Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παπανδρέου: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες - Επιμένει ο Otmar Issing

Παπανδρέου: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες - Επιμένει ο Otmar Issing
Aπορρίπτει εκ νέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Έλληνας Πρωθυπουργός, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπου και αναμένεται να «κλειδώσουν» οι αποφάσεις της 11ης και 21ης Μαρτίου.
«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε στην κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Stern ο Γ. Παπανδρέου. Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη θα δημοσιευθεί αύριο, ωστόσο το Reuters μετέδωσε μια προδημοσίευση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του Reuters, ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της δανειακής στήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει όφελος και για τους Γερμανούς φορολογουμένους.

Επιμένει ο Otmar Issing στην αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, με τους όρους που ισχύουν μέχρι στιγμής», τόνισε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Otmar Issing, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία.
«Η Ελλάδα έχει πάνω από 300 δισ. ευρώ σε ξένο χρέος, έτσι οποιοσδήποτε υπολογισμός δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντέξει», είπε χαρακτηριστικά ο Issing. Και πρόσθεσε, «Σκέφτομαι πως το πιο σημαντικό είναι ότι η αναδιάρθρωση σε μία χώρα επέρχεται όταν οι υπόλοιπες δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο».
Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να συμφωνήσει σε καλύτερους όρους για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας και πιθανόν της Ιρλανδίας, ο Issing δηλώνει πως η βοήθεια από το EFSF πρέπει να έρθει σε μία τιμή αντίστοιχη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές.
Τη λύση επιμήκυνσης και όχι του haircut για το ελληνικό χρέος συνέστησε και πάλι ο Otmar Issing, μόλις δύο μόλις μέρες πριν, ο Otmar Issing. Παράλληλα, τόνισε πως, κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς για να βγει μία χώρα από την ευρωζώνη χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών. Αυτή μπορεί να γίνει μόνο ομόφωνα. Όμως κανείς «υποψήφιος» δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του". Επιπλέον, εάν η χώρα αποφασίσει να βγει εθελοντικά από την ευρωζώνη, τούτο θα σήμαινε οικονομική «αυτοκτονία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης