Τελευταία Νέα
Ελλάδα

S&P: Στα 250 δις οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τα stress tests - Fitch: Οι τράπεζες της περιφέρειας θα είναι αποκομμένες από την αγορά

S&P: Στα 250 δις οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τα stress tests - Fitch: Οι τράπεζες της περιφέρειας θα είναι αποκομμένες από την αγορά
(upd)Το ποσό των 250 δις. ευρώ θα χρειαστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ως κεφαλαιακή ενίσχυση μετά την ολοκλήρωση των stress tests που έχουν ξεκινήσει αυτήν την περίοδο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Μαΐου. Αυτή την εκτίμηση ανέφερε ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, John Glover.
Η εκτίμηση του Glover βασίζεται στις παραδοχές ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και βαθιά ύφεση σε οικονομίες της ευρωζώνης. Η ανάλυση του διαμορφώνεται σε τρία στάδια, από το 2011 έως το 2015, στα οποία λαμβάνονται υπόψη τον κίνδυνο των επιτοκίων, τη μη πρόσβαση των τραπεζών και ορισμένων κυβερνήσεων στις διεθνείς αγορές, και σημαντική συρρίκνωση των οικονομιών της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Ο αναλυτής εξέτασε 99 τράπεζες της Ευρώπης, που καλύπτουν περίπου το 70% των ευρωπαϊκών τραπεζών κεφαλαίων. Οι 22 εξ αυτών θα χρειαστούν περίπου 161 δις. ευρώ, ενώ εάν διευρυνθεί το δείγμα και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες το ποσό που θα χρειαστεί ενδέχεται να φτάσει τα 250 δις. ευρώ, ή αλλιώς το 2% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου.
«Η συνολική επίπτωση στην πίστη όλων των δυτικών ευρωπαϊκών τραπεζών, εάν συμβούν αυτά τα σενάρια θα είναι μεγάλη», παρατήρησε ο αναλυτής της S&P, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει υψηλότερα το κόστος των κρατικών ομολόγων, επιβαρύνοντας και την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού κλάδου.

Fitch: Ακόμη και αν περάσουν τα stress test, οι τράπεζες της περιφέρειας θα είναι αποκομένες από την αγορά

Από τη μεριά της η Fitch θεωρεί ότι τα νεότερα stress tests θα παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, από ότι τα προηγούμενα του 2010, αν και υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες.
Σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή ανά τράπεζα, τα αποτελέσματα της δοκιμασίας δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καινούργιο, συντηρώντας τα προβλήματα εμπιστοσύνης και πρόσβασης τους στις αγορές. Από την άλλη μεριά όμως, σε αντίθεση με την προηγούμενη δοκιμασία, τα σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ και των τιμών των ακινήτων, φαίνεται να είναι κατάλληλα αυστηρά και ρεαλιστικά για τις περισσότερες χώρες.
«Αγκάθι» παραμένει το γεγονός ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους δεν εξετάζεται στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζικών εργασιών (banking book), ενώ και ορισμένοι δείκτες, όπως τα επιτόκια και οι πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, φαίνεται να είναι ελαφρώς ήπιοι.
Τέλος, όπως επισημαίνει ο οίκος, δεν αναμένεται οι ελληνικές, ιρλανδικές, πορτογαλικές και ορισμένες ισπανικές τράπεζες να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και αν περάσουν με επιτυχία το τεστ. Όλα θα εξαρτηθούν από το country risk που επωμίζονται αυτές οι τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης