Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εισπράξεις 155 εκατ ευρώ την ημέρα και για 3 χρόνια απαιτούνται για να μειωθούν τα ελλείμματα - Τα νέα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση

tags :
 Εισπράξεις 155 εκατ ευρώ την ημέρα και για 3 χρόνια απαιτούνται για να μειωθούν τα ελλείμματα - Τα νέα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση
Εισπράξεις 155 εκατ.  ευρώ  την ημέρα απαιτεί από σήμερα και για τα επόμενα τρία χρόνια η ελληνική οικονομία προκειμένου τον Δεκέμβριο του 2012 να έχει έλλειμμα σε επίπεδα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Το ημερήσιο αυτό όριο εισπράξεων που προσδιορίζεται μέσα από το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης  ( ΠΣΑ) και μεταφράζεται με ένα « κοστούμι» φόρων  168 δις. ευρώ  στην  τριετία,  θα παρακολουθεί  η τριμελής επιτροπή  (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που θα  εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Σε περίπτωση που οι φόροι και τα τέλη υπολείπονται του προηγούμενου ορίου με αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός  να μην μπορεί να έχει το μήνα εισπράξεις 4,6 δις.  ευρώ  τότε η ελληνική οικονομία μπαίνει αμέσως  σε επιφυλακή για πρόσθετα μέτρα.
Τα μέτρα θα σκιαγραφηθούν στο σημερινό  συνέδριο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και  θα «κλειδώσουν»  αύριο κατά  την διάρκεια της  συνάντησης  των υπουργών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) την Τρίτη.
Αν και επισήμως δηλώνεται ότι τα συμπληρωματικά μέτρα θα χρειαστούν μόνο αν καταστεί αυτό αναγκαίο, είναι προφανές ότι Βερολίνο και Παρίσι ζητούν περισσότερες εγγυήσεις, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010.
Και αυτό γιατί, θεωρούν «αισιόδοξες» τις προβλέψεις της Αθήνας για μείωση του ΑΕΠ κατά μόνο 0,3% φέτος και συνεπώς πιστεύουν ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα.
Εκεί που επιμένουν είναι σε επιπλέον περικοπές στο σκέλος των δαπανών, έχοντας κατά νου το «ιρλανδικό πρότυπο».
Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας θα γίνει τον Μάρτιο και σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις τότε η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τα μέτρα που θα τις υποδείξει η τριμελής Επιτροπή.

Το πακέτο των νέων μέτρων θα περιλαμβάνει:

*Νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων παρά το γεγονός ότι στην τριετία θα φθάσουν συνολικά στα 94,74 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: ο ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τέλη ταξινόμησης οχημάτων, χαρτοσήμου, ασφαλίστρων κ.λπ. Οι έμμεσοι φόροι που θα πληρώσουμε φέτος  φθάνουν στα 29,6 δισ. ευρώ φέτος. Σε περίπτωση δε που η κυβέρνηση συμφωνήσει με την Επιτροπή για αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ , δηλαδή εγκριθεί το σχέδιο για ενιαίο ΦΠΑ 15% σε προϊόντα και υπηρεσίες  τότε οι πολίτες θα βάλλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

* Επιπλέον μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων , δηλαδή πάνω από το 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

* Επέκταση του «παγώματος» μισθών και τα επόμενα δύο έτη ( 2011 - 2012).

*Δυσμενέστερες αλλαγές, απ' αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί, στο Ασφαλιστικό , όπως  αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ  κατά την πρόσφατη επισκεψη του στην Ελλάδα «συμβούλεψε» την κυβέρνηση να προσφύγει υπέρ της λήψης δραστικών μέτρων που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ελλείψει αυτών των κινήσεων  η δαπάνη για συντάξεις θα φθάσει στο αστρονομικό επίπεδο του 20% του ΑΕΠ έως το 2050. Μεταξύ των μέτρων που συνέστησαν είναι η μείωση των συντάξεων μέσω του υπολογισμού του ύψους της σύνταξης με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (αντί για 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας που ισχύει σήμερα), περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επανεξέταση του ΕΚΑΣ κλπ.

* Ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, ακόμα και στην κοινή ωφέλεια,  άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κλπ.  Σύμφωνα με το ΠΣΑ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 5,75 δις. ευρώ ή στο 2,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.

* Πρόσθετοι φόροι κεφαλαίου και οι οποίοι θα έρθουν ως αποτέλεσμα της ετήσιας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών  των ακινήτων. Οι φόροι αυτοί καταμερίζονται σε 977 εκατ. ευρώ φέτος, 1,01 δισ. του χρόνου και 1,05 δισ. το 2012.

* ?λλα μέτρα μπορούν να είναι η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, μηδενικές προσλήψεις και στους τομείς Υγείας και Παιδείας,   περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και «απελευθέρωση» των απολύσεων.

Κατά την διάρκεια του συμβουλίου του Εcofin , εκτός από την  έγκριση του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης με ή χωρίς παρατηρήσεις αναμένεται  και  η επίσημη ένταξη της χώρας στο καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης από τις Βρυξέλλες ( άρθρο 126 παρ.9) όπου σημασία θα έχουν τα σχόλια με τα οποία συνοδευτεί η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών . Η τελευταία εξέταση που θα περάσει η ελληνική οικονομία στο ίδιο συμβούλιο  έχει να κάνει με το σχέδιο δράσης που θα υποβάλλει στο συμβούλιο Υπουργών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα προβλέπει μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης