Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Danske Bank: Τα τρία σενάρια για την ευρωζώνη – Ποιο θα επικρατήσει;

Danske Bank: Τα τρία σενάρια για την ευρωζώνη – Ποιο θα επικρατήσει;
Τρία σενάρια μπορεί να συμβούν μέσα στα επόμενα χρόνια για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση της Danske Bank, στην οποία και στοιχειοθετεί τα προβλήματα και το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί οι ηγέτες της.
Σύμφωνα με την Danske Bank, το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει λύση στην κρίση χρέους, μέσω των μηχανισμών και των μέτρων ήδη έχει λάβει και αυτών που επεξεργάζεται η ευρωζώνη. Αν και η μεταβλητότητα θα συνεχίσει στις αγορές, οι μηχανισμοί που τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή μπορεί να αποτελέσουν και τη λύση που αναζητά η Ευρώπη. Εάν σ’ αυτό το πλαίσιο προστεθούν και ορισμένες καίριες λεπτομέρειες, η Danske Bank θεωρεί ότι οι ηγέτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις περιφερειακές αγορές.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα βέβαια και με τις νέες αποφάσεις της Ευρώπης, τόσο ο προσωρινός όσο και ο μόνιμος μηχανισμός μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ισπανίας. Θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή του διαθέσιμου ποσού μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύσει και η Ιταλία να κάνει χρήση των μηχανισμών.
Παράλληλα όμως, η Danske Bank προτείνει στην Ευρώπη να επιτρέψει στο EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα και στη δευτερογενή αγορά, ώστε να αποδεσμεύσει από αυτόν τον ρόλο την ΕΚΤ, η οποία φαίνεται ότι αποκλίνει του ρόλου της. Εναλλακτικά, θα μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στο EFSF να δανείζει χρήματα στις χώρες, ώστε αυτές να επαναγοράσουν μέρος του χρέους τους.
Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου δανεισμού των αδύναμων χωρών, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του χρέους να είναι ασφαλής, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εγχώρια οικονομία τους.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγου και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Αν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, το Δεκέμβριο παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση για το ευρωομόλογο, η έκδοση του οποίου θα καλύπτει το 40% του ΑΕΠ της Ζώνης, υπήρξαν αντιδράσεις από τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της. Ωστόσο η δομή που παρουσιάστηκε μπορεί να δώσει στα κράτη μέλη κίνητρα για μεγαλύτερη σύγκλιση, εξέλιξη που θα αποκαταστήσει εν μέρει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Το τρίτο σενάριο, το οποίο είναι και το πιο απαισιόδοξο, περιλαμβάνει χρεοκοπία μίας ή περισσότερων χωρών μελών, ή αλλιώς διάλυση της ευρωζώνης. Βλέπουμε τις πιθανότητες μίας τέτοιας εξέλιξης πολύ χαμηλές, αναφέρουν οι αναλυτές της Danske Bank. Οι επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι πολύ μεγάλες και οδυνηρές για ολόκληρη τη ζώνη, που οι ηγέτες θα κάνουν ότι μπορούν για να την αποτρέψουν.
Αν και οι πιθανές προς χρεοκοπία χώρες είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η Danske Bank θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, όσο πιθανό είναι και η Florida να αποσπαστεί από τις ΗΠΑ (!).
Το τρίτο σενάριο έχει τρεις παραλλαγές:
1.Μία ή περισσότερες περιφερειακές χώρες να χρεοκοπήσουν και να αναγκαστούν σε αναδιάρθρωση χρέους. Αυτή η λύση όμως δε θα αποδώσει μία γρήγορη προσαρμογή. Για παράδειγμα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, οι επιπτώσεις σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες θα είναι σημαντικές, αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέα «κερδοσκοπικά χτυπήματα» σε Ιταλία και Βέλγιο, εντείνοντας τις πιέσεις στην ευρωζώνη.
2.Να εγκαταλείψει η Γερμανία το ευρώ. Άλλο ένα σενάριο με πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί. Αν και δεν αποκλείει τίποτα η Danske Bank, είναι πολύ πιθανό η γερμανική κοινή γνώμη να εναντιωθεί καίρια έναντι της βοήθειας προς τις αδύναμες χώρες, και να ζητήσει επίμονα έξοδο από το ευρώ.
Εάν γίνει κάτι τέτοιο, το γερμανικό μάρκο θα ανατιμηθεί σημαντικά, πλήττοντας σημαντικά τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Πλήγμα θα καταφερθεί και στις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες θα δουν τις συμμετοχές τους σε άλλες χώρες της Ζώνης να χάνουν την αξία τους.
3.Η χειρότερη εκδοχή του τρίτου σεναρίου είναι να διασπαστεί η ευρωζώνη. Το domino effect που θα προκληθεί θα είναι τεράστιο, προκαλώντας υποτίμηση νομισμάτων, αύξηση του κόστους δανεισμού, υψηλούς πληθωρισμούς σε ορισμένες χώρες, και μεταβλητότητα στα επιτόκια από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Η Danske Bank θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο θα είναι η Ευρώπη να επιλέξει τη μεγαλύτερη σύγκλιση και τη διεύρυνση των μηχανισμών στήριξης, ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη κρίση χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης