην αγορά ίσως και πρίν το 1980. Την ανάγκη της επιβίωσης ή επιεικέστερα την ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας σε ένα επαρκές επίπεδο για τη λειτουργία των εταιρειών είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Οσοι ασχοληθούν στο μέλλον με την περίοδο που διανύουμε, ελάχιστα θα σταθούν με το πόσο μειωμένα ήταν τα κέρδη,αλλά στο πώς οι εταιρείες αντέδρασαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη ρευστότητά τους. Και η επίθεση αυτή έχει μία και μοναδική πηγή: Τη δημοσιονομική τρύπα που καλείται να καλύψει το Μνημόνιο.
Αιτίες για αυτή την κατάσταση μπορούν να αναζητηθούν σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικούς χώρους: η μείωση του εισοδήματος από την περικοπή μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η αύξηση της φορολογίας σε βασικά είδη, η μείωση της ζήτησης ακόμα και σε ανελαστικά προϊόντα, η υποτίμηση των κρατικών ομολόγων, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε οριακό πλέον σημείο, η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, η μείωση της κρατικής δαπάνης για έργα υποδομών ή σε κλάδους με μεγάλη εξάρτηση από το Δημόσιο, ο ανταγωνισμός σε κλάδους με οριακά περιθώρια (ακτοπλοΐα, ηλεκτρικές συσκευές, εκδόσεις), η έκτακτη εισφορά ακόμα και η χρηματιστηριακή κάμψη των τιμών του α΄ εξαμήνου συνέβαλαν στη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών, η οποία εκμηδένισε τα κέρδη του α΄ τριμήνου και βύθισε οριστικά τη χρήση σε ζημίες.
Εκείνο που περιμένει να διαπιστώσει η αγορά με τα συνολικά αποτελέσματα του 2010 είναι εάν οι ζημιογόνες παραμένουν περισσότερες σε αριθμό από τις κερδοφόρες και κυρίως πόσο επιβαρύνθηκε ο δανεισμός των επιχειρήσεων και σε τι ποσοστό μειώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους για οικονομική επιβίωση.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης